Ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής στο «Κλ. Βικελίδης». Δεν ήταν μόνο η νίκη κόντρα στον Άρη, μα κυρίως ο επιβλητικός τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε. Σε μία έδρα που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν κατάφεραν να πάρουν διπλό, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έκανε επίδειξη δύναμης δείχνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο πως φέτος είναι φτιαγμένη για να κάνει πρωταθλητισμό.

Οι δύο νίκες με Παναιτωλικό και Ιωνικό μπορεί να συνοδεύτηκαν με πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά όλοι περίμεναν να δουν την ΑΕΚ και σε μία πολύ δύσκολη έδρα όπως αυτή του Άρη. Κόντρα σε μία ομάδα που παραδοσιακά βάζει δύσκολα στον Δικέφαλο μέσα στο σπίτι της ενώ φέτος έχει ιδιαίτερα υψηλούς στόχους στο πρωτάθλημα. Και η Ένωση τα πήγε περίφημα, εκτοξεύοντας παράλληλα την ψυχολογία του κόσμου της στα ύψη.

Η ΑΕΚ «κλέβει» τις εντυπώσεις

Ακόμη βέβαια η ΑΕΚ δεν έχει πετύχει τίποτα και ο δρόμος είναι μακρύς. Βρισκόμαστε στην έβδομη αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι «κιτρινόμαυροι» έχουν να καλύψουν το -6 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Η εικόνα τους εντός των τεσσάρων γραμμών είναι όμως πιο πειστική από κάθε άλλης ομάδας σε αυτό το διάστημα, αφού μετά το δύσκολο ξεκίνημα, ο Αλμέιδα δείχνει να έχει βρει τον σχηματισμό και τους ρόλους που ταιριάζουν στους παίκτες του.

Μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ δεν είχε ευρωπαϊκά ματς όπως οι άλλοι. Μπήκε κατευθείαν στη «μάχη» του πρωταθλήματος και ουσιαστικά στα πρώτα ματς ο Αργεντινός αναγκάστηκε να πειραματιστεί μέχρι να κατασταλάξει σε συγκεκριμένες ιδέες. Μέχρι να μάθει την ομάδα του και το πρωτάθλημα που βρίσκεται. Δεν είχε καν όλο το ρόστερ συμπληρωμένο, κάτι που πλέον συμβαίνει και αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι και το μεγάλο του ατού σε σχέση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα.

Η… ευλογία του Αλμέιδα 

Η ΑΕΚ δεν διαθέτει πλέον απλά μία πολύ καλή ενδεκάδα. Διαθέτει ένα βάθος πάγκου που επιτρέπει στον Αλμέιδα να καταστρώνει τα πλάνα του με την ίδια άνεση ακόμη κι αν έχει απουσίες θεωρητικά βασικών ποδοσφαιριστών. Ένα πολύ καλό παράδειγμα ήταν αυτό με τους τερματοφύλακες. Ο Στάνκοβιτς έλειψε από το ματς με τον Άρη λόγω ίωσης, με τον Αθανασιάδη να καλύπτει επάξια το κενό του προσφέροντας σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Σε τέτοιο βαθμό που πολλοί να αναρωτιούνται ποιος θα προτιμηθεί τώρα που θα γυρίσει ο Αυστριακός.

Κοιτάζει στον πάγκο ο Αλμέιδα και βλέπει μεταξύ άλλων τον Τσούμπερ, τον Μάνταλο, τον Άμραμπατ, τον Χατζισαφί, τον Μήτογλου. Παίκτες που μόλις μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν βασικοί στην ΑΕΚ. Κάποιοι και αναντικατάστατοι. Κι ενώ ακόμη δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής ο Σιντιμπέ, με τον Φαν Βέερτ να έχει παίξει μόλις λίγα λεπτά και να είναι σε διαδικασία επιστροφής. Πάντα υπάρχει ο Γαλανόπουλος που μετά το Μουντιάλ θα μπορεί να υπολογίζεται ακόμη και για βασικός ενώ με τις εμφανίσεις του Σιμάνσκι θα δει πάγκο ακόμη και ο Γιόνσον που αποκτήθηκε για να είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Είναι εμφανές πως μιλάμε για κάτι παραπάνω από μία απλή αναβάθμιση στο ρόστερ της ΑΕΚ. Ένα ρόστερ που σε δύο μήνες περίπου θα έχει και τον Πάολο Φερνάντες στο δυναμικό του, με την ΑΕΚ να δείχνει πραγματικά έτοιμη για μεγάλα πράγματα τη φετινή σεζόν. Το αν θα πάρει το πρωτάθλημα δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Μπορεί και να μην το πάρει, αλλά φαίνεται δεδομένο πως θα το διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Εκείνο όμως που μοιάζει πιο σίγουρο απ’ όλα, είναι πως αυτή τη σεζόν η ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, δημιουργεί μία ομάδα που το επόμενο καλοκαίρι θα χρειάζεται ελάχιστες πινελιές για να εκτοξευτεί και να πετύχει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μακρινό αυτό το σενάριο και φυσικά προϋποθέτει πως ο Αλμέιδα θα παραμείνει στον πάγκο και τη νέα σεζόν. Η προοπτική όμως είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να την αμφισβητήσει.