Στην επικείμενη συνάντηση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρεται η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung.

Και ενώ «ο Ερντογάν δεν κουράζεται να τονίζει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού», όπως σημειώνει η TAZ, «με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο τούρκος πρόεδρος βασίζεται στην κλιμάκωση αντί στη διπλωματία».

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα ΥΠΕΘΑ σε Στόλτενμπεργκ για Τουρκία – Αίτημα από Αγκυρα για συνάντηση Ακάρ-Παναγιωτόπουλο

Στη διαμάχη για την κυριαρχία και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ο Ερντογάν απείλησε πρόσφατα με επίθεση στα ελληνικά νησιά στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ίσως απλώς για να δείξει στους εθνικιστές στην Τουρκία πριν από τις εκλογές ότι μπορεί να είναι ακόμα ο ισχυρός άνδρας. Ίσως όμως και να επιχειρήσει να πετύχει έναν θρίαμβο».

Στα σύνορα με την Ελλάδα, σύμφωνα με την TAZ, όχι μόνο έχει οξυνθεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά υπάρχουν επίσης σημάδια ενός ολοένα βαθύτερου ρήγματος μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης συνολικά.

Στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, η ΕΕ στηρίζει πλέον το κράτος-μέλος Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, όπως σημειώνει η εφημερίδα. Εντωμεταξύ και οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στηρίζουν πλέον εξ ολοκλήρου την Ελλάδα. «Η Αθήνα αναβαθμίζεται στρατιωτικά από την Ουάσιγκτον και ο αμερικανικός στρατός επεκτείνει βάσεις στην Ελλάδα ή δημιουργεί νέες».

Πηγή: Deutsche Welle