Έγινε και αυτό! Ήταν η ώρα που συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ με πλήρη σύνθεση όταν ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόρριψη των τροπολογιών Μενέντεζ από την Γερουσία των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη εξέλιξη ως «ήττα του δόγματος Μητσοτάκη», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά πως οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζονται με τις αντίστοιχες της Τουρκίας.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι έως ότου εγκριθεί (εάν τελικά εγκριθεί) η πώληση F-16 στην Τουρκία, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος. Και μεγαλύτερος χρόνος έως ότου παραδοθούν. Κάπου έξι χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η απόφαση θα λαμβανόταν σήμερα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η τύχη των τροπολογιών Μενέντεζ, αλλά και Κρις Πάπας θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

***
Politics stops at water’s edge

Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ζεμενίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΖΑ πως «παραποιεί σκόπιμα» το προσχέδιο του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA), επιδιώκοντας να παραπλανήσει «ένα μέρος του ελληνικού κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με τις αποχρώσεις της αμερικανικής νομοθετικής διαδικασίας”. Μάλιστα, χρησιμοποιεί μια φράση που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (Politics stops at water’s edge), θέλοντας να καταδείξει πως οι πολιτικοί πρέπει να παραμερίζουν τις διαφορές τους και να είναι ενωμένοι σε εθνικά ζητήματα.

***
Ο υπουργός Άμυνας και ο κ. γενικός του ΝΑΤΟ

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μόλις προσγειώθηκε στο Βέλγιο μετέβη απευθείας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Είχε σκοπό να τον ενημερώσει για την συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι έχει να κάνει με τις περπατήσεις, τις παραβιάσεις καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες. Μάλιστα έχει ετοιμάσει χάρτες με την τουρκική προκλητικότητα, τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις, αλλά και την επιθετική ρητορική τη Τουρκίας κι αν χρειαστεί θα τους δώσει στους συνομιλητές τους, σημειώνοντας ότι με τέτοια συμπεριφορά η Τουρκία σαφώς και υπονομεύει τη συνοχή της νοτιοανατολικης πτέρυγας της Συμμαχίας, σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ουκρανικό αλλά και για την περιοχή της Μεσογείου.

***
Τι θα γίνει με τον Ακάρ

Ακόμα ο Έλληνας υπουργός αναμένεται σήμερα να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Προς ώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (σ.σ. λέτε να μην πήγε;). Αν και, ο κ. Ακάρ όταν προγραμματίζει συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργός Άμυνας πάντοτε φροντίζει προηγουμένως να στήσει μια κάμερα προκειμένου να αποθανατίσει τη στιγμή. Ποιος ξέρει όμως στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ όλα μπορούν να συμβούν. Άλλωστε είναι γνωστό πλέον στη Συμμαχία ότι στους διαδρόμους μπορεί πάλι να ακουστεί και το… «Νίκο μου», όταν συναντήσει τυχαίως τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο Χουλουσί Ακάρ. Τέλος θα πρέπει να σας θυμίσω και την συμβουλή που έδωσε στον κ. Ακάρ ο κ. Παναγιωτόπουλος. Του είπε να μην κάνει συνεχώς δηλώσεις, να μην λέει πολλά που μπορεί οξύνουν την κατάσταση, γιατί ο Τούρκος ομιλεί πολύ, πράγμα ασυνήθιστο για υπουργό Άμυνας. Μια συμβουλή που κάθε άλλο τήρησε έως τώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

***
Το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός της εβδομάδας

Το γεγονός της επόμενης εβδομάδας ( προσοχή, γεγονός μόνον για το ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα πορίσματα της Εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις. Είναι η παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα. Η ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ EΞΟΔΟ» (Εκδόσεις Παπαζήση) που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:00 στo roof garden του ιστορικού ξενοδοχείου Ολυμπιάς. Βλέπετε για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε έντονη κριτική για τα θέματα της ενεργειακής κρίσης και τις κυβερνητικές αβελτηρίες. Ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜSc in Energy Strategy, Law & Economics στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος εκ των επιστημόνων του προσφάτως ιδρυθέντος ThinkΤank του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό αναμένεται να φανεί και από τις πολιτικές παρουσίες στην εκδήλωση, καθώς όπως μαθαίνουμε δεν θα είναι μόνον σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει το παρών, αλλά και πολιτικοί από άλλους χώρους. Και κάποιοι εξ αυτών θα αποτελέσουν πραγματικά έκπληξη…

***
Όταν ο Καραμανλής τηλεφώνησε στον Σαμαρά για τον κορωνοϊό

Ήταν η δεύτερη φορά που ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής κόλλησε κορωνοϊό. Επειδή στα εγκαίνια του ΜΕΤΡΟ του Πειραιά κάθισε δίπλα στους Μητσοτάκη και Σαμαρά, θεώρησε σκόπιμο (σύμφωνα και με τους κανόνες περί covid) να τους ειδοποιήσει ότι έχει κολλήσει. Θέλησε να τους πει ότι πρέπον θα ήταν να έκαναν (καλού- κακού) και τεστ για να σιγουρευτούν. Έστειλε λοιπόν ένα μήνυμα στον Πρωθυπουργό, αλλά στον πρώην Πρωθυπουργό του τηλεφώνησε. Έκπληκτος ο κ. Καραμανλής άκουσε τον κ. Σαμαρά να του λέει να μην ανησυχεί καθόλου ότι θα τον κόλλησε, επειδή έχει πολλά αντισώματα, χιλιάδες αντισώματα, όπως του είπε, συνεπώς δεν φοβάται τίποτα. Συνέστησε μάλιστα στον ασθενούντα υπουργό να ξεκουράζεται και εάν έχει βήχα, θα του δώσει αυτός ένα φοβερό φάρμακο για τον βήχα για να του περάσει γρήγορα. Του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν στο τηλέφωνο

***
Ακόμα μία τιμητική ελληνική ιθαγένεια

Η επόμενη τιμητική ελληνική ιθαγένεια που θα δοθεί είναι στον Kevin Featherstone. Ήδη η σχετική απόφαση έχει σταλεί προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή., Η Πρόεδρος άλλωστε τον έχει προσφάτως παρασημοφορήσει. Ποιος είναι ο Kevin Featherstone; Είναι πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου (όταν ήταν Πρωθυπουργός), είναι καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, κάτοχος της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος, και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics. Είναι Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, μέρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου. Έχει υπάρξει επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας.

***
Πότε αφαιρείται η υπηκοότητα

Στην Κύπρο έχουν αρχίσει και αφαιρούν την κυπριακή υπηκοότητα που είχε παραχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση σε «επενδυτές», που δεν ήταν ακριβώς επενδυτές, αφού οι περισσότεροι είναι αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ανάμεσά τους βεβαίως και Ρώσοι ολιγάρχες, φίλοι του Πούτιν, που χάνουν την κυπριακή υπηκοότητα. Στην Ελλάδα δεν χάνει κάποιος εύκολα την ελληνική ιθαγένεια. Είτε πρέπει να καταδικαστεί ή έστω να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία (κατηγορία που χρησιμοποίησε η χούντα για να αφαιρέσει την ελληνική υπηκοότητα στους Ανδρέα Παπανδρέου, Μίκη Θεοδωράκη, Μελίνα Μερκούρη και άλλους), είτε κάποιος θελήσει να αποποιηθεί την ελληνική υπηκοότητά του, ή επειδή έχει λάβει υψηλόβαθμη θέση στην αμερικανική κυβέρνηση, είτε γίνει υπήκοος άλλης χώρας που δεν αναγνωρίζει διπλή ιθαγένεια (όπως για παράδειγμα η Αυστρία).