Σχεδόν 909.000 άνθρωποι πλήττονται από πλημμύρες ευρείας κλίμακας στο Νότιο Σουδάν (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter), αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν για τον οποίο γινόταν λόγος τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Βυθισμένο στη βία

Το νεότερο κράτος του πλανήτη, βυθισμένο στη βία εθνικοπολιτικής φύσης και τη χρόνια πολιτική αστάθεια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία από το Σουδάν το 2011, υπομένει εκτεταμένες πλημμύρες για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι οποίες πλέον πλήττουν εννέα από τις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ σε ενημερωτικό σημείωμά του για την κρίση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, «οι πλημμύρες σκότωσαν βοοειδή, κατέστρεψαν καλλιέργειες, διέλυσαν δρόμους και γέφυρες, κατέστρεψαν σπίτια, σχολεία και υποδομές υγείας, κάλυψαν πηγάδια και αποχωρητήρια, μολύνοντας πηγές κι εγείροντας κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού», επισήμανε το OCHA.

Στην πολιτεία Γιούνιτι (βόρεια), που συγκαταλέγεται σ’ αυτές που πλήττονται περισσότερο, η άνοδος του επιπέδου των υδάτων προκάλεσε την Κυριακή ρήγματα σε φράγματα σε δύο τοποθεσίες, εξέλιξη που εγείρει απειλή να πλημμυρίσουν καταυλισμοί προσφύγων και βάση της Αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, πρόσθεσε το Γραφείο.

Τεράστιες καταστροφές

Στην Μπαρ ελ Γαζάλ (δυτικά), καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την κατάρρευση γέφυρας στρατηγικής σημασίας, αποκόπτοντας την οδό τροφοδοσίας με ανθρωπιστική βοήθεια πληθυσμών που ήδη δυσκολεύονται πολύ, κατά την ίδια πηγή.

Σε προηγούμενο σημείωμά του για την κρίση, τον Σεπτέμβριο, το OCHA υπολόγιζε πως οι πλημμύρες έπλητταν 386.000 ανθρώπους.

Κατά υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 80% των 11 εκατομμυρίων κατοίκων του Νότιου Σουδάν ζούσε σε κατάσταση «ακραίας φτώχειας» το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ