Η φαρμακοβιομηχανία MSD, γνωστή στις ΗΠΑ ως Merck, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πληρώσει την Moderna 250 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναπτύξουν και να διαθέσουν από κοινού πειραματικό εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για την αντιμετώπιση του μελανώματος.

Τα πρώτα εμβόλια mRNA για ανθρώπινη χρήση εγκρίθηκαν το 2020 για την αντιμετώπιση του πανδημικού κορωνοϊού, ωστόσο η αμερικανική Moderna και η γερμανική BioNTech είχαν ιδρυθεί χρόνια νωρίτερα με αρχικό στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας του mRNA σε εμβόλια για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Το πειραματικό εμβόλιο mRNA-4157/V940 για την αντιμετώπιση του μελανώματος δοκιμάζεται σε συνδυασμό με την αντικαρκινική ανοσοθεραπεία Keytruda της MSD σε κλινική μελέτη Φάσης ΙΙ, αναφέρει η Moderna σε ανακοίνωσή της.

Η σύσταση του εμβολίου εξατομικεύεται για κάθε ασθενή ώστε να οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων.

Στην τελική φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών έχει στο μεταξύ περάσει το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος απειλεί κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης εμβόλια για τον καρκίνο των ωοθηκών, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τον έρπητα ζωστήρα και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και εμβόλιο που θα καλύπτει ταυτόχρονα τον κοροναϊό και τη γρίπη.

Εμβόλια mRNA για την γρίπη και τον έρπητα ζωστήρα αναπτύσσουν εξάλλου και οι Pfizer-BioNTech.

Η Pfizer, η οποία αγόρασε την τεχνογνωσία της BioNTech, έχει ανακοινώσει ότι επιχειρεί να αναπτύξει εμβόλια mRNA «για κάθε συμπαγή όγκο», συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των ωοθηκών αλλά και του μελανώματος.

Σχέδια για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας έχει και η γαλλική Sanofi, η οποία θα επιχειρήσει νέα εμβόλια για την ακμή και τα χλαμύδια, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη βακτηριακή ασθένεια.