Εκτός ελέγχου συνεχίζουν να κινούνται τούρκοι αξιωματούχοι καθώς οι προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας εναντίον της Αθήνας τείνουν να γίνουν καθημερινότητα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, δείχνοντας έτσι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το «παιχνίδι» των προκλήσεων, αγνοώντας τις διεθνείς αντιδράσεις.

Σε συνέντευξή του στο TVNET, o Τσαβούσογλου υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη Λιβύη και διερωτήθηκε για ποιο λόγο ενοχλούνται η ΕΕ, η Ελλάδα και η Αίγυπτος καθώς η Άγκυρα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη χώρα.

«Η Τουρκία θα κάνει έρευνες, γεωτρήσεις και εμπόριο» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας, ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας. Όποιος κι αν είναι», συμπλήρωσε.

Μπαράζ απειλών

Σε ένα κρεσέντο προσβολής και ειρωνείας ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν επαίτης που ζητά τη βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων που όμως θα την εγκαταλείψουν.

«Η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», δήλωσε και συνέχισε στον ίδιο τόνο:

«Όποιος καβαλά ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία» διεμήνυσε, προσθέτοντας «στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα κι επειδή δεν μπόρεσες να το χωνέψεις, είσαι παντού εχθρικούς με τους Τούρκους».

Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ οι τουρκικές προκλήσεις

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με ατζέντα τόσο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και ζητήματα εξοπλιστικών.

Παρόντες στο ΚΥΣΕΑ το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο επίκεντρο το «πολεμικό κλίμα» όπως διαμορφώνεται από το κρεσέντο δηλώσεων της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να είναι αυτός που δίνει τον τόνο στις απειλές και την εμπρηστική ρητορική.