«Ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας» χαρακτήρισε τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο ρώσος πρόεδρος είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει τη ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου. Οι υπολογισμοί πίσω από την ενέργεια ήταν αρκετά κυνικοί, να μπλοκάρουν και να καταστρέψουν τις οικονομικές πηγές ενέργειας και να στερήσουν από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές το φυσικό αέριο, τη θέρμανση, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους πόρους».

Τόνισε, δε, πως η «επίθεση» εναντίον των αγωγών Nord Stream είναι ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο», καθώς δείχνει πως κινδυνεύουν σημαντικές ενεργειακές ή τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγωγοί μπορούν να επισκευαστούν και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μία γραμμή του οποίου είναι ασφαλής, όπως είπε.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΕΕ» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε επιπλέον ότι δεν πρέπει να γίνεται «πολιτικοποίηση» του ζητήματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. για ανεπαρκείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος κόμβος αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία»

Παράλληλα, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα μπορεί να ανακατευθύνει τις προμήθειες αερίου μέσω Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υποστήριξε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος κόμβος αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία. Είπε, επίσης, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση διακανονισμών σε τοπικά νομίσματα για προμήθειες ενέργειας.

Ο ρώσος δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2025, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρά τις κυρώσεις της Δύσης. Ο Πούτιν χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση του ΟΠΕΚ+, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου είναι «απειλή για δισεκατομμύρια ανθρώπους».