Συνδυάζοντας την οπτική του κριτικού με εκείνες του ιστορικού, ακόμα και του κοινωνιολόγου, όπως και του απλού κινηματογραφόφιλου, ο Χρήστος Μήτσης, υπεύθυνος των κινηματογραφικών θεμάτων και της στήλης της  κριτικής κινηματογράφου του περιοδικού «Αθηνόραμα», έχει καταφέρει εδώ και μερικά χρόνια να μετατρέψει τα σεμινάρια για τον κινηματογράφο που δίνει στην «Ανοιχτή Τέχνη» σε μικρές απολαύσεις για όσους τα παρακολουθούν.

Ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης

Γιατί το μυστικό βρίσκεται στο πως κάποιος μπορεί να προσεγγίσει την ιστορία του κινηματογράφου, όπως εξάλλου κάθε τέχνης, χωρίς να μπλέξει σε θεωρητικές αναλύσεις και ακαδημαϊκές δυσκαμψίες που – κακά τα ψέματα – συνήθως προκαλούν ανία και κρυφά κοιτάγματα στους δείκτες των ρολογιών. Ωστόσο, ακόμα και μια συνομιλία» άνευ αγκυλώσεων με την κινηματογραφική Ιστορία θέλει την Τέχνη της και ο κριτικός του «Αθηνοράματος» φαίνεται ότι την έχει.

Γι’ αυτό και επανέρχεται στην «διδασκαλία» με δυο διαφορετικούς κύκλους σεμιναρίων 12 εισηγήσεων έκαστος, οι οποίοι κάθε Πέμπτη από τις αρχές Νοεμβρίου θα λαμβάνουν χώρα στο γνωστό «σπίτι» τους, τον πολιτιστικό οργανισμό «Ανοιχτή Τέχνη» στο Σύνταγμα.

O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου (ώρες 6 – 8 μ.μ.) αφορά την Ιστορία του σινεμά από τη γέννησή του μέσου ως και την δεκαετία του 1960, την σημαντικότερη ίσως δεκαετία για όλες τις Τέχνες μέσα στον 20ό αιώνα. Στάσεις αυτού του ταξιδιού ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, το κλασικό, «χρυσό» Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930 και του 1940, η σοβιετική πρωτοπορία, το βρετανικό free cinema και η γαλλική Νουβέλ Βαγκ.

Με αφετηρία τον Φεβρουάριο του 2023 και προορισμό τον Μάιο του ιδίου έτους, ο δεύτερος κύκλος  φτάνει ως τον 21ο αιώνα, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, τα σάουντρακς, όπως και την σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Στο σεμινάριο των 8 – 10 μ.μ. ο κ. Μήτσης θα αναλύει το έργο γνωστών σκηνοθετών, τόσο κλασικών όσο και σύγχρονων, οι οποίοι με το προσωπικό τους ύφος του έχουν γράψει το δικό τους ,ξεχωριστό κεφάλαιο στην Ιστορία του σινεμά.

Ανάμεσά τους οι Σεργκέι Αϊζενστάιν, Λουίς Μπουνιουέλ, Τζον Φορντ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρομπέρ Μπρεσόν, αδελφοί Κοέν, Φεντερίκο Φελίνι, Όρσον Γουέλς, Κένζι Μιζογκούτσι, Κουέντιν Ταραντίνο, Λουκίνο Βισκόντι και Μίκαελ Χάνεκε.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της «Ανοιχτής Τέχνης», με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης. Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

 

«Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα

Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr