Κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας δεν θα μείνει αναπάντητη επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις τουρκικές προκλήσεις όπως επιδιώκει άλλωστε η Τουρκία.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στην «απόλυτη -όπως είπε- επιτυχία» με την οποία στέφθηκε η διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πράγα και εκτός από τα ενεργειακά τόνισε σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ότι ο πρωθυπουργός έδωσε «αποστομωτική απάντηση» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναιρώντας το τουρκικό αφήγημα.

Ο Γιάννης Οικονόμου συνέδεσε τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος λέγοντας ότι «βεβαίως όταν υπάρχει συνεχής ένταση. συνεχής παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δε μένει αναπάντητη, πάντα υπάρχει η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Αυτό πρέπει πολύ καλά να το λάβει υπόψη της η τουρκική πλευρά».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμία προκληση της Τουρκίας αναπάντητη, είτε στο πεδίο των λόγων, είτε σε έργα, στο πεδίο των πράξεων. Είμαστε ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας» ερωτηθείς για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου νότια της Κρήτης μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ κυρώσεις για την Τουρκία, αλλά και στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, επαναφέροντας ένα έκνομο μνημόνιο, έχει ουσιαστικά καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ουδείς αναγνωρίζει δικαίωμα της Λιβύης και της Τουρκίας να συνάπτουν συμφωνίες πάνω σε κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το καθαρό μήνυμα θα το λάβουν και οι Λίβυοι και οι Τούρκοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι «απολύτως θωρακισμένη απέναντι σε κάθε απειλή υβριδικού ή άλλου χαρακτήρα», ενώ σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα μετατρέψει και άλλες εκκλησίες σε τζαμιά, όπως έκανε με την Αγία Σοφία, υπογράμμισε ότι αυτή η τακτική «πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα του Ερντογάν» και «η χώρα μας δε θα παρακολουθήσει αυτό το παραλήρημα».

«Η Ελλάδα δε θα ξεστρατίσει από τη δική της στρατηγική. Όσοι ηγέτες φλερτάρουν με τον αναθεωρητισμό και ελπίζουν σε εύκολες νίκες, θερίζουν ήττες. Ας το δει αυτό ο Ερντογάν» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Γιάννης Οικονόμου για τις τουρκικές προκλήσεις έχουν ως εξής:

Λεκτικές απειλές και υβριδικού τύπου μεθοδεύσεις

«Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν την απόπειρα διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και την αποστομωτική απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και αναίρεσε το αφήγημα του κ. Erdoğan. Έγινε εμφανές στο διεθνές προσκήνιο ότι
ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει.

»Το μήνυμά μας είναι σταθερό και ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται. Κρατά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο, αλλά
κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις. Και δεν πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να αφήσει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία ξεδιπλώνει μια κλιμακούμενη στρατηγική όξυνσης από τις αρχές του 2020.

»Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει περιοριστεί μόνο σε λεκτικές απειλές, αλλά έχει χρησιμοποιήσει και υδριβικού τύπου μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας μας. Είχαμε διαγνώσει έγκαιρα τη στρατηγική αυτή, εξ ου και η σοφή σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θωρακίσει αμυντικά την Ελλάδα με την προμήθεια υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, με τις συμμαχίες και αμυντικές συμφωνίες που συνάψαμε με σημαίνουσες δυνάμεις και με την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους και ρόλου της Πατρίδας μας.

»Η Ελλάδα έχει τη δική της στρατηγική, που μας έχει οδηγήσει στο να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι σε κάθε επίπεδο, ψύχραιμοι και λειτουργούμε με άρτιο σχεδιασμό. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις τουρκικές προκλήσεις, γιατί αυτό επιδιώκει να κάνει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα μείνει κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας αναπάντητη.

Για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

»Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κ. Shoukry για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την παράνομη συμφωνία της Κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο και κοινός στρατηγικός στόχος μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη για μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειος.

»Όπως επεσήμαναν οι δύο Υπουργοί η θητεία της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν έχει καμία αρμοδιότητα  για συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης. Κυρίως όμως δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.

»Και στην περιοχή αυτή η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για την Ελλάδα και για την Αίγυπτο.

»Επανέλαβε ο Υπουργός ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο,  ενώ καταγγέλθηκε και από το Κοινοβούλιο της Λιβύης.

»Θέλω να υπενθυμίσω ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία, πέραν από την Αίγυπτο, έχει προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας:

-Πρωτ’ απ’ όλα ο Εκπρόσωπος του State Department τόνισε ότι «η προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται -σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη- να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού Κράτους».

-Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων επανέλαβε ότι «το “Μνημόνιο” Τουρκίας- Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».

-Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι «το “μνημόνιο” παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

-Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα του «δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τα δύο κράτη δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες σε βάρος τρίτων και η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να έχει την παραμικρή νομική επίπτωση».

»Βλέπουμε λοιπόν ότι η Δύση έχει δείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας είναι οι καταστατικές αρχές του παρόντος κόσμου. Και αυτή είναι μια θέση που η Ελλάδα αναδεικνύει και υπερασπίζεται με συνέπεια».