Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Πρωτοψάλτη, κάτοικο των Κυθήρων και εθελοντή, ο οποίος με τις ηρωικές προσπάθειές του συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση 80 ανθρώπων από το ναυάγιο με τους μετανάστες στο νησί.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Πρωτοψάλτη. Τόνισε δε οτι οι Έλληνες θα συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές τις οποίες εκθέτουν σε κίνδυνο αδίστακτα κυκλώματα διακινητών.

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, είχε μιλήσει στην ΕΡΤ  για τα όσα βίωσε στην προσπάθεια διάσωσης των ναυαγών το βράδυ της Τετάρτης (5/10) στα Κύθηρα.

Είδα μετανάστες να πέφτουν στον γκρεμό

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είχε πει ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρυμνα βράχια.

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», είχε δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε στην ΕΡΤ ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τις απέλπιδες προσπάθειες των ναυαγών.

«Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.