Στις βραβεύσεις κινηματογραφικών φεστιβάλ στην Ελλάδα, συνήθως η λίστα των βραβευθέντων είναι ατελείωτη γιατί όλοι «πρέπει» να βραβευτούν, με αποτέλεσμα στο τέλος κανείς να μην θυμάται τίποτα. Αυτό όμως δεν συνέβη στα βραβεία του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο με την απονομή των βραβείων στην αίθουσα ΙΝΤΕΑΛ το περασμένο Σάββατο (8/10) ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του.

Βραβεύτηκαν τρεις μόλις ταινίες από την κριτική επιτροπή του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και αυτές είναι οι εξής:

Η Τζι Μιν Παρκ σε σκηνή από την «Επιστροφή στη Σεούλ» 

Η «Επιστροφή στη Σεούλ» του Κορεάτη γεννημένου στη Γαλλία Ντάβι Τσου απέσπασε το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία καταπιάνεται με το άκρως επίκαιρο θέμα της αναζήτησης των βιολογικών γονέων μιας κορεάτισας που για αυτόν τον λόγο επιστρέφει από την Γαλλία όπου μεγάλωσε με θετούς γονείς, στη γενέτειρά της Σεούλ.

«1976»

Το «1976» της Χιλιανής Μανουέλα Μαρτέλι στην οποία δόθηκε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, είναι το έτος στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία με φόντο το Σαντιάγκο της Χιλής τα χρόνια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

«Joyland»

Στο «Joyland» του Πακιστανού Σαΐμ Σαντίκ που κέρδισε το βραβείο σεναρίου, ο νεότερος γιός μιας αυστηρά παραδοσιακής οικογένειας Πακιστανών ερωτεύεται το τρανς μέλος ενός ερωτικού χορευτικό θιάσου στον οποίο έχει ενταχθεί κρυφά.

Την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελούσαν οι Ναντβάντ Λαπίντ (πρόεδρος) – Ισραηλινός σκηνοθέτης, Αρνό Βαλουά – Γάλλος ηθοποιός, Ντιάνα Ελμπομ – Πρόεδρος δικτύου Europa Film Festivals και Λουίζα Αρκουμανέα – κριτικός θεάτρου.

Κοινό και κριτικοί, μια φωνή

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι τόσο το βραβείο κοινού όσο και εκείνο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, δόθηκαν στην ίδια ταινία, το «Μπλε καφτάνι» της Μαροκινής Μαριάμ Τουζανί.

Στην ανακοίνωσή της για την βράβευση της ταινίας «Το μπλε καφτάνι» η ΠΕΚΚ αναφέρει ότι η Μαριάμ Τουζανί, «με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς.»

Ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους

Στο τμήμα Stranger than Fiction που αφορά ντοκιμαντέρ, πολύ φυσικά, την Χρυσή Αθηνα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ήδη βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα ταινία της Αμερικανίδας Λόρα Πόιτρας «Ολη η ομορφιά και η αιματοχυσία». Ειδική μνεία όμως δόθηκε και στο «Ενεχυροδανειστήριο» του Πολωνού Λούκας Κοβάλσκι.

Τέλος, στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες την Χρυσή Αθηνά βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας απέσπασε η «5 P.MSeaside» του Βάλεντιν Στέισκαλ (συνοδεύεται από 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου).

Να σημειωθεί ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζονται σήμερα Κυριακή σε όλες τις αίθουσες όπου οι ταινίες παίζονταν. Από αύριο ως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΥ, το φεστιβάλ έχει οργανώσει επαναληπτικές προβολές κάποιων ταινιών.