Το τελευταίο κύμα απειλών της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να μειώσει ακόμη περισσότερο τον ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι στιγμής δεν έχει τρομάξει τους συμμάχους της Ουκρανίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αντιθέτως αυξάνει τη θέλησή τους να δουν το Κίεβο να κερδίζει.

Αυτό για το οποίο δεν είναι τόσο σίγουροι είναι αν θέλουν να χάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε δημόσια για την ένταση την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι οι πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου μπορεί να μην αποτελούν μπλόφα, καθώς οι άλλες επιλογές του για τη διάσωση της εισβολής του στην Ουκρανία περιορίζονται.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η εναλλακτική του Πούτιν Που σταματά; Πού βρίσκει διέξοδο; Ποια είναι η θέση του, όταν όχι μόνο χάνει το κύρος του αλλά και σημαντική δύναμη στη Ρωσία;» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Πέμπτη σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Προς το παρόν, ο Πούτιν έχει κλείσει τον εαυτό του σε μια γωνία, ουσιαστικά αποκλείοντας συνομιλίες για την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και διπλασιάζοντας τη δέσμευσή του να πολεμήσει με τη διαταγή να επιστρατευτούν τουλάχιστον 300.000 έφεδροι παρά την αυξανόμενη ανησυχία στο εσωτερικό.

Με την πλάτη στον τοίχο ο Πούτιν

«Ο Πούτιν ουσιαστικά θέτει νέους όρους στο τραπέζι. Πρακτικά, δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς», δήλωσε ο Αλεξέι Μακάρκιν, αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών στη Μόσχα.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος παρομοίασε την κατάσταση του Πούτιν με ένα ανήσυχο ζώο που βρίσκεται στη γωνία και γίνεται πιο επικίνδυνο καθώς οδηγεί τον εαυτό του πιο βαθιά μέσα στην παγίδα.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία με την αντεπίθεσή της έχει ανακαταλάβει μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους που κάποτε κατείχε η Ρωσία, τροφοδοτώντας τις φιλοδοξίες του Κιέβου να απωθήσει περαιτέρω τις δυνάμεις της Μόσχας, πιθανώς ακόμη και πέρα ​​από τα σύνορα που υπήρχαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνουν τα ουκρανικά στρατεύματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση για το είδος της ήττας που θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να δεχτεί ο Πούτιν.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες οι νεοκινητοποιημένες δυνάμεις της Ρωσίας, με λίγα κίνητρα ή εκπαίδευση και περιορισμένο εξοπλισμό, θα επιτρέψουν στον Πούτιν να σταματήσει την ουκρανική προέλαση.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει χρόνια

Ωστόσο, δεν βλέπουν ούτε μια γρήγορη νίκη, την ώρα που αντιστέκονται σθεναρά στις απαιτήσεις του Κιέβου για όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να επιταχύνουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μερικές εβδομάδες πριν το κρύο του χειμώνα αρχίσει να δυσκολεύει τις μάχες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο, με τους Ρώσους να μην μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία, αλλά να εμφανίζονται πρόθυμοι να δαπανήσουν τεράστιο αριθμό στρατευμάτων και εξοπλισμού για να επιβραδύνουν την προέλαση της Ουκρανίας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Κίεβο μπορεί να είναι σε θέση να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η επιτυχία της αντεπίθεσής τους μέχρι στιγμής δείχνει ότι μπορούν να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που έχει καταληφθεί από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου εντός 3-6 μηνών, εάν οι προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ συνεχιστούν. Οι επιτυχίες στο πεδίο της μάχης μέχρι σήμερα ενίσχυσαν τις εκκλήσεις για ανακατάληψη όλων των εδαφών που χάθηκαν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε ο Πούτιν το 2014.

Η έλλειψη εναλλακτικών για τον Πούτιν αναζωπυρώνει τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση

Στη Μόσχα, ορισμένοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η αποφασιστικότητα της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα αποδυναμωθεί υπό την πίεση των ενεργειακών περικοπών και του αυξανόμενου κόστους στήριξης της Ουκρανίας. Αλλά πίσω από τις δημόσιες εκδηλώσεις εμπιστοσύνης ότι η κινητοποίηση θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να επαναλάβουν την επίθεση εντός ενός ή δύο μηνών, ορισμένοι παραδέχονται ότι το περισσότερο που μπορεί τώρα να επιδιώξει το Κρεμλίνο είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση που θα διαρκέσει χρόνια με περιοδικές εξάρσεις.

Αυτή η προοπτική τροφοδότησε τους φόβους και στις δύο πλευρές ότι ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από την περαιτέρω κλιμάκωση, με ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα σε ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. Το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες ότι η ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει στόχο.

Ο Πούτιν μπορεί να γίνει «αρκετά επικίνδυνος και απερίσκεπτος» όταν «νιώσει ότι τον έχουν κολλήσει στον τοίχο», είπε ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο CBS αυτή την εβδομάδα. Ο Ρώσος ηγέτης εργάζεται με βάση «λανθασμένες υποθέσεις, πιστεύει δηλαδή ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα ​​με τους Ουκρανούς, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση».

Ο Πούτιν δεν θα είναι ικανός να καλύψει μια ευρεία ήττα στην Ουκρανία

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ζήτησε δημόσια αυτή την εβδομάδα την «αλλαγή καθεστώτος», λέγοντας ότι ο Πούτιν πρέπει να φύγει. Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η αντικατάστασή του θα ήταν ακόμη πιο σκληροπυρηνική.

Στην αβεβαιότητα προστίθεται και το γεγονός ότι, ενώ η ρητορική του Πούτιν ήταν πολύ σκληρή όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές» του, δεν την υποστήριξε πάντα με την ίδια ένταση. Ορισμένα εδάφη που θα έμεναν «για πάντα στη Ρωσία», σύμφωνα με τον Πούτιν, μετά τις προσαρτήσεις έχουν ήδη ανακαταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό, προκαλώντας σφοδρή κριτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις επιδόσεις των δυνάμεων του Κρεμλίνου.

Παρά την προειδοποίηση ότι οι επιθέσεις στην Κριμαία θα προκαλούσαν μαζικά αντίποινα, ο Πούτιν δεν κλιμάκωσε δραματικά μετά τα πλήγματα που επέφερε το Κίεβο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο με μια σειρά από χτυπήματα το καλοκαίρι. Και η Ρωσία έχει βάλει μέχρι στιγμής τα δυνατά της για να περιορίσει τις επιθέσεις σε συνοριακές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, αποκαλώντας κατά καιρούς τις εκρήξεις «δυνατούς θορύβους» δημοσίως για να αποφύγει να παραδεχτεί ότι μάχεται στο έδαφός της.

Μια ευρύτερη ήττα στην Ουκρανία θα ήταν υπερβολική για να την καλύψει ακόμα και ο Πούτιν. «Οι Ρώσοι δεν θα το καταλάβαιναν αυτό», είπε ο Μακάρκιν.