Μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων οι νοσηλείες αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση

Μεγάλη μελέτη σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρής COVID-19 μετά από εμβολιασμό και ενισχυτικό εμβολιασμό η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association (JAMA) έδειξε ότι αυτή είναι αναπάντεχα χαμηλή, κυρίως στα άτομα κάτω των 65 ετών που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Συγκεκριμένες ομάδες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι νοσηλείες για COVID-19 μεταξύ ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν λάβει ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, καταγράφονταν σχεδόν αποκλειστικώς σε ασθενείς υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων αλλά και των ενηλίκων όλων των ηλικιών με συγκεκριμένες συννοσηρότητες ή ανοσοκαταστολή.

Χαμηλό ποσοστό θνητότητας και στους ευάλωτους

Η αναδρομική μελέτη που περιέλαβε 1,6 εκατομμύρια ασθενείς από το Σύστημα Υγείας και Περίθαλψης Βετεράνων των ΗΠΑ έδειξε ότι η επίπτωση των νοσηλειών (ο αριθμός δηλαδή νέων νοσηλειών σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο) ήταν της τάξεως των 8,9 ανά 10.000 άτομα που είχαν λάβει τον βασικό ή/και τον ενισχυτικό εμβολιασμό. Παρότι η επίπτωση των νοσηλειών για τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους με συννοσηρότητες ή με ανοσοκαταστολή ήταν πολύ μεγαλύτερη – συγκεκριμένα δεκαπλάσια – και σε αυτή την ομάδα καταγραφόταν σχετικά χαμηλό ποσοστό θανάτων.

Μεγάλη ισχύς και αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων

«Αυτά είναι πολύ καλά νέα σχετικά με την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων για την COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» ανέφερε η δρ Ντον Μπραβάτα, καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, κύρια συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε ότι «τα αποτελέσματά μας που αφορούν την περίοδο κυριαρχίας των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον, πρέπει να ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί και να λάβει ενισχυτικές δόσεις αν έχει ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό».

Εξονυχιστική ανάλυση

Προκειμένου να αποφύγουν λάθη στην κατηγοριοποίηση των σοβαρών περιστατικών ή των θανάτων σχετικά με το αν οφείλονταν στην COVID-19 ή σε κάποια άλλη αιτία, οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών για λοιμώξεις COVID-19 μετά από εμβολιασμό, για πνευμονία COVID-19 και για θάνατο – σε αντίθεση με την απλή οδό του να λάβουν υπόψη τους όλες τις νοσηλείες μεταξύ ασθενών με θετικό εργαστηριακό τεστ.

Ακριβέστερη προσέγγιση

«Στην αρχή της πανδημίας πολλές ερευνητικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της δικής μας δημοσίευσαν μελέτες σχετικά με τις νοσηλείες εξαιτίας της COVID-19. Ωστόσο πλέον βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση κατά την οποία ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο για άλλα αίτια εκτός της COVID υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο και ορισμένοι εξ αυτών βγαίνουν θετικοί. Το να εξετάζουμε την έκβαση των ασθενών – όπως η πνευμονία COVID-19 ή θνητότητα – σε αντίθεση με το να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις νοσηλείες – είναι μια πιο ακριβής προσέγγιση» κατέληξε η δρ Μπραβάτα.