Ερώτηση σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών δέχτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (Foreign Office) από Έλληνες δημοσιογράφους.

Στην απάντηση του το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου».

Οι αντιδράσεις Γερμανίας – ΗΠΑ στο νέο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης

Η απάντηση του βρετανικού ΥΠΕΞ, έρχεται ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και για το νέο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μπούργκερ δήλωσε ότι: «Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο.

»Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους.

»Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».

Την Τρίτη η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε μεταξύ άλλων για τη νέα συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας ότι: «Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Ενώ τόνιζε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.