Πανηγυρικό χαρακτήρα στην υπογραφή του νέου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, για τους υδρογονάνθρακες επιχειρεί να δώσει σήμερα ο τουρκικός Τύπος. Με τα ρεπορτάζ στο σύνολο των μεγάλων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων να επιχειρεί να στείλει και τα δικά της μηνύματα στην Αθήνα.

Για τα τουρκικά ΜΜΕ, δε η Αθήνα είδε να συμβαίνει αυτό που φοβόταν, με κάποιες εφημερίδες να σημειώνουν ότι η Τουρκία «επιβιβάζεται στη Λιβύη» για να δείξουν τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στην Τρίπολη, που παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

«Τουρκία και Λιβύη συνεργάζονται για την ενέργεια», σημειώνει η Sabah, σημειώνοντας τη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν δύο κυρίαρχες χώρες».

Πιο αιχμηρή η εφημερίδα Hurriyet, η οποία στο ρεπορτάζ της υπογραμμίζει ότι «η Αθήνα πήρε αυτό που φοβόταν». Το δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα, που «νιώθει άβολα με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θάλασσας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, παρακολούθησε στενά τις χθεσινές επαφές στην Τρίπολη. Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι «η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το 2020 είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί»».

Η νέα κίνηση της Άγκυρας

«Υπογραφή ενεργειακής συνεργασίας με τη Λιβύη», έχει τίτλο η Sözcü, σημειώνοντας ότι «καθώς η ενεργειακή κρίση στον κόσμο και οι συζητήσεις για τα σύνορα στη Μεσόγειο συνεχίζονται, η Άγκυρα έκανε μια νέα κίνηση’».

«Η Τουρκία επιβιβάζεται στη Λιβύη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Posta.

Και η Yeni Safak από την πλευρά της δίνει έμφαση στην δήλωση Τσαβούσογλου ότι οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν στη συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι «η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της Λιβύης χωρίς δισταγμό».

Στο πρωτοσέλιδο της Aksam γίνεται λόγος για μία «Υπογραφή που κάνει τους εχθρούς να ζηλεύουν στη Λιβύη». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα μεταξύ άλλων «με τη νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η Τουρκία θα μπορεί να διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης».

Η Yeni Birlik, έχει κύριο άρθρο με τίτλο «Προετοιμασία για κοινή γεώτρηση»,  ενώ η Turkiye, κάνει λόγο για «κρίσιμη υπογραφή με τη Λιβύη».