Σε επικίνδυνα… μονοπάτια εισέρχεται η Τουρκία μετά την υπογραφή του νέου παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου».

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή, αντέδρασε έντονα έχοντας στο πλευρό της την Ε.Ε η οποία καταδίκασε τη νέα κίνηση της Άγκυρας, που βάζει «μπουρλότο» στην περιοχή.

«Νεκρό» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα «μνημόνιο» το οποίο φυσικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όμως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι. Εκεί η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί» τόνισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η Ελλάδα θα αντιδράσει

Υπογράμμισε ακόμη ότι και  μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα Ερντογάν

Για το θέμα μίλησε στο MEGA o αντιστράτηγος ε.α, Ιωάννης Κρασσάς. «Δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι παίζουν το τελευταίο χαρτί τους. Υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το 2019, το κατέθεσαν στον ΟΗΕ, και όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι μία διμερής συμφωνία. Παρόλο που ο ΟΗΕ δεν το έχει αναγνωρίσει, ο Τσαβούσογλου είπε πως είμαστε 2 κυρίαρχα κράτη, υπογράφουμε μία συμφωνία και δεν περιμένουμε κανέναν να την επικυρώσει. Ο χώρος που ορίζεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, περνά πάνω από την ΑΟΖ της Ελλάδας, όταν την οριοθέτησε με την Αίγυπτο, δηλαδή μεταξύ 26 με 28ου μεσημβρινού, κάτι μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.

Αυτό που έχουμε ορίσει σαν ΑΟΖ έρχεται η Τουρκία και λέει ότι είναι δικό της σύμφωνα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αυτή την περίπτωση το Διεθνές Δίκαιο λέει ότι τα δύο μέρη που προφανώς διαφωνούν σε ένα θέμα που επικαλύπτει η μία ΑΟΖ την άλλη, θα πρέπει να έρθουν σε μία συμφωνία. Αυτό δεν γίνεται», είπε αρχικά.

«Έχουμε μία διαφωνία για την περιοχή. Ή θα την λύσουμε δικαστικά ή θα αντιπαρατεθούμε. Ο Ερντογάν το κάνει γιατί θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης. Εδώ και 3 μήνες ο Ερντογάν κλιμακώνει μία κρίση λες και υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που ακολουθεί πιστά» συμπλήρωσε.

Για το εάν θα κάνει πόλεμο ο Ερντογάν, ο κ. Κρασσάς τόνισε πως, «Πολλοί λένε ότι εάν αυτό του εξασφαλίσει την εκλογή τον Μάιο, δεν θα διστάσει να το κάνει κ αυτό. Σε αυτό που θα προχωρήσει ο Ερντογάν εάν αποτύχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι να αναζητήσει έδαφος, εννοώντας κάποιο νησί. Εάν διεκδικήσει κάποιο νησί, θα μας αναγκάσει να συζητήσουμε μαζί του. Εάν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μία πολεμική σύρραξη εάν διεκδικήσει κάποιο νησί».

Όλα όσα προβλέπει το «μνημόνιο»

Η υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας έχει προκαλέσει σφοδρές τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για το γεγονός ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Το «μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστοχώρο The Libyan News Observatory και δημοσίευσε η Καθημερινή:

  • Συνεργασία σε έργα ανάπτυξης και χρήσης πόρων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).
  • Τα έργα αυτά θα μπορούν να αφορούν σε εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων.
  • Παραγωγή και εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Διασφάλιση της εξερεύνησης, ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής υδρογονανθράκων και από τις δύο πλευρές.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
  • Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
  • Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
  • Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
  • Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
  • Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
  • Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
  • Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
  • Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.
  • Η λήξη του παρόντος Μνημονίου Συνεννόησης δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή υλοποιούνται.
  • Το υπόμνημα είναι γραμμένο στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και όλα τα κείμενα θεωρούνται εξίσου αυθεντικά.
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς στην ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.