«Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι δύο φορολογικά μέτρα τα οποία μπορούν να ευνοήσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα εισηγείται, βρίσκονται στην εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Κομισιόν, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να μην τα λαμβάνει, ενώ έλαβε μέτρα που ευνοούν τα ανώτατα εισοδήματα», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ «Real fm 97,8».

Πραγματικό πλαφόν σημαίνει κόστος παραγωγής συν 5% ποσοστό κέρδους

Για το πρόβλημα του κόστους της ενέργειας τόνισε ότι αφενός «η κυβέρνηση δεν κάνει ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες δεν θα κόστιζαν δημοσιονομικά, με επιβολή πλαφόν και αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, όπως έχουν κάνει οι χώρες της Ιβηρικής», αφετέρου «οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που κάνει με τη μορφή επιδοτήσεων τροφοδοτούν τον κύκλο της αισχροκέρδειας».

Η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο μηχανισμός που η κυβέρνηση θέσπισε από τον Ιούλιο επιτρέπει τη σώρευση τεράστιων υπερκερδών στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας» προσθέτοντας: «Πραγματικό πλαφόν, όπως εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημαίνει κόστος παραγωγής συν 5% ποσοστό κέρδους. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν θα επιτρέπεται».

Αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι άνω του 12%, σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο». Η κυβέρνηση, ανέφερε, «αφήνει την ακρίβεια να λειτουργεί και σωρεύει υπερέσοδα από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων».

Επισήμανε, τέλος, ότι «οι επιδοτήσεις για την ενέργεια είναι τουλάχιστον 9,5 δισ.» και σχολίασε: «Αυτά τα χρήματα δεν καταλήγουν στις τσέπες των πολιτών αλλά στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνουν τους λογαριασμούς. Οι πολίτες πληρώνουν τα υπερκέρδη των εταιρειών με δύο τρόπους, απευθείας από την τσέπη τους και διά του κρατικού Προϋπολογισμού. Ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας τροφοδοτείται από τη ΝΔ αντί να παταχθεί».