Με στόχο την αναζήτηση μια διασταύρωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία στο πεδίο «Σύγχρονη Τέχνη – Πολιτιστική Κληρονομιά», κύκλος πολιτιστικών δράσεων (προβολές, παρουσιάσεις και συζητήσεις) με τίτλο Fe26 Focus διοργανώνεται από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ως την Τετάρτη 12 του μηνός στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι δράσεις αποτελούν «μία διατομεακή προσέγγιση με άξονα την χειρονομία και την σχέση της τόσο ως εικαστική δημιουργία όσο και ως πολιτιστικη κληρονομιά στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΝΩΜΩ ΑμΚε που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

Πόλοι της πολιτιστικής αυτής δράσης είναι δύο εικαστικοί. Ο διεθνούς φήμης Ισπανός γλύπτης Εδουάρδο Τσιγίδα που έφυγε από την ζωή πριν από 20 χρόνια και ο Ελληνας Θεόδωρος Παπαγιάννης. «Οι δράσεις έχουν στόχο την διερεύνηση τόσο της προσωπικής πορείας τους όσο την εξέλιξη της τέχνης τους και την σχέση τους με πλευρές της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Μεσογείου» αναφέρει η ΝΩΜΩ ΑμΚε.

Στιγμιότυπο από καλλιτεχνική δημιουργία του Εδουάρδο Τσιγίδα στο στουντιο του

Στην σειρά δράσεων, εκτός από τον ίδιο τον Θ. Παπαγιάννη συμμετέχουν: ο εγγονός του Εδουάρδο Τσιγίδα, Μικέλ, η υπεύθυνη του τμήματος έρευνας και εκπαιδευτικών του Μουσείου Chillida Leku, Ναουσίτσα Σάντσεζ, η Γερμανίδα φιλόσοφος Aνα Μαρία Ράμπε, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρενάτο Μπόκι, η Βάσκα ανθρωπολόγος Αϊτσπέα Λειτσαόλα , ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης καθώς και ο ερευνητής και διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ευάγγελος Καραμανές.

Αναλυτικότερα

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, παρουσιάζεται ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης Εδ. Τσιγίδα και η πορεία του. Η προσέγγιση της ύλης ως μέταλλο, πέτρα, μπετόν αλλά και η μετατροπή της σε μνημειώδη έργα στο χώρο (τον αστικό, φυσικό χώρο αλλά και τον φιλοσοφικό του Martin Heidegger) είναι η καρδιά της δράσης.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, (focus on locus) ανιχνεύοντας πιθανές συσχετίσεις του Τσιγίδα με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, διερευνάται η επιρροή του τόπου, της ταυτότητας, των παραδόσεων και των συνηθειών του και η νίκη επί του χρόνου με την δημιουργία Μουσείου στον τόπο καταγωγής των δύο καλλιτεχνών.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στην ημερίδα «Απολήξεις: μία διατομεακή προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά», με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού ειδικών από τα πεδία της ανθρωπολογίας, των εικαστικών, της Ιστορίας τέχνης, της εθνογραφίας, των παραδοσιακών τεχνών κ.ά., γίνεται μία σειρά συζητήσεων. Στόχος η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν τόσο την ταυτότητα, την επιβίωση και την εξέλιξή μας όσο και στην ανάλογη σχέση του παρελθόντος με το μέλλον μας, μέσα από την αφομοίωση, επανεξέταση και αναδιάρθρωση της ιστορίας μας.

Η σειρά δράσεων Fe26 Focus, ολοκληρώνεται κάθε μέρα με την προβολή ταινιών για τον Eduardo Chillida, τον Θεόδωρο Παπαγιάννη και την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Τήνου. Την φιλόδοξη μα και πρωτότυπη αυτή προσπάθεια, τιμούν και στηρίζουν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας, της ομάδας Μπουλούκι κ.λπ.

Δεύτερος σταθμός, η Τήνος

Εν τω μεταξύ η πορεία του έργου θα συνεχιστεί ως Fe26 V1.0, από τις 5 έως τις 21 Νοεμβρίου 2022, με ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο νησί της Τήνου, με σκοπό την ανάδειξη του ιστού της σιδηρουργίας που απλώνεται σε όλο το οικοσύστημα τεχνών του νησιού, αλλά και, ακόμα περισσότερο, να δώσει τη δυνατότητα στην τέχνη να δράσει ως «μετασχηματιστης» στο περιβάλλον, σε ένα προβιομηχανικό λατομείο μαρμάρου.

Το πρόγραμμα Fe26 θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2022 με podcast για την ανακάλυψη και χρήση των μετάλλων, με τίτλο Materia Prima, βίντεο για τέσσερα βασικά μέταλλα και τα κράματά τους (χαλκό, σίδηρο, ασήμι και χρυσό) και ανοιχτό αποθετήριο από το υλικό που συλλέγεται και δημιουργείται στη διάρκεια του έργου, με τίτλο Fe26 αrchives.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Chillida Leku,του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τελεί υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την Αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Δήμου Τήνου και του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» και υπό την Αιγίδα του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Υψούντας» Στεμνίτσας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Χώρος διεξαγωγής: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Οκτωβρίου, 12:30 μ.μ.-21:30 μ.μ. *Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και στα αγγλικά. Χωρητικότητα: 70 άτομα.

Ημερίδα: Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 10:00 π.μ.- 21:30 μ.μ. Χωρητικότητα: 40 άτομα.

Είσοδος: ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση.

Διοργάνωση: ΝΩΜΩ ΑμΚε – info@nwmw.gr site // instagram // facebook

Επικοινωνία/κρατήσεις θέσεων: Καλλιόπη Παπαδά, 6945266388, press@nwmw.gr / nwmw.press@outlook.com