Το δικό του μήνυμα στη Ρωσία έστειλε ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA στρατηγός εν αποστρατεία. Πιο συγκεκριμένα, ο Πετρέους τόνισε ότι αν η Μόσχα κάνει πράξη τις απειλές της και χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, τότε οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα και θα βυθίσουν τον στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας στο ABC News, ο Πετρέους διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητήσει με τον σύμβουλο Eθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν για την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση πυρηνικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στη Μόσχα.

Η συνέντευξη του Πετρέους

Όταν ο Πετρέους ρωτήθηκε αν η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα οδηγούσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, είπε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί μεν το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο μια «αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή απάντηση» θα ήταν «ενδεδειγμένη».

Ο πρώην διευθυντής της CIA επισήμανε ότι η πιθανότητα διάχυσης της ραδιενεργούς ακτινοβολίας σε χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί ως επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. «Ίσως μπορεί να γίνει αυτό», είπε. «Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», υποστήριξε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ξαναλέω, δεν είναι επιθυμητή μια πυρηνική κλιμάκωση. Αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο».

«Απελπισμένος ο Πούτιν»

Με την πίεση στον Πούτιν να αυξάνεται μετά τις νίκες της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, τις αντιδράσεις στη διακήρυξη προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία και την αντίσταση στην επιχείρηση επιστράτευσης να κλιμακώνεται, ο Πετρέους σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «απελπισμένος».

«Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στα πεδία της μάχης είναι, νομίζω, μη αναστρέψιμη», τόνισε ο Πετρέους. «Καμία χαοτική επιστράτευση -μόνον έτσι μπορώ να την περιγράψω-, καμία προσάρτηση, καμία συγκαλυμμένη πυρηνική απειλή δεν μπορεί να τον βγάλει πραγματικά από αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους έναρξη διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, προειδοποίησε ο Πετρέους, «μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τον Πούτιν και για τη Ρωσία. Και ακόμη και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης δεν θα το αλλάξει αυτό καθόλου». Τέλος, πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρουμε την απειλή αυτή στα σοβαρά».