Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς πολίτες θέλουν να παραιτηθεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε αυτή τη θέση πριν από μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.

Μία εβδομάδα μετά την πολιτικοοικονομική αναταραχή που προκάλεσε το οικονομικό σχέδιο της Τρας, το 51% των ερωτηθέντων είπε ότι η νέα πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων, μάλιστα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 36%.

Ακόμη μεγαλύτερο, στο 54%, είναι το ποσοστό εκείνων που θέλουν να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ (41% μεταξύ των Συντηρητικών).

Η Τρας έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 6 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ.

Φιάσκο το φορογικό σχέδιο της κυβέρνησης

Το δημοσιονομικό και φορολογικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κουάρτενγκ την περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκε σε φιάσκο, εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αφού παρουσιάστηκε αυτός ο «μίνι προϋπολογισμός», που περιλάμβανε μείωση φόρων για τους εύπορους, χρηματοδοτούμενη από την αγορά χρέους, η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό.

Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρέμβει κατεπειγόντως για να ηρεμήσει τις αγορές.

Η Τρας, αφού τήρησε σιγή επί μία εβδομάδα, εμφανίστηκε την Πέμπτη στην τηλεόραση του BBC και είπε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει το σχέδιό της.

Η πρωθυπουργός θα συμμετάσχει από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ