Το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, απορρίφθηκε αφού η Μόσχα έθεσε βέτο.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.

Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία. Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.

Η Κίνα και η Ινδία απείχαν και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία έθεσε και πάλι βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την «επίθεση» της στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ