Ένα φρικτό έγκλημα συγκλόνισε το πανελλήνιο το πρωί της Παρασκευής. Η διπλή δολοφονία και η αυτοκτονία του δράστη δεν βύθισε στο πένθος μόνο το χωριό Λεκάνη Καβάλας, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Οι λεπτομέρειες του φονικού «πάγωσαν» την κοινή γνώμη, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς ένας πατέρας θα στρέψει το όπλο του εναντίον του παιδιού του, ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα βρέφος που δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής.

Οι απειλές και ο φόβος της 30χρονης

Η διπλή δολοφονία σημειώθηκε περίπου στις 09:30 το πρωί στο κτηνοτροφείο του 56χρονου δράστη και αυτόχειρα. Το σχέδιό του είχε τεθεί σε εφαρμογή περίπου μία ώρα νωρίτερα, όταν και οι τρεις τους επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου με προορισμό το μαντρί του.

Είχε ζητήσει από την 30χρονη πρώην σύντροφό του να πάνε μαζί για να δει το παιδί του και να παίξει με τα πρόβατα και τα σκυλιά του. Ωστόσο, η συμπεριφορά του 56χρονου και οι προηγούμενες απειλές εναντίον της, της δημιούργησαν υποψίες.

Η άτυχη γυναίκα ζήτησε από μια γειτόνισσά της να την αναζητήσει αν θα έλειπε για περισσότερη από μία ώρα. Ο φόβος της 30χρονης έμελε να επιβεβαιωθεί με το χειρότερο για εκείνη και το παιδί της.

«Η Άννα τον ακολούθησε γιατί δεν περίμενε να το κάνει αυτό και ας την είχε απειλήσει στο παρελθόν. Της έλεγα «Άννα μην πας «και εκείνη μου απάντησε πως «δεν θέλω να του χαλάσω το χατίρι, μην τον εξαγριώσω». Επέμεινα να μην πάει μαζί του αλλά εκείνη μου είπε πως αν δεν γυρίσει σε μια ώρα να την πάρω τηλέφωνο στο κινητό και να πάω να την πάρω μαζί με τον άντρα μου», ανέφερε η γειτόνισσα μετά το φρικτό έγκλημα.

«Της έλεγε «θα σκοτώσω εσένα και το παιδί και θα αυτοκτονήσω και εγώ», η Άννα δεν φανταζόταν ότι θα το κάνει», συμπλήρωσε. Ωστόσο, μιλώντας στο in.gr πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι η άτυχη γυναίκα δεν είχε προχωρήσει νωρίτερα σε καταγγελία εναντίον του 56χρονου για απειλή ή ενδοοικογενειακή βία.

Τους πυροβόλησε πισώπλατα και από κοντά

Οι νεκροψίες – νεκροτομές μητέρας και βρέφους θα γίνουν στο νοσοκομείο Κομοτηνής, ωστόσο οι πρώτες αναφορές από την αυτοψία που έγινε στον τόπο του εγκλήματος δείχνουν ότι τα θύματα δεν είχαν οπτική επαφή με το δολοφόνο τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πυροβόλησε με το κυνηγετικό του όπλο πρώτα το 10 μηνών παιδί του και στη συνέχεια την πρώην σύντροφό του, με το θάνατο και των δύο να είναι ακαριαίος.

Στη συνέχεια, πήρε τηλέφωνο έναν ξάδελφό του, ζητώντας του να πάει στο στάβλο όπου βρισκόταν και λίγα λεπτά αργότερα έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Έλα στο μαντρί, έλα στο μαντρί», πρόλαβε να πει ο κτηνοτρόφος στον ξάδελφό του, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Όταν εκείνος έφτασε στον τόπο του εγκλήματος τους βρήκε όλους νεκρούς.

Η γνωριμία τους

Η νεαρή κοπέλα είχε βρεθεί στην Καβάλα πριν από έξι χρόνια από τη Γερμανία -όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε- για διπλωματική εργασία σχετικά με τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Στο χωριό Λεκάνη, από όπου ήταν οι παππούδες της, έμεινε και γνώρισε τον 56χρονο κτηνοτρόφο, με τον οποίον δεν παντρεύτηκε ποτέ. «Δεν ήταν παντρεμένος με την κοπέλα, αλλά το μωρό το είχανε αναγνωρισμένο. Μετά όταν έκανε αυτή το παιδί του ανακοίνωσε «χωρίζουμε» και μετά κόντρα στην κόντρα όλοι μαζί», δήλωσε η νύφη του 56χρονου.

Η 30χρονη είχε αναφέρει πως ο κτηνοτρόφος όχι μόνο γινόταν βίαιος απέναντί της, αλλά την είχε προειδοποιήσει κιόλας πως θα σκοτώσει τόσο εκείνη, όσο και το 11 μηνών αγοράκι τους.

Το προηγούμενο βράδυ η 29χρονη επισκέφτηκε με το μικρό της αγοράκι το σπίτι του κουνιάδου της. Ήταν πάντα χαμογελαστή, τίποτα δεν έδειχνε να έχει συμβεί κάτι μεταξύ εκείνης και του 56χρονου.

«Είχαμε καλές σχέσεις και με την κοπέλα εχθές ήρθε στο σπίτι μου το βράδυ με το μωρό, παίξαμε, κάναμε… Το μωρό το λατρεύαμε. Είχε έρθει με το μωρό γιατί πολλές φορές της έλεγα: «Αννούλα ξέρεις το μωρό το αγαπάμε», ήξερε ότι το αγαπάμε πάρα πολύ. Πού να ήξερα τι θα γίνει το πρωί…», δήλωσε η νύφη του δράστη.

Η διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ τους ήταν η επιμέλεια του παιδιού που είχα αποκτήσει.

Σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του 56χρονου, ο κτηνοτρόφος είχε αντιληφθεί ότι πιθανόν θα έχανε στο δικαστήριο -που έγινε πριν λίγες μέρες- την επιμέλεια του παιδιού.

«Φοβόταν ότι θα φύγουν για τη Γερμανία»

«Αυτό το οποίο μου διαβίβασε η εντολέας μου είναι ότι και άλλη φορά είχε ξεστομίσει φραστικά βέβαια απειλές γιατί είχε μία καραμπίνα ως κτηνοτρόφος ότι και θα τη σκοτώσει και θα σκοτώσει και το μωρό και θα αυτοκτονήσει», ανέφερε ο Μάρκος Αποστολίδης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Ο κτηνοτρόφος που είχε ήδη ένα διαζύγιο και δύο παιδιά, είχε εμμονή πως θα φύγει μακριά του η 29χρονη και δεν θα ξαναδεί το παιδί τους. Εκείνη όμως τις επόμενες μέρες, θα έμπαινε στο καινούριο σπίτι που νοίκιασε στο ίδιο χωριό.

«Αυτός φοβότανε μήπως πάρει το μωρό και φύγει μόνιμα στη Γερμανία κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση γιατί μάλιστα η κοπέλα νοίκιασε σπίτι στο χωρίο και τώρα τον Οκτώβρη θα έμπαινε στο σπίτι για να μείνουν στο ίδιο χωριό», πρόσθεσε ο κ. Αποστολίδης.

«Δεν την αγαπούσε. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο άνθρωπος αυτός όταν γεννήθηκε το μωρό δεν πήγε καν στον τοκετό, επικαλούμενος ότι είχε δουλειές. Τα υπόλοιπα, να λέμε ότι την αγαπούσε, αυτά ανάγονται στη σφαίρα της παραφροσύνης» πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

«Δεν με άκουγε» τόνισε η μητέρα της

Τις προηγούμενες ημέρες στο πλευρό της 30χρονης βρισκόταν και η μητέρα της, που είχε έρθει στην Ελλάδα από τη Γερμανία για το δικαστήριο που είχε το πρώην ζευγάρι για την επιμέλεια του 11 μηνών βρέφους. «Δεν το πιστεύω ακόμα. Είχε εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο. Ήταν το καλύτερο κορίτσι που υπάρχει», είπε σε κατάσταση σοκ η μητέρα της, στον Alpha.

«Δεν άκουγε… Της έλεγα μην πας σε αυτόν στο χωριό. Σπούδαζε στη Γερμανία και ήθελε να κάνει ένα βιβλίο για το πώς ζουν οι άνθρωποι στο χωριό και εκεί τον γνώρισε. Της έλεγα «πώς έμπλεξες με αυτόν;». Στο τέλος μου είπε ότι «αυτό δεν ήταν αγάπη». Μετά το κατάλαβε. Είχαν τοξική σχέση. Την έκανε ό,τι ήθελε αυτός. Την ρωτούσα αν ήταν ευτυχισμένη και φοβόταν να μου πει την αλήθεια», ανέφερε η μητέρα της 31χρονης γυναίκας.

Τα «γιατί» ενός σπάνιου εγκλήματος

Το φονικό της Καβάλας, με την ταυτόχρονη γυναικοκτονία και παιδοκτονία, είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μιλώντας στην Καθημερινή, ο δικηγόρος Διονύσης Χιόνης υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός όλων των παραπάνω περιπτώσεων σωρευτικά, ακόμα και η σειρά τέλεσης των εγκλημάτων (πρώτα το βρέφος, κατόπιν η μητέρα του) καθιστούν τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από βαθιά τραγική και εγκληματολογικά ιδιαίτερη».

Επίσης, ο κ. Χιόνης σημειώνει πως δεν πρόκειται για έγκλημα που έγινε εν βρασμώ ψυχικής ορμής, αλλά για ένα προμελετημένο έγκλημα. «Εκτελέστηκε ένα προμελετημένο εγκληματικό σχέδιο, επειδή μεταξύ άλλων προϋπήρξαν απειλές του δράστη προς τη μητέρα για τη ζωή της και στη συνέχεια τέθηκε σε εφαρμογή η παράσυρση και των δύο θυμάτων στον απομονωμένο τόπο τέλεσης των εγκλημάτων» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο ψυχίατρος Χρίστος Λιάπης έκανε λόγο για «εγωιστική αυτοκτονία». «Ο 56χρονος δεν εκτέλεσε μια «απλή» γυναικοκτονία ούτε μια παιδοκτονία ή μια αυτοκτονία. Προχώρησε σε ένα τριπλό έγκλημα με πρωταρχικό στόχο τον ίδιο του τον εαυτό τόσο ως φυσική ύπαρξη όσο και ως προβολή του στο μέλλον, όπως αυτή προσωποποιείται στη βιολογική του συνέχεια, δηλαδή στο ίδιο του το παιδί, αλλά και ως προβολή στη σύζυγο και σύντροφό του» τόνισε ο κ. Λιάπης.

Τέλος, ο Χρίστος Λιάπης υπογράμμισε πως είναι πιθανό ο 56χρονος να θεωρούσε σύζυγο και παιδί «κτήμα του» και όχι αυτόνομες οντότητες, ακολουθώντας τις λάθος αντιλήψεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας.