Αυλαία έριξε η εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές μετά από τρεις εβδομάδες εργασιών οι οποίες μάλλον δεν προσέφεραν ουσιώδεις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των τριών υποθέσεων (παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και συνακροάσεις στο ΚΚΕ) που είχε αναλάβει να ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή.

Η εξεταστική επιτροπή άνοιξε και έκλεισε με τον ίδιο τρόπο: Επεισοδιακά. Και μάλιστα επεισοδιακά για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Τη διαφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη λίστα των μαρτύρων.

Η ΝΔ έχοντας την πλειοψηφία στην εξεταστική ουσιαστικά απέκλεισε τους προτεινόμενους από τα άλλα κόμματα μάρτυρες, περιορίζοντας κατά πολύ τον αριθμό τους ενώ μετά την κατάθεση Ανδρουλάκη «σφύριξε λήξη» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλουν «άρον άρον κλείσιμο» και «κουκούλωμα».

Είναι δε χαρακτηριστικό όλης αυτής της έντασης ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπολύοντας μύδρους κατά της ΝΔ για το θέμα των μαρτύρων έκανε λόγο για διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο υποκλοπών και σκάνδαλο συγκάλυψης των υποκλοπών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ούτε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ και το Predator όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η επίκληση του απόρρητου

Από εκεί και πέρα κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο τέως διοικητής της ΕΥΠ αλλά και άλλοι επικαλέστηκαν το απόρρητο και ουσιαστικά με βάση τις διαρροές της αντιπολίτευσης κράτησαν την εξεταστική επιτροπή στο σκοτάδι για τις ερευνώμενες υποθέσεις.

Το θέμα του απόρρητου έγινε μάλιστα συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όλες αυτές τις ημέρες, με την εκτόξευση απειλών. Είτε από τη μεριά της κυβέρνησης που επικαλούνταν το νόμο για την τήρηση του απόρρητου και την ποινή με φυλάκιση αν αυτό σπάσει, είτε από ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι επίσης τιμωρείται από το νόμο η επίκληση του απόρρητου καθώς εμπόδίζει τον έλεγχο της Βουλής στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, το πρόβλημα ενημέρωσης διογκώθηκε καθώς όχι μόνο δεν δημοσιοποιούνταν πρακτικά αλλά ακόμα και για τους βουλευτές – μέλη της εξεταστικής η πρόσβαση στα πρακτικά γινόταν υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν έλλειψε και ένα παιχνίδι διαρροών που οδήγησε στο σημείο μάρτυρες όπως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης να εκδίσει ανακοίνωση μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική μιλώντας για διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο που διέρρεε στα ΜΜΕ γι’ αυτή τη κατάθεση.

Αναπάντητα ερωτήματα και ΕΥΠ

Από τις καταθέσεις που άναψαν φωτιές ήταν αυτή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου που φαίρεται να υποστήριξε ότι με εντολή του τέως διοικήτη της ΕΥΠ καταστράφηκε το μηχάνημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ενώ επίσης άφησε σοβαρές αιχμές κατά της ΕΥΠ για εμπόδια που έθετε στην ΑΔΑΕ ως προς τον έλεγχο της καταγγελίας για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα είναι ότι κρίσιμα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, από τα όσα τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά. Η μέχρι στιγμής εικόνα άλλωστε της εξεταστικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κόμματα θα εκδώσουν τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις και δεν θα υπάρχει κάποιος ελάχιστος κοινός τόπος μεταξύ όλων των πλευρών για ένα πόρισμα της εξεταστικής.

Το τι θα συμβεί τελικά μέχρι τις 10 Οκτωβρίου που έχουν προθεσμία τα κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές τους εκθέσεις προδιαθέτουν και οι σημερινές παρεμβάσεις για το εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της εξεταστικής.

Ημέρα ντροπής – Το θέμα δεν κλείνει εδώ

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν «την μεθόδευση της κυβέρνησης να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική Επιτροπή, παρά τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ότι o Σταμάτης Τριμπάλης, διαχειριστής της KRIKEL, έχει ψευδομαρτυρήσει στην Επιτροπή».

Χαρακτήρισαν τη σημερινή μέρα «ημέρα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία» και τόνισαν: «Αλλά το θέμα δεν κλείνει εδώ. Αναμένεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, ορατοί και αόρατοι καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

»Όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη Δημοκρατία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, είτε πριν, είτε μετά τις εκλογές».

Κουκούλωμα με ευθύνη της ΝΔ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά την απόφαση για ολοκλήρωση της εξέτασης μαρτύρων που ελήφθη από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, έκανε λόγο για «Επιτροπή-παρωδία» και «εσπευσμένο κλείσιμο/κουκούλωμα» «με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ενώ σημειώνει ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει στοιχεία και την αλήθεια στον λαό».

Συγκεκριμένα ο κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε:

«Καταγγέλλουμε το εσπευσμένο κλείσιμο/κουκούλωμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έκλεισαν οι διαδικασίες μίας Εξεταστικής Επιτροπής -παρωδία.

Οι εργασίες της αποτέλεσαν το «κερασάκι στην τούρτα» της μεθοδευμένης συγκάλυψης των υποθέσεων, του αποπροσανατολισμού με επιλεκτικές διαρροές ένθεν κακείθεν, οι οποίες σκοπό έχουν να συσκοτίσουν την υπόθεση, να αφήσουν στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την ασύδοτη δράση των εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών, των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει στοιχεία και την αλήθεια στο λαό, για να τους χαλάσουμε τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του ο λαός, για την προστασία των δικαιωμάτων του, για την κατάργηση του σκοτεινού θεσμικού πλαισίου, για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας».

Επιλέγει τη συγκάλυψη

«Κλείνει άρον-άρον η Εξεταστική για τις #υποκλοπές από την Μητσοτάκης Α.Ε. όπως αναμενόταν, χωρίς καμία διαλεύκανση, καμία διερεύνηση, κανένα «φως». Το παρακράτος των υποκλοπών, των κλοπών και του αυταρχισμού του καθεστώτος Μητσοτάκη επιλέγει πάλι την συγκάλυψη των εγκλημάτων του» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Μύδροι Ανδρουλάκη για το απόρρητο

Νωρίτερα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μίλησε για διπλό σκάνδαλο, τόσο σε ότι αφορά τις υποκλοπές – παρακολουθήσεις όσο και σε ότι αφορά τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

«Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης και εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΝΔ λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα κρυφτεί πίσω από «το φουστάνι» του απόρρητου και υπογραμμίζοντας ότι δεν κλήθηκαν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμοι μάρτυρες.

Αοριστολογίες

«Δεν πρόσφερε κάτι ουσιαστικό στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής» σχολίαζαν πηγές της ΝΔ για την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και υποστήριξαν ότι ήταν «μια κατάθεση γεμάτη αοριστολογίες, χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ή απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν.

»Κατήγγειλε ότι δεν έγινε σεβαστή η ιδιότητα του, όμως απέφυγε επιμελώς να απαντήσει αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να εξαιρείται από την άρση απορρήτου. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση για την αναβάθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Οι ίδιες πηγές, σχολίαζαν πως ο κ. Ανδρουλάκης «επισήμανε ότι δεν έχει στοιχεία πως η ΕΥΠ χρησιμοποιεί το predator, ενώ στην ερώτηση αν έχει στοιχεία για την εμπλοκή του Πρωθυπουργού, το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν ότι «δεν είναι μάντης». Την ίδια στιγμή, υποβάθμισε τις ηχηρές αποκαλύψεις Ρουμπάτη για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, συντασσόμενος σε απόλυτο βαθμό με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι «είναι λυπηρό να δηλώνει ο αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος ενώπιον της Επιτροπής ότι είναι διατεθειμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών, ανάλογα με το ποιο πρόσωπο τις θέτει, ευτελίζοντας έτσι το θεσμό του βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου».