Για τους περισσότερους στρατιώτες, ο Έβρος αποτελεί τη χειρότερη δυνατή έκβαση για τη θητεία τους – μια μετάθεση που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Για τον Πάνο Ισμαήλο, σημερινό επικεφαλής της Α. Ισμαήλος ΑΕ, έγινε η αφορμή για να γνωρίσει το βορειότερο άκρο της χώρας, να αγαπήσει τον τόπο και, επιστρέφοντας πια στη βάση του, να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για την έμπρακτη στήριξη των κατοίκων του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής «Υιοθεσίας του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδος» το 2018, ο ίδιος ο Πάνος Ισμαήλος είχε δηλώσει σχετικά: «Σημαντικός λόγος που αγάπησα την περιοχή ήταν η παρότρυνση του τότε στρατηγού και διοικητή της 16ης Μεραρχίας Πεζικού, κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, να γυρίσω και να γνωρίσω όλα τα χωριά, εκμεταλλευόμενος τον χρόνο που βρισκόμουν εκεί. Έτσι, είδα τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών».

Σε άλλη περίσταση, ο επιχειρηματίας έχει σημειώσει: «Έζησα τον Έβρο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, και μπορώ να πω πως μου προκαλούσε την αυθόρμητη αναζήτηση να τον ανακαλύψω και να ερμηνεύσω την ξεχωριστή ηρεμία των ανθρώπων του. Είναι μεγάλη η ευθύνη να κατανοεί κανείς βαθύτερα πως βρίσκεται και ζει στο βορειότερο άκρο της χώρας».

Προσφέροντας στο μέλλον του τόπου

Το πλαίσιο πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που σχεδιάστηκαν για την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής του Έβρου από την Α. Ισμαήλος ΑΕ (Εξουσιοδοτημένος Διανομέας & Επισκευαστής της Mercedes-Benz Hellas), ξεκινά εκεί που αρχίζουν όλα: από την εκπαίδευση. Μέσα από την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος, τη στήριξη των μαθητών, την προώθηση υποτροφιών, αλλά και τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών, τα παιδιά, το πραγματικό μέλλον του τόπου, μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται, χωρίς εκπτώσεις.

Κρίσιμο πρόγραμμα για την προσπάθεια της Α. Ισμαήλος ΑΕ να παροτρύνει τους κατοίκους να παραμείνουν στην περιοχή, είναι η «Υιοθεσία του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδος», στα ακριτικά Δίκαια. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων για τη στήριξη των σχολείων του χωριού, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.

Πρώτο βήμα ήταν η παράδοση του απαιτούμενου εξοπλισμού: διαδραστικοί πίνακες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεοράσεις και αθλητικό υλικό δωρίστηκε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ το Γυμνάσιο-Λύκειο απέκτησε καινούργιο Χημείο. Μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις, ο τρόπος διδασκαλίας εκσυγχρονίστηκε, ενώ ακόμη και η ίδια η βελτιωμένη όψη των σχολείων αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για τις προσπάθειες των μαθητών της περιοχής.

Δεύτερο, εξίσου καίριο, στάδιο της στήριξης της Α. Ισμαήλος ΑΕ στα σχολεία του Βορείου Έβρου, είναι η έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Μέσα από την καθιέρωση της mentor day, στο πλαίσιο της οποίας άνθρωποι της αγοράς επισκέπτονται δυο έως τρεις φορές ετησίως το σχολείο και παραδίδουν σεμινάρια μέσα από τα οποία οι μαθητές εκπαιδεύονται στις δυνατότητες που ανοίγει η ψηφιακή εποχή για απομακρυσμένη εργασία σε διάφορους τομείς. Τελικός στόχος, η επόμενη γενιά να παραμείνει στον τόπο της, χωρίς να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα όνειρά της. Αναμενόμενα, η εβδομάδα επαγγελματικού προσανατολισμού έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως δημοφιλής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που αντιλαμβάνονται τη σημασία της προετοιμασίας για τον κόσμο της ψηφιακής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου οι μικροί κάτοικοι του Έβρου να γνωρίσουν τη χώρα τους πέρα από τα στενά πλαίσια της περιοχής τους, η Α. Ισμαήλος ΑΕ ανέλαβε να καλύψει πλήρως το κόστος μαθητικών εκδρομών που διενεργήθηκαν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού είχαν έτσι την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα και τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ εκείνοι του Γυμνασίου και του Λυκείου γνώρισαν από κοντά τον αρχαιολογικό θησαυρό των Δελφών. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ποιοτικής ψυχαγωγίας για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, η εταιρεία έχει επίσης ολοκληρώσει την κατασκευή δυο παιδικών χαρών στα νηπιαγωγεία Πέπλου και Δικαίων Έβρου.

Ακόμη, σε εφαρμογή έχει τεθεί πρόγραμμα υποτροφιών, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει κάθε χρόνο την οικονομική ενίσχυση των δυο μαθητών που πέτυχαν την υψηλότερη συνολική βαθμολογία. Από τη στιγμή που οι δικαιούχοι φοιτούν σε δημόσιο πανεπιστήμιο, η στήριξη μεταφράζεται στην κάλυψη εξόδων διαβίωσης.

Φιλοδοξία του Πάνου Ισμαήλου είναι, μέσα από τέτοιες κινήσεις, να ανακοπεί η τάση της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Δικαίων που υποδέχονταν κάθε χρόνο περίπου 50 νέους μαθητές στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το 2018 είχαν μόλις 6 νέες εγγραφές. Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμόγλου, Διευθυντής του Γυμνασίου Δικαίων Έβρου, κατά τη διάρκεια της τελετής «Υιοθεσίας» του σχολείου: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον. Πόσο μάλλον τώρα, που έχουμε άξιους συμπαραστάτες μας μια τόσο μεγάλη εταιρεία, όπως είναι η Mercedes-Benz Α. Ισμαήλος ΑΕ».

Στο πλευρό των κατοίκων στη διάρκεια της πανδημίας

Στη διάρκεια της πανδημίας, η Α. Ισμαήλος ΑΕ έδωσε και πάλι το «παρών», φροντίζοντας οι κάτοικοι να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ότι έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Ήδη από το πρώτο κύμα της Covid-19, τον Απρίλιο του 2020, ξεκίνησε η ενέργεια «Time to Act», με στόχο την προσφορά όλων των ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών του Έβρου και τον περιορισμό των μετακινήσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η εταιρεία δημιούργησε για αυτό το σκοπό ένα τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο δεχόταν κλήσεις με αιτήματα των κατοίκων. Στη συνέχεια, και με τη βοήθεια εθελοντών που οδηγούσαν αυτοκίνητα που διέθεσε για αυτό το σκοπό η Α. Ισμαήλος ΑΕ και με τη στρατηγική υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που κάλυψε το κόστος των καυσίμων, η Time to Act πραγματοποίησε 500 διαδρομές βοήθειας σε ένα μήνα, μεταφέροντας όλα τα απαραίτητα σε ηλικιωμένους και ασθενείς των δυσπρόσιτων χωριών. Καθημερινά, οι 15 εθελοντές κάλυπταν αποστάσεις 70 χιλιομέτρων, οδηγώντας κατά μέσο όρο 3,5 ώρες.

«Το πιο σημαντικό από την όλη ενέργεια», ανέφερε ο Πάνος Ισμαήλος, «ήταν το χαμόγελο των κατοίκων όταν αντίκρυζαν τα αυτοκίνητα μας, με τους εθελοντές και την παραγγελία τους. Σε ορισμένα σημεία του νομού που γνωρίζω, η συχνή παρουσία των ανθρώπων που στελέχωσαν την δράση αυτή αποτελεί από μόνη της ένα παράγοντα που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους ηλικιωμένους κατοίκους. Θέλαμε να μην αισθάνεται κανείς απομονωμένος, κανείς αποκομμένος και να έχει πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά με ένα απλό τηλεφώνημα. Θα δουλέψουμε και θα σκεφτούμε νέους τρόπους ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε με παρόμοιες ενέργειες όπου χρειαστεί στο άμεσο μέλλον. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ αξίζει στους εθελοντές και στους κατοίκους που μας δέχτηκαν στον τόπο τους».

* Η Α. ΙΣΜΑΗΛΟΣ Α.Ε. είναι Eξουσιοδοτημένος Διανομέας & Επισκευαστής της Mercedes-Benz εδώ και 30 χρόνια, γεγονός που την καθιστά τον παλαιότερο διανομέα στην Ελλάδα. Σήμερα, λειτουργεί συνολικά 4 εξουσιοδοτημένα σημεία σε Αττική και Δωδεκάνησα.