Mε την κατάθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή σήμερα του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, που είναι και ο πρώτος μάρτυρας κατηγορητηρίου, συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Δεν απέδωσε δόλο ή πρόθεση

Ο κ. Λοβέρδος εξετάστηκε με αφορμή την αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ το 2017, που αφορούσε στην μη τιμολόγηση των φαρμάκων στη διαρκεια της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με τον μάρτυρα, όφειλε να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Για το λόγο αυτό κατηγορείται και δικάζεται -για τη μη διαβίβαση του σχετικού φακέλου- η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, που διαδέχθηκε την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, η οποία και παρέλαβε τις αναφορές ΚΙΝΑΛ κατά Κουρουμπλή.

Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, δεν απέδωσε δόλο ή πρόθεση για τη μη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή για την εισαγγελέα Τουλουπάκη, ενώ για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είπε ότι δεν γνωρίζει αν εκείνος είχε οποιαδήποτε σχέση με την μη έγκαιρη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

«Κατέρρευσε το κατηγορητήριο»

«Το κατηγορητήριο κατέρρευσε» είπε στο τέλος της διαδικασίας ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της εισαγγελέως, δήλωσε πως ο δρόμος για την αθώωσή της είναι ανοιχτός .

Ο Α. Λοβέρδος απέδωσε στην κυρία Τουλουπάκη ευθύνη «ότι δεν έπραξε το καθήκον της», ενώ για τον τότε υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων υποστήριξε ότι « αντικειμενικά ωφελήθηκαν οι εταιρείες, αλλά δεν ξέρω αν είχε δόλο».

Αναλυτικά η κατάθεση Λοβέρδου

Πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου: Ενήργησε η κυρία Τουλουπάκη δολίως;

Λοβέρδος: Οταν φθάνει φάκελος στη Βουλή με δέκα ονόματα πολιτικών και ένας μόνον ήταν με αρχικά (ΠΚ), ήταν μια σαφής ενέργεια, που δεν ξέρω πως πέρασε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι άλλο. Οτι είπα είναι τόσο σαφές. Δεν γίνεται εισαγγελέας Διαφθοράς να μην γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής, όταν μάλιστα ασχολείται και με το πολιτικό έγκλημα. Ολη η Ελλάδα ξέρει το άρθρο 86.

Πρόεδρος: Η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε καμμία κίνηση, όπως και η κυρία Ράικου. Προκάλεσε κάποιος την απόφαση της;

Λοβέρδος: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Ο κ. Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το κράτος;

Λοβέρδος: Εξ αντικειμένου αυτό έκανε. Ήθελε να ωφελήσει τις εταιρείες. Δεν ξέρω αν είχε δόλο. Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους και μάλιστα, όταν το θέμα έχει κλείσει, όταν κάποιοι φρόντισαν γι’ αυτό.

Εισαγγελέας (Ολγα Σμυρλή): Καταγγείλατε τον κύριο Κουρουμπλή;

Λοβέρδος: Όχι

Εισαγγελέας: Αυτές τις αναφορές όταν τις παρέλαβε η τότε εισαγγελέας διαφθοράς θα έπρεπε να τις διαβιβάσει αμέσως στη Βουλή;

Λοβέρδος: Δεν είναι ταχυδρόμος ο εισαγγελικός λειτουργός αλλά δεν κάνει και έρευνα σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Θα ήθελε μία εβδομάδα, δέκα ,δεκαπέντε μέρες ένα μήνα προλαβαίνεις.

Δικαστής (Ελενη Φραγκάκη): Δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη δεν έκανε το καθήκον της;

Λοβέρδος: Αυτό εννοώ. Όχι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό. Μόνο ό,τι όφειλε να διαβιβάσει.

Αρνούνται τις κατηγορίες Παπαγγελόπουλος – Τουλουπάκη

Με την άρνηση της κατηγορίας οι κατηγορούμενοι στο Ειδικό Δικαστήριο, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην υπουργός και η εισαγγελέας Ελένης Τουλουπάκη τοποθετήθηκαν για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και δηλώνοντας ότι θα αποδείξουν την αθωότητα τους.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη δήλωσε, όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο Βασιλική Ηλιοπούλου ότι «αρνείται την κατηγορία και θα αποδείξει το ψευδές».

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας για το ότι δεν απέστειλε στη Βουλή καταγγελίες, που είχε υποβάλλει το ΚΙΝΑΛ κατά των τότε υπουργών Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό που διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Με την βεβαιότητα, ότι είναι αθώος τοποθετήθηκε επί του κατηγορητηρίου που τον βαρύνει και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Ο πρώην υπουργός, που αντιμετωπίζει κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας για την Ελένη Τουλουπάκη σχετικά με τις καταγγελίες ΚΙΝΑΛ κατά Παν. Κουρουμπλή, δήλωσε ότι είναι «αθώος για την εν λόγω κατηγορία», συμπληρώνοντας πως «τα έγγραφα της καταγγελίας κατατέθηκαν στην εισαγγελέα Ελένη Ραϊκου ( προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς) και αυτή τα έθεσε στον φάκελο της Novartis».

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι παρενέβη στο έργο τριών εισαγγελέων ( Γεωργίας Τσατάνη, Ελένης Ράικου και Παν. Αθανασίου) ο πρώην υπουργός δήλωσε.

«Σε ότι αφορά καταγγελίες από τους εισαγγελείς, θα αντικρούσω όχι με τον δικό μου λόγο στον δικό τους λόγο, αλλά με τον δικό τους λόγο, όπου κατέθεσαν ( σε εισαγγελείς και τη Βουλή) διότι εκτός από αντιφάσεις που αγγίζουν τα όρια του παρολογισμού, τα ψεύδη τους είναι αυταπόδεικτα. Θα αντικρούσω τα ψεύδη τους με τα αρχικά τους ψεύδη και τα μεταγενέστερα δικά τους ψεύδη».