Στην πιο «σκοτεινή ώρα» μετά την κρίση των Ιμίων φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας. Η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αναφορές για πιθανή ανάληψη δράσης εναντίον της Ελλάδας ενίσχυσαν τον προβληματισμό για το αν η Άγκυρα προετοιμάζει μια κρίση επί του πεδίου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» υπογραμμίζονταν στην ανακοίνωση του MGK, η οποία συνιστούσε εκλογίκευση των «κύκλων» που ενθαρρύνουν την Ελλάδα «να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς».«Παρά τις εκκλήσεις μας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της και εξετάστηκαν όλες οι προκλητικές ενέργειες» σημειωνόταν επιπλέον.

Η συνεδρίαση του MGK διήρκησε τέσσερις ώρες, ενώ τα δύο πρώτα σημεία του ανακοινωθέντος αφορούσαν στην -κατά την Άγκυρα- κουρδική απειλή, τόσο εντός χώρας όσο και στην ευρύτερη γειτονιά.

Η απάντηση
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. «Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η χώρα μας «θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Αθήνα επαναλαμβάνει τη διάθεσή της για ένα διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα δικαιούται «να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της».

Οι «κύκλοι» και ο «μοναδικός» σύμμαχος
Όσον αφορά στους «κύκλους» που ενθαρρύνουν την Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν τους περιέγραψε με σαφήνεια μιλώντας στο τηλεοπτικό «CNN Türk». Εκεί, έκανε λόγο ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την «αμεροληψία» τους στα ελληνοτουρκικά και ότι δεν θα μπορέσουν να ξανά βρουν σύμμαχο όπως η χώρα του. Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αποστολή αμερικανικών τεθαρωακισμένων στα «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέλαβε χθες ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Τέλος, χθες, τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε 54 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), μια εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση άνωθεν της Κινάρου. Η πλειοψηφία των παραβιάσεων, που έλαβαν χώρα σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένα (UAV). Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.