Το προγραμματισμένο δείπνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω αναχώρησης της προέδρου της Κομισιόν για τις Βρυξέλλες.

Συνάντηση το Σάββατο στη Σόφια

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στη Σόφια στο πλαίσιο των εγκαινίων του αγωγού IGB.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, στη 1:30 το μεσημέρι είχε ανακοινωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει απόψε δείπνο στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι προστριβές για το πλαφόν

Ασχέτως του λόγου που επισήμως προβάλλεται από το μέγαρο Μαξίμου για αναχώρηση της κας Λάιεν για τις Βρυξέλλες αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επιστολή -που συνυπογράφει- των 15 κρατών μελών που ζητούν πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου τονίζοντας ότι είναι «σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο!».

Ωστόσο την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το politico, αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ, ακόμα και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».