«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πραγματικά ολόκληρη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», Ρομπέρτα Μέτσολα, το πρωί της Πέμπτης κατά την έναρξη του 3ου Cyprus Forum, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono.

Η κα Μέτσολα είπε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ταραχώδης εποχή

Η κα Μέτσολα αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκειά της είχε εποικοδομητικές συναντήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κυριαρχούν στον νου των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτή την ταραχώδη εποχή.

Επεσήμανε ακόμη πόσο βαθιά συγκινήθηκε όταν είδε από τη Δερύνεια την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, «συνειδητοποιώντας πόσο αναχρονιστική έχει καταστεί αυτή η διαίρεση».

Ανέφερε πως η Κύπρος θα είναι πάντα στην καρδιά τους όχι μόνο επειδή είναι μια περήφανη πολίτης της Μεσογείου αλλά επειδή «καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο, γνωρίζουμε τη δυνατότητα της Ευρώπης, γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο ασφαλείς όταν ενεργούμε μαζί».

Εισβολή στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, είπε πως εάν υπάρχει μια στιγμή για να αντιδράσουμε και να είμαστε ενωμένοι κατά αυτών που επιδιώκουν να καταστρέψουμε αυτά που χτίσαμε, αυτή είναι τώρα.

Παράλληλα η κα Μέτσολα πρόσθεσε πως οι κοινές μας δράσεις θα καθορίσουν πώς θα κινηθούμε προς τα εμπρός και να εδραιώσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σημειώνοντας πως η Κύπρος παίζει ένα θεμελιώδη ρόλο στην υπεράσπιση και προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Είπε ακόμη πως η ιστορία της Κύπρου αποτελεί παράδειγμα ανθεκτικότητας του πώς κάποιος να ξεπεράσει ανυπέρβλητες δυσκολίες και να βγει από αυτές πιο δυνατός. Υπογράμμισε πως όπως η Κύπρος δεν απομακρύνεται από την Ευρώπη, ούτε η Ευρώπη θα απομακρυνθεί από την Κύπρο.