Νέο μήνυμα στις ΗΠΑ «να μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα» έστειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk. Επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα για την στρατικοποίηση των νησιών, βάζοντας στο κάδρο και τις ΗΠΑ, καλώντας μάλιστα την Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι στο ζήτημα της στρατικοποίησης των νησιών και δη τις μεταφοράς βαρέων αμερικανικών όπλων σε αυτά, «όπως αποδείχθηκε» από φωτογραφίες τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Τουρκία έστειλε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις της τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι η τελευταία τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου.

Επέμεινε δε ότι η στρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου γίνεται κατά παράβαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάννης. Ενώ παρέπεμψε και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε νωρίτερα την Τετάρτη.

Η άρση του εμπάργκο όπλων

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκεια του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποστήριξε δε – όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού – ότι αυτή η κίνηση δεν έχει καμία εξήγηση ούτε σε σχέση με το χρόνο που επελέγη να γίνει ούτε στην ουσία της.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και θα ληφθεί κάθε μέτρο για την προφύλαξη των τουρκοκυπρίων» προειδοποίησε.