Το προσφυγικό ζήτημα και η αποστρατιωκοποίηση ελληνικών νησιών, την οποία μετ΄επιτάσεως ζητά η Αγκυρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» (χαρακτηρίζονται) από προκλήσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία.

Νέες απειλές

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu.

Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκαλούν και υποκινούν τους Έλληνες πολιτικούς είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμα μας για μία ισχυρή Τουρκία, ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικότητα» μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε».

Τίποτα δεν αρκεί για να ανεβάσει την Ελλάδα στο επίπεδο της Τουρκίας

Έκανε λόγο δε σε συγκέντρωση ξένων δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, που θα έπρεπε να ενοχλούν τον ελληνικό λαό και όχι την Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε και για πολιτικές δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα 25 χρόνια και που σίγουρα θα πρέπει να «πληρωθούν» και θα πρέπει όπως είπε να ανησυχούν τον ελληνικό λαό και όχι την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν ούτε αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις, ούτε τα πολιτικά και οικονομικά στηρίγματα είναι αρκετά για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδο της Τουρκίας, αλλά αρκούν για να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο.