Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για τις ένατες γενικές εκλογές των τελευταίων 30 ετών στην Ιταλία.

Η RaiNews δημοσίευσε την παραμονή των εκλογών ένα ενδιαφέρον κείμενο, με τον τίτλο «30 χρόνια εκλογών σε 3 λεπτά – Συνασπισμοί, διασπάσεις και συγχωνεύσεις: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γέννηση και την κρίση του ιταλικού διπολισμού».

Πότε μεταμορφώθηκε για πάντα η ιταλική πολιτική

Η 5η Απριλίου του 1992 είναι η ημέρα που οι Ιταλοί βρέθηκαν για τελευταία φορά στα ψηφοδέλτια με τα ιστορικά λογότυπα που κυριαρχούσαν στη χώρα για χρόνια.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η Τανγκεντόπολι (εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς από το 1992 έως το 1994) μεταμόρφωσαν για πάντα την ιταλική πολιτική.

Η «Δεύτερη Δημοκρατία»

Δύο χρόνια αργότερα, με τον επιχειρηματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι και νέους σχηματισμούς να καταλαμβάνουν το πολιτικό πεδίο, ξεκίνησε η λεγόμενη «Δεύτερη Δημοκρατία»: μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό διπολισμό, με επίκεντρο για χρόνια τους μεγάλους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς συνασπισμούς, οι οποίοι άλλαξαν φυσιογνωμία με την πάροδο του χρόνου μέσω συγχωνεύσεων, διασπάσεων, ρήξεων και ανασυνθέσεων.

Για τον ιταλικό διπολισμό, η πρώτη πραγματική καμπή ήρθε το 1996, όταν ένας κεντροαριστερός συνασπισμός, η Ulivo του Ρομάνο Πρόντι, έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές εναντίον του κεντροδεξιού συνασπισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αν και η Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι αποφάσισε να κατέβει μόνη της.

Το Κίνημα 5 Αστέρων «τελείωσε» τον δικομματισμό

Ακολούθησαν χρόνια ουσιαστικής εναλλαγής μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων μέχρι το 2013: το έτος, κατά το οποίο το Κίνημα 5 Αστέρων προσήλθε για πρώτη φορά στις κάλπες και ανέτρεψε την εκλογική ισορροπία της Δεύτερης Δημοκρατίας.

Το 2018, ο διπολισμός εισέρχεται επισήμως σε κρίση και, για πρώτη φορά, σχηματίζεται μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που υπερβαίνει τους δύο παραδοσιακούς πόλους: το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα γεννούν το Conte 1 (πρώτη κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε).

Η εξουσία του διαρκεί λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά το παραδοσιακό πολιτικό πλαίσιο έχει πλέον καταρρεύσει.

Η παραίτηση Ντράγκι και το «πρώτη φορά φθινόπωρο»

Πράγματι, μετά την εμπειρία του Conte 2, που είδε τα 5 Αστέρια να έρχονται σε ρήξη με τη Λέγκα και να συμμαχούν με το PD, το Italia Viva και το Liberi e Uguali, γεννήθηκε η κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, η οποία υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα που είναι παρόντα στη Βουλή, με εξαίρεση το Fratelli D’Italia.

Μετά την κρίση που άνοιξαν τα 5 αστέρια, στις 20 Ιουλίου του 2022 η Forza Italia και η Λέγκα δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψήφο εμπιστοσύνης και ο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Οι πρόωρες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου θα είναι οι πρώτες στην ιστορία της Ιταλίας που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.