Για τις νέες οικονομικές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των πολιτών, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, που βρέθηκε στο πλατό του «Mega Σαββατοκύριακο», μίλησε αρχικά για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και σχολίασε παράλληλα και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώμενος αρχικά γιατί δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τα μέτρα ύψους 5.5 δις που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός απάντησε:

«Εάν ήταν 5.5 δις θα τα είχαμε υλοποιήσει. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευχάριστος προς την κοινωνία εάν ανακοίνωνα κι άλλη μείωση φόρων κι άλλες παρεμβάσεις. Θα το θέλαμε αλλά δεν είναι εφικτό».

Εξήγησε, πως ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει εξαντλήθηκε με τα σημερινά δεδομένα, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.

Είπε πως χθες νομοθετήθηκαν τρία μέτρα, ένα εκ των οποίων η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες πολίτες. Το μέτρο αυτό κόστισε στον δημοσιονομικό χώρο 1.1 δις ευρώ.

«Αυτό το μέτρο αφορά 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 1.2 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης πως η ΝΔ έχει κοστολογήσει το πακέτο μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ και κοστίζει 23.5 δις ευρώ.

Μάλιστα, σημείωσε πως το μέτρο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης δεν υπήρχε στο πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ αν και το ψήφισε στη Βουλή. «Αντιλαμβάνεστε συνεπώς πόσο ανεδαφικό και μη κοστολογημένο είναι το πακέτο μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε πως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα συνεχιστεί για το 2022 και θα μονιμοποιηθεί από το 2023.

Αναφορικά με την τελευταία μέτρηση της PULSE που δείχνει τη δυσαρέσκεια του κόσμου σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε πως απλά όση βοήθεια και να δοθεί από την κυβέρνηση, ποτέ δεν είναι αρκετή.

Σημείωσε ωστόσο πως η Ελλάδα είναι αυτή που έχει δώσει την μεγαλύτερη κρατική βοήθεια στους πολίτες της κάτι που επετεύχθη από την καλή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ιδιωτικός τομέας

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα και το ενδεχόμενο αύξησης των μισθών, ο υπουργός ξεκαθάρισε αρχικά πως έχουν γίνει ήδη πολλές παρεμβάσεις, όπως μείωση φόρων, εισφορών, αύξηση κατώτατου μισθού.

«Έχουμε ένα πλέγμα μέτρων που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και τα οποία τώρα θα υλοποιηθούν» είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ δήλωσε πως ανάλογα με τη δυναμική της οικονομίας θα κινηθούν και στο μέλλον.

Συνταξιούχοι

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο υπουργός τόνισε αρχικά πως η κυβέρνηση βοηθά με πολλή προσοχή τους συνταξιούχους στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

«Τους χαμηλοσυνταξιούχους, για δεύτερη χρονιά, αυτοί θα είναι οι ωφελημένοι και από την αύξηση του 6% και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους είχαν υψηλά εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.

 Καύσιμα και ενέργεια

«Είμαστε στη φάση υλοποίησης των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, δεν είμαστε στη φάση ανακοίνωσης νέων» είπε ο υπουργός. Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου επιδόματος καυσίμων δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή την περίοδο.

«Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προσδοκούμε ότι θα υπάρξει μια οριζόντια ευρωπαϊκή λύση που θα κάνει πιο ανεκτό το κόστος, μεταξύ άλλων και με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Power Pass

O κ. Σταϊκούρας απάντησε για την καθυστέρηση καταβολής του power pass για τους λογαριασμούς του Ιουνίου. Εξήγησε πως αυτό συνέβη επειδή κάποιος πάροχος δεν είχε δώσει τα στοιχεία των πελατών έτσι ώστε να ενσωματωθούν  στην πλατφόρμα.

«Τα στοιχεία δόθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη και τη Δευτέρα έχουμε την εικόνα ότι θα πληρωθούν» δήλωσε ο υπουργός.