Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. «Η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά δεν ξεκινάει από εμάς. Ξεκινάει από τους εμπόρους και από όσους διαχειρίζονται τα ξύλα», λένε οι έμποροι.

To ύψους του κόστους για κάθε νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ζαλίζει.

Τα καυσόξυλα πωλούνται προς 120 με 140 €/κυβικό, αυξημένα από πέρσι κατά 100%.

Για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή διατίθεται πως 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 140% ενώ αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα κόστιζε 1,32 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 10% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Φθηνή λύση… ο «μαύρος χρυσός»

Η πιο οικονομική λύση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

«Φέτος πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο. Τα ξύλα έχουν πάρει αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περισσότερο από την πρώτη Οκτωβρίου που η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο που είχε δώσει με τα Fuel Pass», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όμως μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει ήδη εγκλωβιστεί στις επιλογές των περασμένων ετών.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις καυστήρα εκτός αν πας σε ηλεκτρικό που δεν είναι πια φτηνό».

Πάντως, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δεν θα ανάψουν τα καλοριφέρ.