Την ισχυροποίηση του διαμεσολαβητικού ρόλου της στην αγορά εργασίας έχει θέσει ως κεντρική προτεραιότητα η νέα διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τ. ΟΑΕΔ), η οποία, τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα της θητείας της, έχει ήδη υλοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών της και μια σειρά από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι η μετεξέλιξη της ΔΥΠΑ από επιδοματικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, σε ισχυρό σύμμαχο των πολιτών που αναζητούν εργασία και των επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους με γνώσεις, ταλέντα και δεξιότητες, συνεχίζεται με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της ΔΥΠΑ βρήκαν άμεση ανταπόκριση από τους αναζητούντες εργασία και από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, «γεγονός που αποτυπώνεται έμπρακτα στον τριπλασιασμό του ρυθμού απορρόφησης των προγραμμάτων απασχόλησης την 18μηνη περίοδο της πανδημίας, όταν 50.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021».

Success stories

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογραμμίζει ότι η ανάδειξη της ΔΥΠΑ στον πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό διαμεσολαβητή στην ελληνική αγορά εργασίας αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πραγματικών success stories που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ στο περίπτερό της στην 86η ΔΕΘ, με την παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, του διοικητή, Σπύρου Πρωτοψάλτη, των υποδιοικητών, Γιώργου Καραχάλιου, Γιάννας Χορμόβα και Γιώργου Χριστόπουλου, του Διευθυντή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρη Κανελλίδη και στελεχών της διοίκησης και της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, που, μέσω της συνεργασίας τους με τη ΔΥΠΑ, κάλυψαν τις ανάγκες τους για στελέχη και προσωπικό, βρίσκοντας εργαζόμενους με τις κατάλληλες γνώσεις και προσόντα, με την υποστήριξη των εργασιακών συμβούλων και του εξειδικευμένου προσωπικού της ΜΕΜΜΕ και των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ. Μαζί τους στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και στελέχη των επιχειρήσεων αυτών και όλοι μαζί μίλησαν για την εμπειρία τους από τη συνεργασία με τη ΔΥΠΑ.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, ο Κωνσταντίνος Κ. Κυριάκου, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας MEGAWATT, που δραστηριοποιείται από το 1978 στο εμπόριο βιομηχανικού και ηλεκτρολογικού υλικού, συμμετείχε, μαζί με τον Αλέξανδρο Θανόπουλο, εργαζόμενο που προσλήφθηκε, μέσω της 1ης «Ημέρας Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρηση, μέσω της εκδήλωσης, ήρθε σε επαφή με πολλούς υποψήφιους για τις θέσεις εργασίας που αναζητούσε στις ειδικότητες software development, e-commerce, B2B sales και τις κάλυψε με την πρόσληψη τριών εργαζομένων.

Ο Δημήτριος Τσόκανος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Δημήτριος Ν. Τσόκανος ΑΒΕΕ Κτηνιατρικά-Ιατροτεχνολογικά», που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια στην παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών-κτηνιατρικών & ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών του κτηνιατρικού και ιατρικού κλάδου, παρέστη, μαζί με την Ελένη Παπαδημητρίου και την Χριστίνα Χουλέβα, οι οποίες αναζητούσαν εργασία σε μία δύσκολη περίοδο, όπως δήλωσαν και, τελικά, κατάφεραν να προσληφθούν στην επιχείρηση, μέσω προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ.

«Παρών» στην εκδήλωση ήταν και ο Δημήτριος Γκέκας, εταίρος και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας «Σάββας Γκέκας & Υιός ΟΕ», της μεταλλουργίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που από την ίδρυσή της το 1975 έγινε μια εταιρεία με εξαγωγικό προφίλ, καθώς σχεδόν το 40% του τζίρου της προέρχεται πλέον από εξαγωγές. Μαζί του στην εκδήλωση των success stories της ΔΥΠΑ παραβρέθηκαν ο Αθανάσιος Κάσος και ο Νικόλαος Μπάγιος, προσληφθέντες με ενέργειες της ΔΥΠΑ. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης μίλησε για την άψογη συνεργασία που είχε με εργασιακή σύμβουλο της ΔΥΠΑ, η οποία υπέδειξε τους κατάλληλους υποψήφιους για τις θέσεις που αναζητούσαν. Ο Κώστας και ο Νίκος ανέφεραν το τηλεφώνημα από εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ, που τους ενημέρωσε για τη διαθέσιμη θέση εργασίας και τη χαρά που ένιωσαν από αυτή τη θετική εξέλιξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «New AE», ιδιοκτήτριας εταιρείας του εξ ολοκλήρου smart ξενοδοχείου 5 αστέρων ONOMA HOTEL, Βασίλειος Κυράζογλου, βρέθηκε στο περίπτερο της ΔΥΠΑ με τον Ηλία Αβραμίδη και την Αικατερίνη Σαλυκυριάκη και μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους καλεσμένους την εμπειρία τους για την άψογη συνεργασία και τη σχέση τους με τα στελέχη της ΔΥΠΑ και της ΜΕΜΜΕ, που μεσολάβησε για την πρόσληψή τους στην επιχείρηση.

Στην ίδια εκδήλωση παρέστησαν ο Διευθυντής της 1ης Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ιωαννίδης και η Διευθύντρια της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης, Αγγελική Φιλιππίδου. Μαζί τους βραβευμένοι μαθητές και απόφοιτοι των Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και ανέδειξαν με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο και την ποιοτική εκπαίδευση που παρέχουν οι 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, όπως επίσης και το πώς η φοίτηση σε αυτές μπορεί να οδηγήσει στην άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας και την πραγματοποίηση των επαγγελματικών στόχων των αποφοίτων.

Ο Ευάγγελος Πούφτας, μαθητής της ΕΠΑΣ Σερρών, ο οποίος κέρδισε το βραβείο στα EAfA Awards στην κατηγορία Apprentices, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της European Vocational Skills Week 2022, μίλησε για την εξαιρετική επίδοσή του στη σχολή και για την πρακτική άσκηση σε λογιστικό γραφείο, όπου βοήθησε τους συναδέλφους του να αναπτύξουν νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πελατών τους, μέσα από τη χρήση προηγμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία παρέχουν λογιστικές υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας στους πελάτες του γραφείου.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι συμμετοχές του Γεώργιου Τσενόλλι, εκπροσώπου της εταιρείας Optofix και αποφοίτου της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης και της Χριστίνας Τζελή, μαθήτριας της σχολής στην ειδικότητα γραφικής τέχνης και ηλεκτρονικού σχεδιασμού εντύπου, η οποία σχεδίασε το νέο λογότυπο της επιχείρησης, αφού κέρδισε τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία για τον σχεδιασμό του.

Ο Αθανάσιος Τσινάκης, απόφοιτος της 1ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης της ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τεχνικών Δικτύων, μίλησε για την άμεση ένταξή του στην αγορά εργασίας, μετά την αποφοίτησή του, όπου πρώτα εργάστηκε σε μεγάλη εταιρεία, ενώ τώρα έχει ανοίξει δύο δικά του καταστήματα ως ελεύθερος επαγγελματίας και προσλαμβάνει στην επιχείρησή του ανέργους, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ και μαθητευόμενους από τη σχολή για πρακτική άσκηση.

Οι μαθητές της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης, Θεοφανία Μπέτσια, Στυλιανός Τουρλής και Χαραλαμπία Μισαηλίδου, των ειδικοτήτων Βοηθών Φαρμακείου και Βοηθών Γενικής Νοσηλείας, μίλησαν για την εμπειρία τους, τις επαγγελματικές δεξιότητες και την τεχνογνωσία που απέκτησαν μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ στη Βιέννη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των σπουδών τους στη σχολή.

Νέα στρατηγική ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης

«Έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη ΔΥΠΑ, που χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση νέων, καινοτόμων μέσων, που μας παρέχει ο νόμος “Δουλειές Ξανά”. Στο πλαίσιο αυτό και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, δημιουργούμε μια νέα στρατηγική ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ενισχύουμε και εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υλοποιούμε δράσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και των Πειραματικών ΕΠΑΣ με την αγορά εργασίας, καθώς επίσης και για την αναβάθμιση της κατάρτισης και ειδικά των 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ» επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης και προσθέτει ότι οι δράσεις, τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες μας, «ανάμεσά τους και η στοχευμένη ενίσχυση του διαμεσολαβητικού ρόλου μας στην αγορά εργασίας, έχουν ήδη δώσει απτά αποτελέσματα».

Όπως σημειώνει, «η μείωση της ανεργίας στο 12,6% τον Ιούλιο από 17,5% που βρισκόταν το 2019 και η δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πρόβλεψη για 86.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις, είναι αριθμητικά στοιχεία τα οποία αντιστοιχούν σε χιλιάδες μικρά και μεγαλύτερα success stories, εργαζομένων και εργοδοτών, που στηρίξαμε ουσιαστικά. Οι παρεμβάσεις μας στα προγράμματα είναι συνεχείς, παρακολουθούμε την πορεία τους και όπου χρειάζεται τα τροποποιούμε, στοχεύουμε σε διαφορετικές περιοχές και ηλικίες ή και τα διευρύνουμε, όπως συνέβη πρόσφατα με το πρόγραμμα για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών με επιπλέον 6.500 θέσεις. Το έργο μας δεν σταματάει, θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς να βοηθάμε τους ανέργους της χώρας μας να βρουν σταθερές, ποιοτικές δουλειές και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, αλλά και τις επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό με τις ικανότητες και τις γνώσεις που αντιστοιχούν στις θέσεις εργασίας που διαθέτουν. Συνεχίζουμε το έργο μας με εντατικούς ρυθμούς για την καθιέρωση της ΔΥΠΑ στη συνείδηση όλων ως ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού φορέα που θα είναι συνώνυμο της απασχόλησης».