Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στη φετινή μεταγραφική πολιτική του Παναθηναϊκού. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε να πάει κατά κύριο λόγο σε παίκτες που γνωρίζουν από πρωταθλητισμό. Κάτι που δε συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από το 2017 και έπειτα, όταν τα οικονομικά του συλλόγου ήταν σε τραγικό επίπεδο και τον έφτασαν κοντά ακόμα και στον υποβιβασμό.

Ο Παναθηναϊκός στηριζόταν σε ποδοσφαιριστές κυρίως μικρής ηλικίας, οι περισσότεροι Έλληνες, που προσπαθούσαν να «μεγαλώσουν» ποδοσφαιρικά μέσα από μια μάλλον… βάρβαρη συνθήκη. Σε μια ομάδα που όφειλε να πρωταγωνιστεί. Απευθείας στα βαθιά δηλαδή. Έχει αλλάξει αυτό τα τελευταία χρόνια. Η επαναδραστηριοποίηση του Γιάννη Αλαφούζου έφερε τεράστια μείωση του χρέους αρχικά και εν συνεχεία επενδύσεις.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είναι και πάλι… ψημένος και αρκετά θερμός με την ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό και με το ποδόσφαιρο γενικότερα. Του… έκατσε και το «λαχείο» που ακούει στο όνομα Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δεν είναι ένας προπονητής που σπαταλά αλόγιστα χρήματα. Ναι, θα πάρει τα μεγάλα συμβόλαια ώστε να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας, και αυτό έκανε φέτος με παίκτες όπως ο Μπερνάρντ, ο Σπόραρ, ο Βέρμπιτς.

Αλλά θα επιχειρήσει να «φτιάξει» και ποδοσφαιριστές προκειμένου εκείνοι να ανεβάσουν τη χρηματιστηριακή τους αξία. Αυτό έκανε με τον Αϊτόρ, με τον Χουάνκαρ (που διαπραγματεύτηκε σε πολύ μεγαλύτερα ποσά το συμβόλαιό του), με τον Αλεξανδρόπουλο, που πουλήθηκε σε ποσό-ρεκόρ στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Άλλαξε τη λογική του ο Παναθηναϊκός, πήγε σε παίκτες… πρωταθλητές.

Έχουν πάρει πρωταθλήματα και γνωρίζουν πώς είναι ο συγκεκριμένος ανταγωνισμός παίκτες όπως ο Σπόραρ, ο Βέρμπιτς, ο Γκάνεα, ο Λοντίγκιν, ο Μπερνάρντ. Όλοι τους φετινά μεταγραφικά αποκτήματα. Τι άλλο ξεχωρίζει στο φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού, το οποίο είχαμε πολλά χρόνια να δούμε; Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Οι Πράσινοι είχαν φτάσει τα προηγούμενα χρόνια σε σημείο να μην έχουν έως και καθόλου διεθνείς. Υπήρχαν χρονιές που σε διακοπές πρωταθλημάτων δεν έφευγε κανείς από το Κορωπί, κάτι που φέτος άλλαξε.

Σε αυτήν την πρώτη διακοπή, λοιπόν, για τις εθνικές ομάδες ο Γιοβάνοβιτς είδε εφτά ποδοσφαιριστές να αναχωρούν για τα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα. Δύο στην Εθνική Ελλάδας, τους Κουρμπέλη και Ιωαννίδη. Τρεις στην εθνική Σλοβενίας, τους Σπόραρ, Βέρμπιτς και Τσέριν. Έναν στην Εθνική Ισλανδίας, τον Μάγκνουσον, και έναν στην εθνική Αλβανίας, τον Τσοκάι, που αποτελεί και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού. Δείχνει σίγουρα την αναβάθμιση που έχει υπάρξει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού όλο αυτό, δηλαδή οι εφτά διεθνείς ποδοσφαιριστές που υπάρχουν πλέον. Και εκτός από το καθαρά αγωνιστικό, με την ποιότητα που έχει ανέβει πλέον στο Κορωπί, είναι και θέμα πρεστίζ.