Για δεύτερη χρονιά, η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» την οποία πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, εστιάζει στην ενημέρωση και την κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα, αναδεικνύοντας την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και την ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Η Johnson & Johnson στηρίζει το όραμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για μία κοινωνία απαλλαγμένη από τον καρκίνο του πνεύμονα, αποδεικνύοντας ότι πρωτοβουλίες που αφορούν στην  προστασία της υγείας αποτελούν σταθερή αξία της εταιρείας. Ο Γρηγόρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας Βαλκανίων και Ισραήλ, Johnson & Johnson Consumer Health, μιλά για την «Ανάσα Ζωής» και εξηγεί γιατί η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί βασική προτεραιότητα.

  1. Ποια η αξία της έγκαιρης διάγνωσης; Πώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού της ασθένειας του καρκίνου του πνεύμονα;

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές καθώς κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου ή του γιατρού μας, αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης έως και 20 φορές. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Και αυτό προσπαθούμε να τονίσουμε μέσα από την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ότι, αν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχεις υπάρξει καπνιστής στο παρελθόν ή συνεχίζεις ακόμη και σήμερα, συμβουλέψου τον γιατρό σου, κάνε την προληπτική εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και σταμάτησε το κάπνισμα σήμερα.

 

  1. Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τη διακοπή του καπνίσματος; Υπάρχουν πλέον περισσότερες μέθοδοι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει σε σχέση με παλαιότερα;

Μέσα από την «Ανάσα Ζωής» ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια ζητώντας την κατάλληλη βοήθεια από τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό τους, και να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος με τις κατάλληλες μεθόδους. Υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος όπως τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης με τα οποία πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες οριστικής διακοπής από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης αποτελούν τη Νο.1 θεραπεία διακοπής καπνίσματος σύμφωνα με τις Παγκόσμιες & Ευρωπαϊκές οδηγίες και είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως τσίχλες, στοματικό σπρέι, έμπλαστρο και πιπάκι. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον καπνιστή να επιλέξει το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντική η στήριξη από έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα βοηθήσει τον καπνιστή να ξεκινήσει αυτό το δύσκολο ταξίδι. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι πλέον μπορεί κανείς να αναζητήσει αποτελεσματικές λύσεις διακοπής του καπνίσματος ακόμα και με την επίσκεψή του σε ένα φαρμακείο, καθώς υπάρχει μία ολοκληρωμένη υπηρεσία διακοπής, διευκολύνοντας τη διαδικασία έναρξης αυτής της προσπάθειας. Μπαίνοντας στο anasa-zwis.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα οφέλη και τις μεθόδους διακοπής καπνίσματος.

  1. Πώς έχει εξελιχθεί η Χάρτα που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες; Η ανταπόκριση της Πολιτείας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενημέρωση;

 

Φέτος, η «Ανάσα Ζωής» έχει εξελιχθεί πράγματι σε μια κοινωνική συμμαχία προσκαλώντας την Πολιτεία και τους πολίτες να δράσουν μαζί για έναν κοινό σκοπό: μια κοινωνία απαλλαγμένη από καρκίνο του πνεύμονα. Η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας, αυτό το έγγραφο ηθικής δέσμευσης που δημιουργήθηκε, διασφαλίζει την ενεργή εμπλοκή θεσμικών φορέων και πολιτών και τη μαζική ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα ελέγχου, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερωθούν και να συμβουλεύονται τον πνευμονολόγο τους. Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε μία τέτοια προσπάθεια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και βρισκόμαστε στο πλευρό της. Είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για μία θεσμική υπευθυνότητα που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Μόνο με τη συνένωση δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Ήδη στο πλευρό της πρωτοβουλίας βρίσκονται η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα, ενώ τη στήριξη τους έχουν ήδη δηλώσει η Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και η FairLife -Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα.

  1. Ποιοι είναι οι στόχοι της Johnson & Johnson για την «Ανάσα Ζωής»;

 

Η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί έναν βασικό πυλώνα δραστηριοποίησης για τη Johnson & Johnson περισσότερο από 40 χρόνια. Κύριο μέλημά μας είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και θέλουμε να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων καθημερινά. Πρωτοβουλίες όπως η «Ανάσα Ζωής» συμβάλλουν ενεργά στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα. Δράσεις με πραγματικό κοινωνικό όφελος μας εκφράζουν απόλυτα καθώς συνάδουν με τις αξίες μας και θέλουμε να ενισχύουμε και με τη δική μας φωνή τέτοιες προσπάθειες. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με σκοπό να πραγματοποιηθεί το όραμά μας για μία κοινωνία απαλλαγμένη από τον καρκίνο του πνεύμονα.