Ανησυχητική είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, καθώς «επιδεινώνεται περαιτέρω», προειδοποίησε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου την Ρωσία για βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και ο Ραφαέλ Γκρόσι αντέδρασε, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι το καταστροφικό».

Παράλληλα, ο διευθυντής του Οργανισμού είπε, έπειτα από μια συνεδργείαση για την κατάσταση στην έδρα της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όσο θα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, τόσο θα είναι τεράστιος ο κίνδυνος», τόνισε.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς

Σημειώνεται, ότι οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε και πάλι τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας όμως ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια.

«Ακόμη και υπό τις χειρότερες συνθήκες, η διπλωματία δεν θα έπρεπε να σταματά ποτέ (…) Είναι δική μας ευθύνη να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», σχολίασε ο Γκρόσι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, είπε ότι ο στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου, στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Το εργοστάσιο, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει γίνει πολλές φορές στόχος βομβαρδισμών τους τελευταίους μήνες.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ