Στην οθόνη δίπλα στη σκηνή, ένα βίντεο με την υποψήφια στην τελευταία φάση. Η Τζόρτζια Μελόνι χαμογελά συνεχώς και κάνει χειραψίες. Πολύς κόσμος έχει έρθει από το Κάλιαρι, τη μεγαλύτερη πόλη της Σαρδηνίας για να ακούσει τη γυναίκα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Αναμεσά τους και η Μερσέντες Ουζάι. Είναι μέλος του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, του κόμματος που ηγείται η Μελόνι. «Εργάζομαι ως καθαρίστρια σε μια ιδιωτική εταιρεία και ταυτόχρονα ως αναπληρώτρια δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο», λέει η Μερσέντες Ουζάι.  Χρειάζεται δύο δουλειές για να επιβιώσει. Μετά βίας μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο του σπιτιού της.Πολλοί που παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις της Μελόνι στο Κάλιαρι ή σε άλλες ιταλικές πόλεις αφηγούνται παρόμοιες ιστορίες.

Οπαδοί, Μελόνι, Κάλιαρι

Οπαδοί της Μελόνι στο Κάλιαρι

Ξαφνικά η μουσική δυναμώνει και εμφανίζεται η Μελόνι ντυμένη στα λευκά. Μιλάει από στήθους για μια ώρα. Καταδικάζει τους πολιτικούς της αντιπάλους που την παρουσίαζαν ως τέρας, ως ρατσίστρια. Διαφωνεί με την ανίκανη ΕΕ, η οποία θέλει να ρυθμίσει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο την ενεργειακή κρίση. Το μεγάλο κεφάλαιο και οι φιλελεύθερες ελίτ ευθύνονται για όλα όσα πηγαίνουν στραβά στην Ιταλία, λέει. Κυρίως όμως η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική.

Ενάντια στους μετανάστες

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Μελόνι μοίρασε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει μια Ουκρανή να βιάζεται από έναν Αφρικανό. Για εκείνην πρόκειται για μια τρανή απόδειξη της επισφαλούς κατάστασης στην Ιταλία. Όταν δέχθηκε έντονη κριτική για αυτό, η Μελόνι αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας την αριστερά ότι δείχνει αλληλεγγύη στις βιασμένες γυναίκες μόνο όταν ο δράστης είναι Ιταλός και «όχι παράνομος μετανάστης».

Η 45χρονη δεν φοβάται τις αντιπαραθέσεις. Τις περισσότερες φορές όμως προσπαθεί να εμφανίζεται μετριοπαθής. Τα Αδέλφια της Ιταλίας δεν πιέζουν πλέον για την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ και παράλληλα τονίζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία. Σε μια ομιλία της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Μελόνι προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη φασιστική κληρονομιά του κόμματός της, υποστηρίζοντας ότι για την ιταλική δεξιά ο φασισμός είναι μέρος της ιστορίας της χώρας για δεκαετίες.

 Μπενίτο Μουσολίνι

Ο δικτάκτορας Μπενίτο Μουσολίνι

Εδώ και χρόνια, ο ρεπόρτερ της εφημερίδας La Repubblica, Πάολο Βερίτσι ερευνά το φαινόμενο του νεοφασισμού στην Ιταλία. Τα Αδέλφια της Ιταλίας εξακολουθούν να εμπνέονται από υποστηρικτές του πρώην δικτάτορα Μουσολίνι, λέει. Δεν πιστεύει ότι είναι τυχαίο ότι η τρίχρωμη φλόγα που θεωρείται νεοφασιστικό σύμβολο στην Ιταλία, επιλέχθηκε ως λογότυπο του κόμματος. Υπάρχουν επίσης βουλευτές και άνθρωποι στο στενό κύκλο της Μελόνι που χρησιμοποιούν επανειλημμένα φασιστικά συνθήματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο φόβος της επιστροφής σε μια σκοτεινή εποχή

Εν τω μεταξύ στο Κάλιαρι, η προεκλογική εμφάνιση της Μελόνι διακόπτεται απότομα. Ένας ακτιβιστής εισέβαλε στη σκηνή για να ξεδιπλώσει μια σημαία του ουράνιου τόξου. «Αφήστε τον να μιλήσει», φωνάζει η Μελόνι στους αστυνομικούς που θέλουν να απομακρύνουν τον άνδρα. «Θέλω το δικαίωμα να παντρευτώ και να υιοθετήσω παιδιά», λέει ο διαδηλωτής. «Εντάξει, θέλεις πολλά. Όλοι κάτι θέλουν», απαντά η Μελόνι. Μέλη της κοινότητας  LGBTQ λένε ότι φοβούνται τη Μελόνι. «Ο φόβος μας είναι ότι γυρίζουμε τον χρόνο πίσω. Αντί να βελτιώσουμε τα δικαιώματά μας και να προωθήσουμε προοδευτικές ιδέες, οδηγούμαστε πίσω σε μια εποχή που φοβόμασταν».

Οι υποστηρικτές της Μελόνι πάντως μπροστά στη σκηνή δεν φαίνεται να ενοχλούνται. Την πιστεύουν κι ελπίζουν να είναι η επόμενη Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Αλεξάντρα φον Νάμεν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου