Άνω του 50% θα είναι η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, από την κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα μπορεί να φτάσει έως και το 74%, βοηθώντας έτσι σημαντικά στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Τα παραδείγματα και η έξτρα επιδότηση

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα και κάποια παραδείγματα, που δείχνουν τα ποσά που θα αντιστοιχούσαν σε τρεις διαφορετικές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Στη δεύτερη και την τρίτη κλίμακα, όσα νοικοκυριά μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση συγκριτικά με πέρυσι, θα επωφεληθούν με επιπλέον 0,05€ στην κιλοβατώρα και θα πέσουν κατά μία κλίμακα αντιστοίχως, μία επιβράβευση όμως που δε θα δει η πρώτη κλίμακα, δηλαδή το 90% των νοικοκυριών.

Ειδικότερα:

• Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

• Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.

• Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ.

«Μηδενικό» το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η κάλυψη της αύξησης στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς θα φτάνει στα 485 €/MWh.

Η επιδότηση σε επιχειρήσεις και αγρότες

Σημαντικές είναι οι μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και για τις επιχειρήσεις, με τα επαγγελματικά τιμολόγια να έχουν δύο κατηγορίες εκπτώσεων.

Ειδικότερα:

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh.

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.

Τέλος, για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατόρα.

Τι θα ισχύσει για το φυσικό αέριο

Στο φυσικό αέριο θα υπάρξει επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από τη ΔΕΠΑ χωρίς κρατική επιχορήγηση, για το σύνολο των νοικοκυριών ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου, απορροφώντας όμως μόνο το 50% της αύξησης και 40 ευρώ επιδότηση ανά θερμική μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, είναι η στήριξη των πολιτών παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.