Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε τα σχέδια της Ρωσίας και έκανε λόγο για «εικονικά» δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας, προειδοποιώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση.

«Τέτοιες εικονικές ψηφοφορίες, που εμφανίζονται ως δημοψηφίσματα, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και επομένως δεν αλλάζουν τη φύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του την Τρίτη «Αυτό θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και, ως εκ τούτου, πρέπει να παράσχουμε περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία».

Οι σύμμαχοι και οι χώρες-εταίροι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου «πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, διότι η εναλλακτική λύση είναι πολύ πιο επικίνδυνη για όλους μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό υπερβαίνει την Ουκρανία».

Λευκός Οίκος: Προσβολή των αρχών της κυριαρχίας

Ο Λευκός Οίκος από τη μεριά του απέρριψε και αυτός τα σχέδια της Ρωσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τμήματα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να κάνει την κίνηση αυτή για να στρατολογήσει στρατεύματα στις περιοχές αυτές, αφού υπέστη εκτεταμένες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Είπε ότι ο Μπάιντεν, στην ομιλία του την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα απευθύνει «αυστηρή επίπληξη» στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Όλαφ Σολτς: Απαράδεκτα τα δημοψηφίσματα

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς «αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα», όπως είπε χαρακτηριστικά, που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Είναι καταφανές ότι αυτά τα χαλκευμένα δημοψηφίσματα είναι απαράδεκτα και δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Όλα αυτά δεν είναι παρά απλά μια απόπειρα ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας….», πρόσθεσε ο καγκελάριος, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Οι διοικήσεις που διόρισε η Μόσχα σε τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα την επείγουσα διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» για την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 23 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η ουκρανική προεδρία υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη ρωσική απειλή, ενώ το υπουργείο Άμυνας συνέκρινε αυτά τα δημοψηφίσματα με το ναζιστικό «Άνσλους», την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία το 1938.