Μια αερομαχία Mirage με F-16 υπό το βλέμμα 10.000 θεατών

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο: Μια εικονική αερομαχία (dog fight) μπροστά στα μάτια 10.000 και πλέον θεατών του airshow της Τανάγρας. Αερομαχίες γίνονται κάθε μέρα στο Αιγαίο, αλλά αερομαχία με… θεατές;  Είναι δυνατόν;  Και όμως είναι, αφού ένα ελληνικό F-16  βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα επίσης… ελληνικό Mirage 2000-5. Ποιο άραγε θα νικούσε; Ποιο θα αναχαίτιζε ποιο; Αυτό άλλωστε είναι και το αναπάντητο ερώτημα ανάμεσα στους πιλότους. Δύο μαχητικά από δύο διαφορετικούς τύπους, το ένα γαλλικής κατασκευής και το άλλο αμερικανικής πήραν εντολή να πραγματοποιήσουν μια εικονική  αερομαχία.

Τα δύο μαχητικά ξεπρόβαλαν ξαφνικά στον ουρανό της Τανάγρας. Οι μηχανές τους μούγκριζαν, οι θεατές τα έβλεπαν με κομμένη την ανάσα. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ένας ξένος πιλότος μαχητικού, (που μετείχε στο airshow), τόσο πολύ ενθουσιάστηκε που θα έβλεπε μπροστά του ένα dogfight, που  ανέβηκε πάνω σε μια καρέκλα και άρχισε να καταγράφει  με το κινητό του, τους πραγματικά επικίνδυνους ελιγμούς που έκαναν τα δύο μαχητικά. Προσπαθούσαν το ένα να «πιάσει» την ουρά του άλλου. Να γίνει δηλαδή η αναχαίτηση. Νεκρική σιγή επικρατούσε ανάμεσα στο κοινό. Ακόμα και οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας με χιλιάδες πτήσεις στο ενεργητικό τους και με τόσες αναχαιτήσεις στην καριέρα τους έμεναν και αυτοί προσηλωμένοι στα δύο μαχητικά. Σε κάποια στιγμή ρωτήθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (I) Γιώργος Φασούλας, ποιος πιλότος από τα δύο μαχητικά θα βγει νικητής; Ο κ. Αρχηγός χωρίς να σηκώσει τα μάτια του από τα αεροπλάνα είπε…«ο Έλληνας». Μα και οι δύο Έλληνες ήταν, αλλά οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσαν την απάντηση που δίνουν καθημερινώς, είτε είναι νύκτα, είτε είναι μέρα, οι πιλότοι μας στο Αιγαίο: «Ο Έλληνας είναι αυτός που νικά». Αυτό είπαν και τίποτα άλλο, την ώρα που τα μαχητικά ολοκλήρωναν την αερομαχία.

***

Η Πρόεδρος αποχαιρετά τη Βασίλισσα

Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ στο Αββαείο του Westminster, στο Λονδίνο ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εκπροσώπησε την χώρα μας. Απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα Βασίλισσα. Σε δήλωση της αναφέρθηκε στην υποδειγματική αφοσίωση με την οποία η Βασίλισσα υπηρέτησε την πατρίδα της. Σημείωσε ότι «εξασφάλισε τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εδραίωσε τις σχέσεις του με την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας το σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα την συνοδεύουν για πάντα». Να σημειώσω ακόμα ότι η Πρόεδρο παρέστη και στη δεξίωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η «δεξίωση του αιώνα», αφού σε αυτήν υπήρξε η μεγαλύτερη σύναξη ηγετών.

***
Η εμμονή των τουρκικών UAV με την Κίναρο

Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα; Γιατί οι Τούρκοι επιμένουν να κάνουν συνεχώς υπερπτήσεις στην Κίναρο; Κάνουν βεβαίως υπερπτήσεις και σε άλλα νησιά, αλλά με την Κίναρο έχουν μια εμμονή.  Χθες έκαναν έξι φορές  υπερπτήσεις πάνω από το νησάκι αυτό και προχθές μάλιστα έκαναν με UAV, αξημέρωτα, στις τρεις και κάτι,  τα χαράματα. Τι συμβαίνει; Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στην περιοχή δεν έγινε καμία αλλαγή δυνάμεων ώστε να δικαιολογείται η αποστολή τέτοιων αεροσκαφών για να φωτογραφήσουν το νησάκι. Τίποτα απολύτως. Συνεπώς γιατί; «Μάλλον θέλουν να γκριζάρουν την περιοχή», είπε μια πηγή. Αλλά το κάνουν… άτσαλα, καθότι, όπως μου είπαν,  κάθε αεροσκάφος, μαχητικό, κατασκοπευτικό ή UAV εισέλθει στο FIR Αθηνών παρανόμως χωρίς δηλαδή να υποβάλει σχέδια πτήσεως αναγνωρίζεται και αναχαιτίζεται πάραυτα. Χθες τα τουρκικά UAV επέμειναν στις προκλήσεις και  πραγματοποίησαν  88 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

***
Μπορέλ προς Άγκυρα: Σταματήστε τις υπερπτήσεις

Την ίδια ώρα απάντηση – ράπισμα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ: «Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά. Σταματήστε τις υπερπτήσεις» είπε στην Άγκυρα ο κοινοτικός αξιωματούχος  και σημείωσε πως η εχθρική ρητορική εναντίον της Ελλάδας δημιουργεί αρνητική δυναμική.

***
Ο Ερντογάν βρίσκεται στο τέλος του

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, που πολλές φορές έχει προκαλέσει την τουρκική κοινή γνώμη και ειδικά το εθνικιστικό κοινό, μέσω των βιβλίων του αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και την σκληρή κριτική που έχει ασκήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στους Financial Times για την τουρκική πολιτική σκηνή. Μίλησε ειδικότερα για την παρακμή του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και την αντίδραση του Τούρκου προέδρου σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις εκλογές το 2023.Ο Ορχάν Παμούκ, ο διασημότερος Τούρκος συγγραφέας σήμερα, εκφράζει την πεποίθηση ότι το τέλος του καθεστώτος Ερντογάν βρίσκεται κοντά, αλλά εκφράζει αμφιβολίες αν οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και αν ο αυταρχικός ηγέτης θα αποδεχθεί την ήττα του και θα αποχωρήσει.

***
Ανδρουλάκης στο Προεδρικό για τις υποκλοπές

Την Τετάρτη το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα την ενημερώσει για την υπόθεση των υποκλοπών.

***
Θα καταθέσει στην Εξεταστική ο Ανδρουλάκης;

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει για πολλούς εάν τελικά έρθει να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Ανδρουλάκης τη στιγμή που το κόμμα καταγγέλλει τη διαδικασία ως παρωδία.

***
Το απόρρητο δεν είναι αλά καρτ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως κατέθεσε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρόπουλου στο πλαίσιο της  μηνυτήριας αναφοράς του για την υπόθεση παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό Predator. Ο εισαγγελέας προσήλθε για την κατάθεση στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη λόγω της μετεγχειρητικής του κατάστασης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αμέσως μετά την προφορική κατάθεσή του εγχείρησε προς τον  Εισαγγελέα συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του από την ΕΥΠ, για την κακουργηματική αξιόποινη πράξη της παραβίασης της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναφή αδικήματα, καθώς και για την πλημμεληματική πράξη της παραβίασης του τηλεφωνικού του απορρήτου. Σε δήλωση του είπε ότι  απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλά καρτ και να επιστρατεύεται μόνο όταν αφορά την υπόθεση της δικής μου παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ ώστε οι εμπλεκόμενοι να μην δώσουν κανένα στοιχείο.

***
Μήνυση Πιτσιόρλα κατά Ρουμπάτη

Mήνυση (όπως είχε προαναγγείλει) κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, κατέθεσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Κατέθεσε, λέει, τη μήνυση κατά Ρουμπάτη «για όσα είπε και έπραξε εναντίον μου». Σας υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Στέργιος Πιτσιόρλας είχε εμφανιστεί εξοργισμένος μετά τη «βόμβα» του Γ. Ρουμπάτη στην Εξεταστική ότι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.

***
Η Πρόεδρος και ο Χρυσός Διόνυσος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επισκέφθηκε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο της εκδήλωσης του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει στην Αθήνα». Η Πρόεδρος παρακολούθησε την μικρού μήκους ταινία «Αντιγόνη» της Εύας Νάθενα που δημιουργήθηκε στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα από φυλακισμένα αγόρια. Πριν ξεκινήσει η προβολή, ο Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, και ο Γιώργος Δεμερτζής, Πρόεδρος του DISFF, απένειμαν στην Πρόεδρο τιμητικό Χρυσό Διόνυσο εκ μέρους του Φεστιβάλ. Η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κυρία Μαρία Κομνηνού ξενάγησε την κυρία Σακελλαροπούλου στην έκθεση «Μαγικές εικόνες» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας. H έκθεση προαναγγέλλει τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το οποίο, μέσα από σπάνια εκθέματα, αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

***
Ξανάρχισαν τα δείπνα στη ΝΔ

Ξανάρχισαν, μαθαίνω, τα δείπνα στην ΝΔ, μετά από μια μεγάλη διακοπή, λόγω covid και (τελευταίως) λόγω υποκλοπών. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι την Τετάρτη σε μια ταβέρνα στο Γαλάτσι θα συγκεντρωθούν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ σε δείπνο με τον Γιάννη Μπρατάκο και με τον Γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη. Ο κ. Μπρατάκος, μαθαίνω επίσης, άρχισε τις επαφές  του με την ιδιότητα της νέας του θέσης κοντά στον Πρωθυπουργό με αρκετές προσωπικότητες. Πρώτα είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τη συνεργασία εκκλησίας και πολιτείας, μίλησαν, για κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας καθώς και για τον τρόπο της καλύτερης αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας..

***
Οι γαλάζιοι βουλευτές κολλημένοι στις δημοσκοπήσεις

Μετά την ΔΕΘ, τα περισσότερα κόμματα αρχίζουν την λεγόμενη… επανεκκίνηση, ενόψει του χειμώνα. Στη ΝΔ, κάνουν λόγο για μία πρόσφατη δημοσκόπηση (από αυτές τις κυλιόμενες, την οποία ζήτησε η κυβέρνηση) και τα στοιχεία που έδωσε η μέτρηση αυτή είναι, λένε, ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση, αλλά και για το κόμμα. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι «το θέμα των υποκλοπών δεν έκανε μεγάλη πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση, η οποία αρχίζει και επανακάμπτει». Λένε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει στάσιμος», δηλαδή δεν επωφελήθηκε από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και ότι το ΠαΣοΚ δεν κέρδισε σχεδόν καθόλου από την υπόθεση αυτή. Όλα αυτά τα αλίευσα στη Βουλή από «πηγαδάκια» βουλευτών της ΝΔ και απλώς σας τα μετέφερα.

***
Και πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων

Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα και πέλετ, εξήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες. Απλώς αναζητεί τον μήνα αναφοράς για να ξεκινήσει η επιβολή του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις τιμές καυσόξυλων και πέλετ.

***
Μαύρος Σεπτέμβρης για ανθρώπους του Πολιτισμού

Πήρε από κοντά μας έξι σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού: Η Μάρθα Καραγιάννη, ο Κώστας Καζάκος, η Ειρήνη Παπά, η Φρύνη Αρβανίτη, ο Δημήτρης Παντερμανλής και ο Μάριος Ποντίκας δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας.

***
Η Δόμνα αποχαιρετά τον πατέρα της

Με ένα συγκινητικό post στο Instagram, η Δόμνα Μιχαηλίδου αποχαιρέτησε τον πατέρα της που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή. «Ανεβάζοντας» μια φωτογραφία με τον πατέρα της να την κρατάει αγκαλιά, στην παιδική της ηλικία, η Δόμνα Μιχαηλίδου έγραψε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία του είναι παντού. Στα γυαλιά του που είναι οδυνηρά ορατά ακόμα και χωρίς το πρόσωπό του, στα βιβλία του που αναρριχώνται σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού, στους δίσκους του που στοίβαζε μανιωδώς στο πάτωμα…»

***
Η πιο δημοφιλής Ρωσίδα τραγουδίστρια κατά του Πούτιν

Η δημοφιλής Ρωσίδα τραγουδίστρια Άλλα Πουγκατσιόβα, βασίλισσα της σοβιετικής ποπ μουσικής και σούπερ σταρ του ρωσικού βαριετέ εδώ και δεκαετίες,  έδωσε προσφάτως ένα γερό «χαστούκι» στο Κρεμλίνο. Η Πουγκατσιόβα είχε το θάρρος να καταγγείλει  τη σύγκρουση στην Ουκρανία λέγοντας πως στρατιώτες σκοτώνονται «για απατηλούς στόχους», την ώρα που το Κρεμλίνο προχωρεί στην καταστολή κάθε κριτικής. Μόνον που δεν  έμεινε σε αυτή την καταγγελία. Στο λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο ακολουθούν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, η 73χρονη Άλλα Πουγκατσιόβα αντέδρασε στην ανακοίνωση,  ότι ο σύζυγός της, ο ηθοποιός Μαξίμ Γκάλκιν, περιελήφθη στον περιβόητο κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού» στη Ρωσία. Και έγραψε:

«Σας ζητώ να με κατατάξετε μεταξύ των πρακτόρων του εξωτερικού της αγαπημένης χώρας μου», έγραψε η Άλλα Πουγκατσιόβα σε μήνυμά της, το οποίο απευθύνει στο ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσθέτοντας: «Διότι είμαι αλληλέγγυα με το σύζυγό μου, έναν άνθρωπο έντιμο, ακέραιο και ειλικρινή, έναν αληθινό Ρώσο πατριώτη, αδιάφθορο, ο οποίος επιθυμεί η Πατρίδα του να ευημερεί και να ζει με ειρήνη», ανέφερε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ρωσικές αρχές έχουν τιμωρήσει με χιλιάδες πρόστιμα, αλλά και με ποινές φυλάκισης, κάθε κριτική στην εισβολή στην Ουκρανία. Ρώσοι καλλιτέχνες, που κατήγγειλαν τη σύγκρουση, είδαν συναυλίες τους να ματαιώνονται στη χώρα. Η Άλλα Πουγκατσιόβα έχει συναντήσει επανειλημμένα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως ουδέποτε τον υποστήριξε ανοικτά. Ο πολιτικός επιστήμονας Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφος του Πούτιν, έκανε λόγο για ένα «χαστούκι» στο Κρεμλίνο.