Πολύ καλή φαίνεται να είναι η πορεία στο εξωτερικό της μικρού μήκους ταινίας «AirHostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου η οποία μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, προβλήθηκε στο σημαντικότερο Φεστιβάλ της Αμερικής, το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο όπου κέρδισε Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ταινίας. Στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο η «AirHostess-737» διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 39 ταινίες και σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής «η τιμητική διάκριση καλύτερης ταινίας πηγαίνει σε ένα πολύ διασκεδαστικό και εξαιρετικά εκτελεσμένο πορτρέτο μιας αεροσυνοδού σε προσωπική κρίση!».

Εν τω μεταξύ, στην Γαλλία, η «AirHostess-737» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το 28ο L’Etrange Festival. Το βραβείο υποστηρίζεται από το Γαλλικό κανάλι CANAL+.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την σύνοψη της ταινίας, κεντρική ηρωίδα είναι μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα σε μια πτήση Boeing-737, από Αθήνα προς Καβάλα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, η Βανίνα θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Οι παραπάνω διακρίσεις συμπληρώνουν έναν εξαιρετικό μήνα για τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο, καθώς και το μεγάλου μήκους σχέδιο-ντεμπούτο του, «Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια», σε παραγωγή της εταιρείας Αργοναύτες Α.Ε. με παραγωγό την Ιωάννα Μπολομύτη, συμμετείχε στην «Αγορά» του Φεστιβάλ του Σεράγεβο (CineLink Co-Production Market) όπου και έλαβε τη σημαντικότερη διάκριση, καθώς κέρδισε το Eurimages Co-Production Development Award.

—————————————————-

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος

Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας

Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας)

Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C

Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος

Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου

Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Κουπετώρης

Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς – Παντελής

Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Σαμψών

Μακιγιάζ & Μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη

Διεύθυνση Παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα

Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου

Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES