Πλούσιο και πολυσχιδές αφιέρωμα στον «Μότσαρτ, τον Μπαχ, τον Μπετόβεν του σελιλόιντ» όπως έχουν αποκαλέσει τον Ιταλό μουσικοσυνθέτη Ένιο Μορικόνε (1928–2020) προγραμμάτισε για την 28η διεξαγωγή του το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας – μια συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο.

Ενας από τους πιο παραγωγικούς κινηματογραφικούς (και όχι μόνο) μουσικοσυνθέτες του 20ού αλλά και του 21ου αιώνα, ο Ενιο Μορικόνε κατοχύρωσε αρχικώς την διεθνή φήμη του με την περίφημη τριλογία των σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε («Για μια χούφτα δολάρια», «Μονομαχία στο Ελ Πάσο», «Ο καλός, ο κακός και άσχημος») και εν συνεχεία έγραψε την μουσική εκατοντάδων ταινιών καλύπτοντας, κυριολεκτικά, όλα τα είδη.

Προτάθηκε έξι φορές για το Οσκαρ καλύτερης μουσικής και κέρδισε την έβδομη, το 2016, για τους «Μισητούς οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο, έχοντας μάλιστα ήδη παραλάβει ένα τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο του έργο το 2007! Οι υπόλοιπες υποψηφιότητές του ήταν για ταινίες που άφησαν εποχή: «Μέρες παραδείσου», «Η αποστολή», «Οι αδιάφθοροι», «Μπάγκσι» και «Μαλένα».

Χάιλαιτ του αφιερώματος είναι βεβαίως η προβολή σε πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «EΝΝΙΟ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 1.10 στις 19.30. Την προβολή θα τιμήσουν με την  παρουσία τους ο Μάρκο Μορικόνε, γιος του συνθέτη και ο Τζιάνι Ρούσο, παραγωγός της ταινίας την οποία σκηνοθέτησε ο Τζουζέπε Τορνατόρε, στενός συνεργάτης  του  Μορικόνε, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπέροχη ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος».

Πριν από την προβολή του «ENNIO» θα υπάρξει συναυλία του «Stavros Lantsias Quartet», με εκτελέσεις μερικών από τα ωραιότερα μουσικά θέματα του σπουδαίου συνθέτη, ενώ εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη θα πραγματοποιηθεί από τις 22.09 ως τις 9.10 στο Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και η σημασία του έργου που έχει προσφέρει στην Ελλάδα ο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πολιτιστικός  Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone, ψυχή του οποίου ο κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας. Ο εν λόγω σύλλογος εξάλλου είχε την πρωτοβουλία για την έκθεση, η οποία παρουσιάζει έργα 16 εικαστικών, γραφιστών, street και tattoo artists. Το κάθε έργο της έκθεσης είναι επηρεασμένο από τα βήματα του μαέστρου μέσα στο χρόνο.

Τέλος, παρουσίαση της βιογραφίας «Ennio Morricone – Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου», παρουσία του συγγραφέα Αλεσάντρο Ντε Ρόσα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης (Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).