Μετά την επιτυχημένη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, η Ρωσία έχει διευρύνει τα χτυπήματά της σε μη στρατιωτικές υποδομές και είναι πιθανό να εντείνει περαιτέρω τις επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους. Αυτό εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, που αναφέρει ότι στόχος του Κρεμλίνου είναι να υπονομεύσει το ηθικό του ουκρανικού λαού και της κυβέρνησης.

Οι Ουκρανοί που επέστρεψαν στη βορειοανατολική περιοχή που ανακαταλήφθηκε στην αστραπιαία προέλαση του Κιέβου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναζητούσαν τους νεκρούς τους, ενώ ρωσικό πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές συνέχιζαν να χτυπούν στόχους σε όλη την ανατολική Ουκρανία.

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ το Σάββατο και στη Νικόπολη, πιο δυτικά, χτυπήθηκαν πολλές δεκάδες κτίρια κατοικιών, αγωγοί φυσικού αερίου και γραμμές ηλεκτροδότησης, δήλωσαν οι περιφερειακοί κυβερνήτες την Κυριακή.

Τα χτυπήματα σε μη πολιτικούς στόχους

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου ηλεκτροδότησης και ενός φράγματος, έχουν ενταθεί τις τελευταίες επτά ημέρες.

Οι επιλογές της Ρωσίας μπροστά στον χειμώνα

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι Ρώσοι πρέπει να επιλέξουν σε ποιο μέτωπο θα δώσουν προτεραιότητα και αν θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη του δηλωμένου στόχου του Πούτιν: την κατάληψη των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Οι Ρώσοι κατέχουν σήμερα περίπου το 20% της ουκρανικής γης, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τμημάτων του νότου.

Η κατάληψη του Ντονέτσκ αποτελεί τώρα μία ένα δυσκολότερο εγχείρημα για τους Ρώσους. Επτά μήνες πολέμου έχουν δείξει τις ελλείψεις στη ρωσική διοικητική μέριμνα, η οποία δεν θα γίνει ευκολότερη με υγρότερο και ψυχρότερο καιρό, αναφέρει το CNN.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η Ρωσία έχασε έναν από τους τρεις άξονες επίθεσης στο Ντονέτσκ ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στους άλλους δύο από τα τέλη Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, η ρωσική άμυνα στη Χερσώνα δέχεται αυξανόμενη πίεση παρά την ενίσχυσή της, χάρη στην επιτυχία της Ουκρανίας να αποκόψει τον ανεφοδιασμό μέσω του ποταμού Ντνίπρο και να στοχεύσει θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία πλησιάζει σε μια νίκη, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος Ζελένσκι την έχει περιγράψει ως την ανακατάληψη των ανατολικών εδαφών της χώρας αλλά και της Κριμαίας. Σε κάθε περίπτωση για να συνεχίσει το Κίεβο χρειάζεται στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση και μάλιστα πιο ανεπτυγμένο εξοπλισμό, με τις ΗΠΑ είναι ακόμα επιφυλακτικές για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.