24 χρόνια καριέρας: 103 τίτλους στο μονό. 2ος σε βαρύτιμα τρόπαια στην open era πίσω από τον Τζίμι Κόνορς (109 τίτλους). Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη για 310 εβδομάδες. Ο τενίστας με τις περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή της ATP (273, 2/2/2004 – 17/8/2008). 1251 νίκες σε 1526 (82.0%). 20 Grand Slams: 8 Wimbledon, 5 US Open, 6 Australian Open, 1 Roland Garros.

6 ATP Finals. Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012). Ενας τίτλος Davis Cup (2014). Τρία Hopman Cup. 8 τίτλους στο διπλό. Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο στα διπλά. 130.594.339 $ το συνολικό ποσό που έχει κερδίσει από τα τουρνουά που έχει αγωνιστεί (σ.σ τρίτος στην open era μετά τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ). Συν κάποια… εκατοντάδες εκατομμύρια από διαφημίσεις και χορηγούς. Νούμερα που προκαλούν… ίλιγγο και αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του τεράστιου Ρότζερ Φέντερερ. Του Ελβετού «μαέστρου», που άλλαξε την ιστορία του παγκόσμιου τένις και έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Ενας θρύλος του αθλήματος. Μια πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα ανέφεραν οι Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά την ανακοίνωση του Ρότζερ Φέντερερ να βάλει τέλος στη σπουδαία του καριέρα. «Αγαπητέ Ρότζε, φίλε και αντίπαλε, εύχομαι να μην είχε έρθει ποτέ αυτή η μέρα. Είναι μια θλιβερή μέρα για μένα και για ολόκληρο το άθλημα. Ήταν χαρά, αλλά και τιμή και προνόμιο να μοιραστώ μαζί σου όλα αυτά τα χρόνια. Ζώντας απίστευτες στιγμές, εντός και εκτός κορτ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ισπανός τενίστας, ενώ από την πλευρά του ο Σέρβος έγραψε: «Ρότζερ, είναι δύσκολο να δεις αυτή τη μέρα και να περιγράψεις με λόγια όλα όσα έχουμε μοιραστεί μαζί σε αυτό το άθλημα. Η καριέρα σου έθεσε το παράδειγμα του τι σημαίνει να επιτύχεις αριστεία και ηγετικό ρόλο με ακεραιότητα και ευθυκρισία».

Μια λαμπρή καριέρα, γεμάτη δόξα, φήμη και χρήματα. Μια καριέρα που τον ανέδειξε σε μύθο του παγκοσμίου αθλητισμού και συνεχίζει να του αποφέρει υπέρογκα κέρδη, χωρίς καν να αγωνίζεται. Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes τον Αύγουστο του 2022, ο Ελβετός είναι ο τενίστας που έχει βγάλει τα περισσότερα χρήματα φέτος, παρότι δεν έχει παίξει ούτε σε ένα τουρνουά. Βάσει της λίστας που δημοσίευσε το έγκυρο αμερικανικό έντυπο, τα έσοδα του Ρότζερ Φέντερερ για το 2022 φτάνουν τα 90.2 εκατ. ευρώ προ φόρων. Ένα ποσό μάλιστα το οποίο προήλθε εξ ολοκλήρου από τις διαφημιστικές συμφωνίες και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, καθώς ο Ελβετός φέτος δεν είχε έσοδα από τουρνουά, αφού είχε να αγωνιστεί από τις 7 Ιουλίου του 2021 και τους προημιτελικούς του Wimbledon (σ.σ κόντρα στον Πολωνό, Χούμπερτ Χουρκάτς).

Ενας αληθινός παγκόσμιος σταρ, που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή στο τένις, αλλά και συνολικά στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο Ελβετός, που μαζί με τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς εκτόξευσαν τη δημοτικότητα του τένις και έκαναν μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν το άθλημα. Ο GOAT για πολλούς, αφού προηγήθηκε των άλλων δύο και ουσιαστικά είναι ο… πρωτεργάτης της τενιστικής επανάστασης.

Το ντεμπούτο και η… εκτόξευση!

Το «μαγικό» ταξίδι του Φέντερερ στο επαγγελματικό τένις ξεκίνησε το 1998, όταν ο Ελβετος τενίστας συμμετείχε για πρώτη στο τουρνουά του Γκστάαντ. Τον Σεπτέμβριο του 1999 μπήκε για πρώτη φορά στο Top-100 της παγκόσμιας κατάταξης και το 2000 έπαιξε τον πρώτο τελικό του. Ηταν στο τουρνουά της Μασσαλίας. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε επίπεδο ATP: Στο Μιλάνο.

Την ίδια χρονιά έφτασε ως τα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός και μπήκε για πρώτη φορά στο top-15 της παγκόσμιας κατάταξης. Το 2002 κατέκτησε το πρώτο του τουρνουά Masters: Στο Αμβούργο. Ενας τίτλος που τον έφερε στο top-10, με τον Ελβετό «μαέστρο» να κλείνει τη σεζόν στο Νο6. Το πρώτο τρόπαιο σε επίπεδο Grand Slam ήρθε το 2003. Στο αγαπημένο του Γουίμπλεντον, όταν κέρδισε στον τελικό τον σπουδαίο Μαρκ Φιλιππούση. Στις 2/2/2004 ανέβηκε για πρώτη φορά στο Νο.1 του κόσμου, στο οποίο παρέμεινε για 237 συνεχόμενες εβδομάδες. Ένα νούμερο που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ, με τον Ελβετό να κλείνει πέντε χρονιές στο Νο.1. Εκεί που έμεινε συνολικά 310 εβδομάδες.

Από το 2004 έως το 2009 κυριάρχησε στο παγκόσμιο τένις, με τον Ελβετό να κατακτά το ένα τρόπαιο μετά το άλλο και να γίνεται ένας θρύλος του αθλήματος. Δεκάδες τίτλοι, ανάμεσά τους Grand Slams. Εκατοντάδες νίκες. Σπουδαίες εμφανίσεις, που τον ανέδειξαν σε «μαέστρο». Στιγμές μοναδικές. Μαγικές. Στιγμές που δύσκολα θα ζήσει κάποιος άλλος τενίστας. Τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια.

Μετά από έξι σερί χρόνια που ήταν στην κορυφή άρχισε η πτώση. Το 2011 ήταν η πρώτη σεζόν του από το 2003 που δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τουρνουά σε επίπεδο Grand Slam. Την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην κορυφή του Γουίμπλεντον, το οποίο τότε κατέκτησε για 7η φορά στην καριέρα του. Το 2012 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο απλό, χάνοντας στον μεγάλο τελικό από τον Αντι Μάρεϊ. Το 2013 άρχισαν οι τραυματισμοί, κυρίως στη μέση. Τραυματισμοί οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα ο Ρότζερ Φέντερερ να περιορίσει τις συμμετοχές του, εστιάζοντας κυρίως στα μεγάλα τουρνουά.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για τον Ελβετό, που χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει τον επόμενο τίτλο του σε επίπεδο Grand Slam. Ηταν το 2017 το Αυστραλιανό Οπεν, στον τελικό του οποίου κέρδισε τον Ράφα Ναδάλ. Την ίδια σεζόν κατέκτησε τον τίτλο στο Γουίμπλεντον. Το 2018 έκανε το back to back στο Αυστραλιανό Οπεν, κερδίζοντας τον Μάριν Τσίλιτς με 3-2 σετ. Αυτό ήταν το 20ό τρόπαιο της καριέρας του σε Grand Slam. Έμελλε, όμως, να είναι και το τελευταίο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εμφανίσεις ήταν… συλλεκτικές. Λίγες παραστάσεις, αλλά ποιοτικές. Κάθε ματς μια μικρή ιστορία. Κάθε ιστορία ένα μικρό κομμάτι της θρυλικής του διαδρομής. Μια διαδρομή που θα ολοκληρωθεί και τυπικά σε λίγες εβδομάδες στο Laver Cup…