Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, διατηρώντας τη λογική ότι η αγορά μπορεί να τα λύσει όλα, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο OT Forum, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά ότι η Πορτογαλία ζήτησε από το Ταμείο Ανάκαμψης 2 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μόλις 1,3 εκατ., ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.

Σημείωσε ότι «εάν το μόνο που κάνεις είναι να δίνεις επιδοτήσεις, τι θα κάνουν αυτοί που έχουν σπίτια; Θα αυξήσουν τις τιμές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να φτιαχτεί απόθεμα σπιτιών, όχι με αντιπαροχή, αλλά με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι να τα δώσεις στις τράπεζες. Να έχεις ένα απόθεμα σπιτιών και με αυτό να τα κάνεις διπλά τα σπίτια. Για κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι η αγορά ξέρει τα πάντα», όπως είπε.

Και πρόσθεσε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ξαναδεί τον πτωχευτικό νόμο.

Για την ενεργειακή κρίση

Σε ό, τι αφορά την ενεργειακή κρίση και τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί εκ των υστέρων να διορθώσει την αγορά, αντί εκ των προτέρων να παρέμβει σε αυτή.

«Αυτή είναι πολύ πιο δεξιά πολιτική, όχι μόνο από του Μακρόν, αλλά και από της ίδιας της ΕΕ. Η ΕΕ είχε βγάλει συγκεκριμένη εργαλειοθήκη, ενώ και η φον ντερ Λάιεν είπε ξεκάθαρα ότι η αγορά ενέργειας δεν δουλεύει», είπε χαρακτηριστικά.

Άσκησε επίσης κριτική, λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει σοβαρά τα υπερκέρδη των εταιρειών και στην ενέργεια, και στις πετρελαϊκές, και στα σούπερ μάρκετ, και στις φαρμακευτικές» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τους φόρους.

Για τις υποκλοπές

Σε σχέση με τις υποκλοπές ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «είναι πολύ σοβαρό να λέει ο πρωθυπουργός της χώρας ότι θα χυθεί άπλετο φως και στην πορεία να μας λέει ουσιαστικά ότι θα μας τα πει όλα εκτός από αυτά που δεν θα μας πει».

Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να ισχύει ότι παρακολουθούνται πολιτικοί χωρίς πολιτική λογοδοσία» και τόνισε: «προσωπικά, δεν πιστεύω ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «επικίνδυνη επιλογή» το επιτελικό κράτος και «τη λογική ότι το επιτελικό κράτος μπορεί να ελέγξει τα πράγματα από το κέντρο».

«Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, όχι από το κέντρο»

Ενόψει των εκλογών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ρεύμα πολύ ανήσυχο, που φεύγει από τη ΝΔ. Πολλοί μικρομεσαίοι ξανασκέφτονται την ψήφο του 2019», είπε και εκτίμησε πως είναι πολύ εφικτή «μια νέα συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, στα μεσαία στρώματα και στη νεολαία».

Όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «βρισκόμαστε σε μια ιστορικά καμπή» κατά την οποία συντελείται «αλλαγή παραδείγματος». Εξηγώντας ανέφερε ότι για 150 χρόνια στον καπιταλισμό υπήρχε η αίσθηση ότι μπορεί τώρα να είμαστε δύσκολα, αλλά τα παιδιά μας θα είναι καλύτερα από εμάς.

Τώρα ο καπιταλισμός υπόσχεται επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα, και την αλλαγή παραδείγματος δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις με τις ίδιες πολιτικές, κατέληξε.

Στην ερώτηση εάν η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα κερδηθεί από το κέντρο ή από την αριστερά, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, αλλά όχι από το κέντρο» και πρόσθεσε ότι το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος που δεν πιστεύει ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

«Ένας κόσμος 500.000-600.000 από το 2015 πιστεύουμε ότι δεν ψηφίζει πια. Πρέπει να πείσουμε ιδιαίτερα τη νεολαία ότι η πολιτική είναι μέρος της λύσης και δεν είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που δεν δίνει λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.