Χρειάστηκαν μόνο πέντε ημέρες, από την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας μέχρι την Κυριακή, για να χάσει η Ρωσία 388 σημαντικά όπλα – από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τανκς και φορτηγά, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου πληροφοριών Oryx, καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακαταλαμβάνουν εδάφη σε μια επίθεση που έχει καταπλήξει τη Ρωσία με την ταχύτητα και το εύρος της.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είχαν ανακτηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, γράφει το CNN. «Από την Τετάρτη, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει έδαφος τουλάχιστον διπλάσιο από το ευρύτερο Λονδίνου» ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν φεύγουν ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα με ό,τι μέσο μπορούν να βρουν, ακόμη με αυτοκίνητα που παίρνουν από τον άμαχο πληθυσμό στις πρώην ρωσοκρατούμενες περιοχές. Πίσω τους αφήνουν κομμάτια της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.

Κατεστραμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο στο Χάρκοβο – Συντρίμμια της ρωσικής πολεμικής μηχανής (Reuters)

Συσσωρευμένα κενά

Οι ρωσικές απώλειες ήρθαν να προστεθούν σε ένα πλήθος άλλων προβλημάτων, καθώς οι Ρώσοι συγκρούονται μετωπικά με έναν ουκρανικό στρατό που ήταν υπομονετικός, μεθοδικός και ενισχυμένος με δισεκατομμύρια δολάρια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, στον οποίον η Ρωσία δεν μπορεί να αντισταθεί. Και χωρίς μια δραστική και δυνητικά αντισυμβατική παρέμβαση από τον Πούτιν, οι ουκρανικές νίκες είναι πιθανό να επιταχυνθούν, λένε αναλυτές.

Πολλά από τα προβλήματα της Ρωσίας – ανεπαρκής και άκαμπτη ηγεσία, χαμηλό ηθικό των στρατευμάτων, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη και υλικά με προβλήματα συντήρησης – ήταν εμφανή από τα αρχικά στάδια του πολέμου.

Η προβληματική εικόνα του ρωσικού στρατού –συμπεριλαμβανομένων των τανκς που ήταν εύκολη λεία για τα ουκρανικά στρατεύματα εδάφους και των φορτηγών που δεν είχαν τα κατάλληλα ελαστικά για να διασχίσουν το τοπίο της Ουκρανίας – εκτέθηκε γρήγορα από τακτικές ακατάλληλες για τον πόλεμο-αστραπή που είχε σχεδιάσει ο κ. Πούτιν. Έτσι, εκείνο το απέραντο κομβόι ρωσικών οχημάτων, μήκους 65 χιλιομέτρων, που κόλλησε βορείως του Κιέβου την άνοιξη, σκορπίστηκε συντετριμμένο από τους ουκρανούς μαχητές.

Έκτοτε οι αναφορές πολλαπλασιάστηκαν για τα σημαντικά προβλήματα ηθικού στον ρωσικό στρατό –κάποιοι φαντάροι δεν ήξεραν καν ότι βρίσκονταν στην Ουκρανία, ή αν το ήξεραν, γιατί ήταν εκεί. Στρατιώτες που έχουν μιλήσει στο CNN και σε άλλα Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ελλιπή προετοιμασία και διοικητική μέριμνα, με ανεπάρκειες σε τρόφιμα , υπνόσακους και κουβέρτες, ενώ ο οπλισμός στα χέρια των ρώσων φαντάρων ήταν από τον καιρό της εισβολής στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν στο Ιζούμ της περιοχής του Χαρκόβου μετά την ανακατάληψή του (Reuters)

Βοήθεια από τη Δύση

Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός προμηθεύεται ολοένα και περισσότερα Δυτικά όπλα, όπως οι πύραυλοι HIMARS, που οι Ρώσοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

«Το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας χτυπά συχνά διαβάσεις του Δνείπερου και η Ρωσία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επισκευές σε κατεστραμμένες οδικές γέφυρες», ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Ο Τρεντ Τελένκο, πρώην ελεγκτής ποιοτικού ελέγχου για την Υπηρεσία Διαχείρισης Συμβάσεων Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει μελετήσει τη ρωσική επιμελητεία, είπε στο CNN ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ρουκέτες ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από τις συστοιχίες HIMARS για να απομακρύνουν βασικές μεγάλες ρωσικές αποθήκες όπλων κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία έπρεπε να χρησιμοποιήσει φορτηγά για μεταφέρει στοιχεία πυροβολικού και πυρομαχικά σε μικρότερες αποθήκες, καθιστώντας δυσκολότερη τη διανομή, είπε ο Τελένκο. Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε την αστραπιαία αντεπίθεσή της, η Ρωσία δεν μπορούσε να φέρει την κατάλληλη δύναμη πυρός επειδή το πυροβολικό της ήταν τόσο διασκορπισμένο, είπε.

Τρύπες στο ρωσικό μέτωπο

Ωστόσο το HIMARS και άλλα ισχυρά Δυτικά συστήματα πυροβολικού δεν μονοπωλούν τα εύσημα, καθώς συνδυάστηκαν με την ουκρανική στρατηγική και ευρηματικότητα που επίσης εξέθεσαν τον ρωσικό στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ανέπτυξε δυνάμεις προς τα νότια για να ενισχύσει τις τάξεις της ενόψει μιας ουκρανικής αντεπίθεσης στη Χερσώνα, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους και βίντεο. Αυτό άνοιξε την πόρτα για τις ουκρανικές δυνάμεις πιο βόρεια.

H ρωσική σημαία πεσμένη στο χώμα δίπλα σε κατεστραμμένο ρωσικό άρμα στο Ιζιούμ (Reuters)

Η ανακοίνωση μιας επιχείρησης με στόχο την Περιφέρεια της Χερσώνας απέσπασε σημαντικά ρωσικά στρατεύματα μακριά από τους τομείς στους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αποφασιστικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ο ουκρανικός στρατός διερεύνησε για αδύνατα σημεία στις ρωσικές γραμμές που βρίσκονταν σε κίνηση, είπε ο Μαρκ Χέρτλινγκ, αναλυτής του CNN και πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού.

«Αυτό που μπόρεσαν να κάνουν είναι να πραγματοποιήσουν αναγνώριση με μια μικρή δύναμη για να βρουν πού να πραγματοποιήσουν μια πολύ μεγαλύτερη προώθηση, περνώντας άρματα μάχης και πυροβολικό μέσα από τις τρύπες στο ρωσικό μέτωπο και μετά φτάνοντας στις πίσω περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι» εξήγησε ο Χέρτλινγκ.

Η ταχεία ρωσική υποχώρηση επέτρεψε στην Ουκρανία να αποσπάσει ρωσικά όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα και προμήθειες σε αυτές τις περιοχές, είπε, προσθέτοντας ότι η προσθήκη φορτηγών και τρένων στο ουκρανικό απόθεμα θα επιτρέψει στο Κίεβο να «υπερενισχύσει» την προέλασή του.

Αναλυτές έχουν επίσης επισημάνει την έλλειψη ρωσικής αεροπορικής υποστήριξης. Ο Ρίτσαρντ Χούκερ Τζούνιορ, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council), είπε ότι η Ουκρανία έχει συνδυάσει παλαιότερα αντιαεροπορικά συστήματα με προμήθειες αμερικανικού και γερμανικού εξοπλισμού, και «σε μεγάλο βαθμό παραγκώνισε τη ρωσική αεροπορία».

Έτσι μεγάλο μέρος του εδάφους που κατέλαβε η Ρωσία σε διάστημα επτά μηνών, με κόστος δεκάδων χιλιάδων ρωσικών απωλειών, χάθηκε μέσα σε μια εβδομάδα. Και οι στρατηγοί της Ρωσίας δεν φαίνεται να έχουν άμεση απάντηση.