Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923-1981, θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση, που διοργανώνει το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα, (Νίκης 4, 1ος όροφος), και ώρα 6.30 μ.μ.

Το Αρχείο, που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος για την ενίσχυση των Δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού.

Το Ψηφιακό Αρχείο είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα www.femarch.gr και περιέχει πολλά αδημοσίευτα στοιχεία, αναδεικνύοντας με ολοκληρωμένο τρόπο τις προσωπικότητες των αρχιτεκτόνων και μέσα από αυτές τα κοινωνικά και πολιτιστικά δεδομένα.

Με το εγχείρημα αυτό, έρχεται στο φως και μάλιστα ψηφιακά, η μέχρι σήμερα άγνωστη συμβολή πολλών γυναικών αρχιτεκτόνων στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, στον πολεοδομικό και περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στην επιστημονική έρευνα, τη διδασκαλία, και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον πέρα από την αρχιτεκτονική δραστηριότητα πολλών βιογραφούμενων, περιλαμβάνονται αυτούσια κείμενα λογοτεχνικά, ποιήματα, ζωγραφικά έργα, και πολλά άλλα, τα οποία καθιστούν το Αρχείο πηγή ζωντανών ιστορικών μαρτυριών διευρύνοντας τα όρια της γυναικείας ενασχόλησης με την αρχιτεκτονική.

Το Αρχείο είναι δυναμικό καθώς διαρκώς θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται. Με νέα στοιχεία στις υπάρχουσες αναρτήσεις, με καινούργιες αναρτήσεις για αρχιτέκτονες που δεν έχουν ακόμα περιληφθεί και εφόσον το επιθυμούν, καθώς και με τη συμπερίληψη γυναικών αρχιτεκτόνων των νεότερων γενιών.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στον σύνδεσμο:
https://event.choruscall.com/mediaframe/webcast.html?webcastid=5hngbNaQ