Η απάντηση στον Ερντογάν για το… «βράδυ στα νησιά μας»

Εχοντας δίπλα του τον Μακρόν, την επισήμανση από τον Γάλλο Πρόεδρο για το πόσο σημαντική είναι η αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που υπέγραψαν πριν από ένα χρόνο οι δύο συμμαχικές χώρες, ο Πρωθυπουργός έδωσε από το Παρίσι την απάντησή του στην εμμονική προκλητική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ…» Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε να έρθει εάν το επιθυμεί στο φως της ημέρας και εξήγησε γιατί: «Όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε συγκεκριμένα.

***

Κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων

Και όμως παρά το ισχυρό μήνυμα που εστάλη  από το Παρίσι με αποδέκτη την Άγκυρα (κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν) συνεχίστηκε και χθες το κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, νωρίτερα, για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική της Ελλάδας», ακολούθησε η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε τις απειλές για τα νησιά του Αιγαίου, χαρακτήρισε την Ελλάδα «εργαλείο άλλων» και σημείωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, καλώντας την χώρα μας να μην την προκαλεί.

***
Από το Καστελλόριζο το μήνυμα της Προέδρου

Μήνυμα όμως με συμβολισμό έστειλε από το Καστελλόριζο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Τουρκία: «Αν χρειαστεί η Ελλάδα θα προασπίσει αποτελεσματικά την εθνική της ακεραιότητα». Ήταν ένα μήνυμα από το ακριτικό νησί, το οποίο τελευταίως μπήκε στο στόχαστρο της προκλητικής ρητορικής τη Τουρκίας, ότι δήθεν μπορούν να πάνε σε αυτό κολυμπώντας, ή επειδή εκνευρίζονται όταν ακούν τον εθνικό μας ύμνο που τραγουδά η φρουρά του Κατελλόριζου από το πλοίο πριν ακόμα επιβιβαστεί στο νησί. Προκαλούν φραστικά επίσης επειδή το νησί επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας ωσάν να ζητούσαν την άδεια της Τουρκίας για να επισκεφθούν ένα νησί μέσα στην ελληνική επικράτεια. Τουρκική γκρίνια γενικά για το Καστελλόριζο. Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτή τη φορά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «Λάσκος» που ήτα αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Καστελλόριζου.

***

Τουρκικά ΜΜΕ: Ποινικοποίηση της επίσκεψης

Και τι κάνουν νομίζετε τα τουρκικά ΜΜΕ; Επιχειρούν να «ποινικοποιήσουν» τις επισκέψεις εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας σε συγκεκριμένες περιοχές της επικράτειας της χώρας. Στοχοποίησαν δε για ακόμα μία φορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις επισκέψεις της σε Ρόδο, Χάλκη, Καστελόριζο και Μεγίστη.

***
Γιατί εκνευρίζονται οι Τούρκοι

Πέραν όμως της γκρίνιας, οι Τούρκοι έχουν και… νεύρα. Εκνευρίζονται φερ΄ειπείν επειδή η Ελλάδα εξοπλίζεται, εκνευρίζονται όταν παραδίδονται τα πρώτα F-16  Viper, ακόμα εκνευρίζονται όταν η χώρα μας προμηθεύεται τα Rafale και τις φρεγάτες Βελαρά. Δείχνουν τον εκνευρισμό τους, δεν τον κρύβουν, στις συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός με τους ξένους ηγέτες και τις επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας σε ακριτικά νησιά. Εκνευρίζονται ακόμα όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας ομιλεί στο Κογκρέσο, όταν η χώρα μας μετέχει σε πολυεθνικές ασκήσεις και υπογράφει αμυντικές συμφωνίες και ακόμα  ανησυχούν για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, κυρίως αυτή της Αλεξανδρούπολης.

***
Τι θέλει να κρατικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια πληροφορία κυκλοφορούσε χθες στη Βουλή ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΔΕΘ είναι πολύ πιθανόν να προτείνει και την  (επανα) κρατικοποίηση της ΔΕΗ (ώστε να υπάρξει κρατικός έλεγχος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος), αλλά και κρατικοποίηση μιας τράπεζας. Ρώτησα έναν πρωτοκλασάτο Συριζαίο εάν αληθεύουν όλα αυτά και αυτός απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμα τι θα εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ αλλά οι κρατικοποίηση της ΔΕΗ  είχε συζητηθεί και στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Η επίκληση του απορρήτου και στην Εξεταστική

Πάμε τώρα στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, η οποία ναι μεν είναι απόρρητη, πλην όμως οι διαρροές καλά κρατούν. Πρώτα θέλω να σας πω ότι άρχισε με καθυστέρηση δύο ωρών, την ώρα που ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί κυβερνήσεως Σαμαρά Βενιζέλου κ. Δραβίλας περίμενε υπομονετικά  να εξεταστεί. Εν συνεχεία  διαδικαστικά ζητήματα καθώς και το θέμα του απορρήτου τέθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να το επικαλούνται οι μάρτυρες, καθώς δεν αντιτάσσεται στην Εξεταστική Επιτροπή. Τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση να ζητηθεί η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, αλλά και να ληφθεί απόφαση να υποβληθεί αίτημα στον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε πάραυτα από την πλειοψηφία

Εκείνο που μπορώ να σας πω, χωρίς να «σπάσω το απόρρητο» είναι ότι ο κ. Δραβίλας ανέφερε πως επί ημερών του η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τους κ.κ. Σαγιά και Πιτσιόρλα. Φέρεται ωστόσο, να παραδέχθηκε ότι παρακολουθούνταν ο ξένος επενδυτής της Ζακύνθου. Κατά άλλες πληροφορίες 9 στις 10 ερωτήσεις έκαμνε επίκληση του απορρήτου και δεν απάντησε. Σε ότι αφορά στη δική του θητεία, φέρεται να είπε ότι ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο μόνο για τα αποτελέσματα της έρευνας εφόσον προέκυπτε κάτι. Σήμερα θα γίνει η ακρόαση του Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

***
Γιατί φίλησες τον βασιλιά;

Όλοι (και κυρίως) όλες θέλησαν να σφίξουν το χέρι του νέου Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ,  όταν βρέθηκαν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Μία όμως τόλμησε να τον φιλήσει στο μάγουλο. Και ήταν Κυπρία, παντρεμένη με Ελλαδίτη. Και τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια πήραν αμέσως φωτιά, Την έψαξαν, την βρήκαν και την ρώτησαν «γιατί φίλησες τον Βασιλιά;». Πρόκειται για την Τζένη Ασιμίνιου, ετών 73, η οποία και εξέπληξε τον Κάρολο, δίνοντάς του ένα σκαστό φιλί. Ο βασιλιάς μετά το φιλί ανταπέδωσε με ένα ζεστό χαμόγελο. Εν συνεχεία η Τζένη εξομολογήθηκε στην DailyMail ότι «ξέρω ότι ήταν αναιδές, αλλά έπρεπε οπωσδήποτε να το κάνω». Εξήγησε μάλιστα ότι «πάντα ήμουν μεγάλη θαυμάστρια του Καρόλου. Ήμουν αγχωμένη, αλλά και ενθουσιασμένη όταν τον είδα να κινείται προς το μέρος μου. Σχεδίαζα μόνο να του σφίξω το χέρι, αλλά όταν έπιασε το χέρι μου σκέφτηκα να ρωτήσω αν μπορώ να του δώσω ένα φιλί. Μου απάντησε ότι δεν τον πειράζει και τον φίλησα στο μάγουλο».

***
Το επόμενο βήμα του «Abdulhamid Han»,

Το επόμενο προκλητικό βήμα της Τουρκίας αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο, όταν εκτιμάται πως θα σταλεί στην κυπριακή ΑΟΖ το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han», το οποίο όπως είναι γνωστό βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας, όπου πραγματοποιεί γεώτρηση. Έχει ήδη αναφερθεί (το είπε και ο Ερντογάν) πως ο επόμενος σταθμός θα είναι περιοχή, η οποία βρίσκεται μεταξύ των θαλασσοτεμάχιων 6 και 7 (στο βόρειο τμήμα τους). Μια κίνηση ουσίας και μεγάλης προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως μπορεί να εντοπίσει κοιτάσματα και παράλληλα μια ενέργεια επιβολής τετελεσμένων. Η κατοχική Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το πεδίο. Κι αυτό γιατί δεν αναμένεται πως θα αντιδράσουν οι αδειοδοτημένες στα θαλασσοτεμάχια εταιρείες, η κοινοπραξία Eni-TotalEnergies. Ούτε και υπάρχει δυνατότητα για κινήσεις αποτροπής από πλευράς της Λευκωσίας. Ήδη ο Τσαβούσογλου το προαναγγέλλει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι δικαίωμα και καθήκον μας», είπε.

***
Ο Έλληνας δοκιμαστής μαχητικών

Ίσως οι περισσότεροι εδώ στην Ελλάδα να μην γνωρίζουν τον Αχιλλέα Τσακιρίδη ( ή «Τσιλή»). Τον γνωρίζουν καλά όμως οι Αμερικανοί πιλότοι και οι κατασκευαστές μαχητικών αεροσκαφών. Γιατί ο Αχιλλέας με καταγωγή από τον Πόντο από γονείς που μετανάστευσαν από περιοχή του Κιλκίς στις ΗΠΑ, είναι ένας από τους καλύτερους (για να μην πω ο καλύτερος) πιλότους- δοκιμαστές αεροσκαφών και πτητικών συστημάτων των ΗΠΑ. Μάλιστα ένα διάστημα υπηρέτησε και στην Ελλάδα σε βάση του ΝΑΤΟ στη Λάρισα (στο Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ), όπου διακρίθηκε. Στη Λάρισα γνώρισε και την Γεωργία Σάκη, με την  οποία νυμφεύτηκε και σήμερα έχουν δύο παιδιά. Ο Αχιλλέας πέταξε σχεδόν με όλους τους τύπους των αεροσκαφών (περιλαμβανομένων  και των κατασκοπευτικών) ακόμα και σε αεροδιαστημικές πτήσεις, εκπαιδεύοντας περισσότερους από 130 πιλότους.

***
Η Πρόεδρος στο σπίτι του Κρεμμαστινού

Στην ακριτική Χάλκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε μια επίσκεψη η οποία πολύ την συγκίνησε. Επισκέφθηκε την οικία του Δημήτρη Κρεμμαστινού (κοντά στο λιμάνι), όπου την υποδέχθηκε η σύζυγος του αείμνηστου πρώην υπουργού Τζένη. Έμεινε ενθουσιασμένη τόσο από τις παλιές φωτογραφίες, όσο και από τα κεντήματα που κοσμούν. Στην Χάλκη όμως η Πρόεδρος παρακολούθησέ και τον αγών μπάσκετ της Εθνικής με την Τσεχία. Η έκπληξη ήταν όταν αποκάλυψε πως ο πατέρας της είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ, είπε και με ποια ομάδα, αλλά καλύτερα να μην το αναφέρω.

***
Το ΠαΣοΚ  άρχισε τη μάχη εναντίον του  Xylotrechus chinensis

Το Xylotrechus chinensis είναι ένα έντομο, ένα ξενικό έντομο που έχει εισβάλει στις μουριές της Αθήνας και κυριολεκτικά τις λεηλατεί με αποτέλεσμα το δένδρο να πεθάνει. Ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΠαΣοΚ, δια του τομεάρχη Περιβάλλοντος Γιώργου Αποστολόπουλου  έδειξε την ευαισθησία του απέναντι στις μουριές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ανάλογο πλήγμα από το θανατηφόρο αυτό για τα φυρά έντομο στα πλατάνια και στις λεύκες, αλλά και από βακτήριο στα ελαιόδεντρα που ήδη πλήττει την Ιταλία και πιθανή έλευση του και στην χώρα μας θα είναι ολέθρια.  Έως τώρα παρά τρις εκκλήσεις κανείς δεν ανταποκρίθηκε.  Αποκαλύπτει ωστόσο ότι στην Αθήνα 25.000 μουριές εξοντώνονται μαζί και σημειώνει ότι οι μουριές, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ελληνικής χλωρίδας και των αστικών κέντρων