Το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης ήταν πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν. Ως γνωστόν πρωθυπουργός επιμένει να ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να απορροφηθεί μέρος της κρίσης και να κρατηθούν όρθιες οι κοινωνίες. Αλλά εκτός από το ενεργειακό, Μητσοτάκης και Μακρόν μίλησαν τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για την προκλητικά εμπρηστική ρητορική και τις απειλές της Άγκυρας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία αναβάθμισε κατά πολύ τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών. Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής ανέφερε ο Πρόεδρος Μακρόν στις δηλώσεις του λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας και ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία αναταραχή στη Μεσόγειο. Το είπε καθαρά, το είπε με σαφήνεια, γιατί όπως ανέφερε Γαλλία και Ελλάδα επιδιώκουν σταθερότητα και ευημερία σε περιοχές με αμοιβαίο ενδιαφέρον.

***
Οι «Οχιές» πήγαν στην κρητική φωλιά τους

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε χθες τα πρώτα δύο F-16 Viper, τις δύο πρώτες «Οχιές» από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν. Ήταν μια τελετή, παρόμοια με αυτή που έγινε με την παραλαβή των Rafale (χωρίς όμως την παρουσία του Πρωθυπουργού που ταξίδευσε εκείνη την ώρα για το Παρίσι), δηλαδή με αγιασμό (στους πιλότους) με ομιλίες, φωτογραφίες των αναβαθμισμένων αεροσκαφών και των πιλότων ήτοι του αντισμήναρχου αρχηγού της Μοίρας 343 της Κρήτης και του σμηναγού αρχηγού του σμήνους της115 Πτέρυγας Μάχης. Κατά σύμπτωση οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και οι δύο Κρητικοί. Άλλωστε στα πιλοτήρια των μαχητικών μας αεροσκαφών οι Κρητικοί και τα άλλα παιδιά από την περιφέρεια εκδηλώνουν καθημερινώς την παρουσία τους στους αιθέρες του Αιγαίου. Όπως καταλαβαίνετε η ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας αυξάνεται εντυπωσιακά και όταν οι «Οχιές» βγουν σε λίγο καιρό σε αποστολές στο Αιγαίο, όλοι πλέον θα διαπιστώσουν την δύναμή τους. Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των F-16 Viper, το πλέον σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει 83 αεροσκάφη σε πλήρως διαλειτουργικά με F-35. Θα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία ένα κάθε μήνα. Το τρίτο Viper βρίσκεται στις ΗΠΑ για δοκιμές και αναμένεται σύντομα και αυτό να επιστρέψει. Πρώτα θα «γεμίσει» η Κρήτη με Vipers, εν συνεχεία η Λάρισα και τέλος ο Άραξος.

***
Με οπλισμένα αεροσκάφη οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Σε ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε τη Δευτέρα η Τουρκία, καθώς οπλισμένα (με πυραύλους αέρος- αέρος) μαχητικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμό πάνω από περιοχές του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός των δύο F-16 (οπλισμένα), ένα drone UAV και δύο κατασκοπευτικά CN-235 παραβίασαν σε 51 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ καταγράφηκαν και πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών.

***

Περίπου ένα εκατ. δόσεις εμβολίων αντιμέτωπες με την Omicron

Πάμε τώρα σε ένα θέμα που έχει σχέση απόλυτη με την covid και τις παραλλαγές της, τις οποίες κοντεύουμε να τις ξεχάσουμε, παρά τα κρούσματα, καθότι ο χειμώνας είναι κοντά: Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1). Έτσι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron. Αυτό ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έχει ήδη ανοίξει στο emvolio.gov.gr.

***

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών

Τα τρία «όχι» («όχι» στις πρόωρες εκλογές, «όχι» στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου, «όχι» στον ανασχηματισμό) που είπε στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός δεν άφησε πλέον κανένα περιθώριο για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το μόνον που δεν είπε (αν και ρωτήθηκε) ο κ. Μητσοτάκης ήταν η ακριβής ημερομηνία των εκλογών. Πότε τέλος πάντων θα γίνουν οι εκλογές; Σε ποια Κυριακή της προσεχούς Άνοιξης και πότε θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές; Ο κ. Μητσοτάκης το άφησε χωρίς απάντηση, ή μάλλον κράτησε την απάντηση για αργότερα, με αποτέλεσμα πάλι να φουντώσουν οι φήμες για εκλογές είτε στα τέλη Φεβρουαρίου, είτε τον Μάρτιο (αφού, όπως λένε οι γαλάζιοι βουλευτές- ο Μάρτιος και 2023 είναι και αρχή της Άνοιξης). Αλλά όπως έλεγε ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, ότι έως την Άνοιξη του 2023 που θα γίνουν οι εκλογές μεσολαβεί «μεγάλος πολιτικός δρόμος» και ειδικά τέτοια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής πολλά μπορεί να συμβούν.

***
Ο προτεσταντικός λαϊκισμός

Άκουσα τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στον «Σκάι» και με εντυπωσίασε μια φράση του. Μια φράση θα έλεγα που πρώτη φορά άκουγα από οικονομικό στέλεχος και που υπέθεσα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις και όχι μόνον για την εξοικονόμηση ενέργειας, που έφερε ως παράδειγμα ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Η φράση του κ. Πατέλη ήταν «προτεσταντικός λαϊκισμός», δηλαδή σε ελεύθερη έννοια «διαμαρτυρόμενος λαϊκισμός». Τον ρώτησα λοιπόν τι εννοεί με την φράση αυτή και η αρχική απάντηση- ερώτηση που μου έδωσε ήταν «ντε και καλά να υποφέρουμε όλοι επειδή θα μας κάνει καλό;» Και εξήγησε ότι υπάρχει παράλληλα και ο όρος «μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός». Ωστόσο, λέει, μπορεί να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις χωρίς να υποφέρουμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ταυτότητες στο κινητό και το δίπλωμα. Βέβαια οι καλές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει, είναι και περίπλοκες: Και έφερε ένα άλλο παράδειγμα: Λαϊκισμός είναι αυτό που λένε «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι», ή «αδυνατίζετε τρώγοντας σοκολάτα ή τρώγετε ότι άλλο θέλετε». Επισήμανε μάλιστα ότι στα χρόνια των μνημονίων πληρώσαμε πολύ ακριβά τον προτεσταντικό λαϊκισμό των ευρωπαίων που μας ζητούσαν ακόμη και τα ιμάτιά μας, έναντι του χρέους που τώρα πέφτει ταχύτατα με την υποβοήθηση του πληθωρισμού (του άλλου τοτέμ δηλαδή του προτεσταντικού λαϊκισμού).Ειδικά για τις τιμές της ενέργειας επισήμανε ότι εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση (με τις συνεχείς αυξητικές τάσεις που σήμερα υπάρχουν) τότε θα οδηγείται σε κατάρρευση η οικονομία της χώρας.

***
Γιατί καμαρώνει η Πρόεδρος στη Χάλκη

Στα σχολεία της ακριτικής Χάλκης βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μιλώντας προς τους μαθητές αποκάλυψε γιατί καμαρώνει: «Καμαρώνω για τα επιτεύγματά σας, όπως την 2η θέση στον 4ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Generation Next, καθώς και το θαυμάσιο ηλεκτρονικό περιοδικό σας ‘’e- Χάλκe’ που κυκλοφορήσατε πρόσφατα και σε έντυπη μορφή. Με τη δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, την πρωτοτυπία και την ενεργητικότητά σας ανοίγεστε από το ακριτικό, πανέμορφο νησί σας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εύχομαι μια καλή σχολική χρονιά, με ελπίδα και αισιοδοξία!». Η Πρόεδρος θα βρεθεί σήμερα στο Καστελλόριζο. Θα την συνοδεύσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

***
Η ακρόαση διοικητών στην Εξεταστική

Η σημερινή μέρα στη Βουλή προβλέπεται ενδιαφέρουσα για δύο λόγους. Πρώτον επειδή στην Εξεταστική Επιτροπή αρχίζει η ακρόαση διοικητών της ΕΥΠ. Στις 10 το πρωί θα γίνει η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ (επί κυβερνήσεως Σαμαρά- Βενιζέλου) Θόδωρου Δραβίλλα και εν συνεχεία η ακρόαση του Γιάννη Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον στην Ολομέλεια θα συζητηθεί η κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΥΠ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι είναι πολύ πιθανόν να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη χωρίς να εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

***
Υποκλοπών ανάγνωσμα

Το ΚΚΕ, μου λένε από τον Περισσό, βλέπει και μια βολική σύμπνοια μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να «βγει από το κάδρο» η υπόθεση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο.. Γιατί, όπως λένε, παρά τις καταγγελίες του εδώ και 6 χρόνια, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούν «σιγή ασυρμάτου». Έχουν και λένε: Πρώτον: στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν αφιέρωσαν ούτε λεπτό απ’ τις ομιλίες τους για μια κάποια απάντηση – έστω παραπέμποντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον – στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο Κουτσούμπας. Δεύτερον: Στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, παρότι οι υποθέσεις υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ συμπεριελήφθησαν εξαρχής στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πάλι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είπαν λέξη γι’ αυτές. Η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ έληξε μόνο μετά το «σφυροκόπημα» του ΚΚΕ. Τρίτον: Ο κατάλογος των μαρτύρων που επέλεξε η ΝΔ να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή, δεν περιελάμβανε, ούτε «για τα μάτια του κόσμου», κάποιον που να σχετίζεται με την υπόθεση του ΚΚΕ. Σαν πολλές συμπτώσεις δεν μαζεύτηκαν, ρωτούν, αλλά ποιος να απαντήσει.

***
Απαγόρευση εμπορίας κακόβολων λογισμικών

Την βούληση της κυβέρνησης να εισάγει ρυθμίσεις για την καθολική απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

***
Η Βουλή κλείνει τα φώτα

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, διακόπτεται ο φωτισμός στην πρόσοψη και τις λοιπές πλευρές του κτηρίου της Βουλής και θα παραμείνει μόνο ο περιμετρικός φωτισμός ασφαλείας του κτιρίου. Η ενεργειακή κρίση, βλέπετε, έχει φέρει πολλές αλλαγές στο δημόσιο χώρο. Τώρα, ήρθε και η σειρά της Βουλής να κλείσει τα φώτα για να εξοικονομήσει ενέργεια, συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης.

***
Πηγαδάκια γαλάζιων για Μαρσέλο

Το αμίλητο νερό είχε πιει φέτος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους την Παρασκευή το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο της Αριστοτέλους. Στοιχημάτισε δε μαζί τους ότι στο Βελλίδειο θα έλεγε και περισσότερα και διαφορετικά από ‘κεινα που διακινούνταν. Αντιθέτως, όταν η κουβέντα «γύριζε» στον Μαρσέλο, εκεί τα πράγματα ήταν πιο …αισιόδοξα, με την έννοια ότι έμπαινε στη συζήτηση. Το βασικό ερώτημα , από και προς τον κ Μητσοτάκη εστιάζονταν στο εάν ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ θα μπορούσε να παίξει πιο ψηλά κι αριστερά. Εκεί καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο κέρδισαν όλες στο τέλος καθώς όποια πέτρα κι αν σήκωνες στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο της ανόδου του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ, είχε τεκμηριωμένη άποψη για τις ικανότητες του Μαρσέλο το όνομα του οποίου μονοπωλεί, κυριολεκτικώς, τις συζητήσεις και στη Βόρεια Ελλάδα.

***
Η ΑΔΑΕ αλλάζει τα δεδομένα στη σύλληψη της φοροδιαφυγής

Την επομένη, στην καθιερωμένη επίσκεψη στα περίπτερα της ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης πέρασε από τους περισσότερους «εκθέτες», δηλαδή από υπουργεία, φορείς του Δημοσίου και οργανισμούς. Κλιματιζόμενη στο φουλ ήταν μόνον η τεράστια αίθουσα που φιλοξενούνταν τα κόσκια της τιμώμενης χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γιατί διαφορετικά – λόγω ενδυμασίας – οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας λόγω του μίνι καύσωνα που επικρατούσε στην πόλη.

Μεταξύ των περιπτέρων ήταν και εκείνο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Προβαλλόμενο προϊόν ένα καινοτόμο τεχνολογικό πρόγραμμα, ασύλληπτης ευφυίας, το οποίο εντοπίζει τον φοροφυγά την ώρα που ετοιμάζεται να φοροδιαφύγει, όπως εξήγησε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Α. Πιτσιλής. Σε άλλο σημείο, στο υπ. Μετανάστευσης, ο Ν. Μηταράκης έδειξε στον κ. Μητσοτάκη το νέο πρόγραμμα Reaction επιτήρησης των συνόρων με drones που φέρουν κάμερες εξαίρετης λήψης και τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος ένα ακόμη ενδιαφέρον καταγράφηκε στον χώρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπου η συνομιλία εδώ έγινε με έναν βόσκο – μάνατζερ. Δηλαδή ο νεαρός είναι απόφοιτος της Οικονομικής Σχολής του Αριστοτελείου, ασχολείται με τα πρόβατα και παράλληλα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον κτηνοτροφικό κλάδο.

***
Το δείπνο στον «Βράχο» Καραμανλή- Σαμαρά

Η πρόσκληση για δείπνο (με ψαροκατάσταση) έγινε από τον Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, ενόσω οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί βρίσκονταν στο Βελλίδειο, όπου παρακολουθούσαν από την πρώτη σειρά την ομιλία Μητσοτάκη. Του δείπνου προηγήθηκε χειραψία και μια σύντομη συνομιλία από τους δύο πρώην προς τον Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό. Συνέφαγαν στην Ψαροταβέρνα «Βράχος», στην οδό Μικράς Ασίας 2 στην Καλαμαριά που φημίζεται για το ψάρι και ήταν ένα κυρίως παραπολιτικό γεγονός στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ήθελαν, όπως έλεγαν… «κύκλοι» τους. με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την στήριξή τους προς τον Πρωθυπουργό, έναντι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και το γεγονός ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κινούνται ενωμένοι. Σημειώνεται ότι η συνάντηση Καραμανλή- Μητσοτάκη (έστω και στο πόδι) έγινε μετά την ομιλία Καραμανλή (για τις υποκλοπές) στα Ανώγεια, που ξεσήκωσε εσωκομματική σκόνη, έως ότου ο Καραμανλής ανασκεύασε.

***
Και στο Clochard με πρώτο πιάτο Τσίπρα

Εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς έφυγε από τον Βράχο και πήγε να συναντήσει δύο φίλους του, τον Αντώνη Οικονόμου (που είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Άμυνας) και τον επιχειρηματία κ. Χαϊτόγλου στο Clochard, στην οδό Κομνηνών. Και όμως θέμα της συζήτησης ήταν αποκλειστικά πολιτικό, με τον κ. Σαμαρά, να αναφέρεται πολλές φορές στην πολιτική του Τσίπρα έναντι της παράταξης της ΝΔ και των διατελεσάντων αρχηγών της

***
Ο Δένδιας στην ΔΕΘ

Πάντως ορισμένοι γαλάζιοι παρατήρησαν, όπως οι ίδιοι μου είπαν, την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από το Βελλίδειο, λίγο προτού ολοκληρωθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού.